Iliescu: Experimentul Băsescu va duce la alegerea preşedintelui de către Parlament

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de ProTV, că "experimentul" Traian Băsescu va duce la modificarea Constituţiei în sensul alegerii preşedintelui de către Parlament.

23 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Experimentul Băsescu va duce la alegerea preşedintelui de către Parlament

Iliescu: Experimentul Băsescu va duce la alegerea preşedintelui de către Parlament (Imagine: Victor Ciupiliga/Mediafax Foto)

Iliescu a afirmat la ProTV că declaraţia făcută de Traian Băsescu potrivit căreia prima Constituţie după 1990 a fost "după chipul şi asemănarea" liderului PSD a constituit "o apreciere făcută cu uşurinţă".

"Aş putea să-i replic în acelaşi fel. Ce ar fi dacă ar fi după chipul lui Băsescu această Constituţie? În orice caz, experimentul lui Băsescu cred că va duce probabil la o modificare pe care o susţineau cândva liberalii, anume ca preşedintele să fie ales de Parlament", a spus fostul preşedinte.

Iliescu a apreciat că climatul politic s-a deteriorat în ultimii ani, în lipsa dialogului politic şi l-a identificat pe Traian Băsescu drept "principalul vinovat".

Fostul preşedinte a spus despre actualul şef al statului că "nu a asimilat" principala atribuţie conferită de Constituţie, aceea de a fi factor de echilibru între partide, puterile statului şi societate.

Întrebat de ce, în aceste condiţii, Traian Băsescu a primit din partea alegătorilor două mandate de preşedinte, Iliescu a răspuns:

"Asta este marea enigmă şi marea slăbiciune a societăţii româneşti. Arată nivelul de educare civică şi la nevoie omul se lasă ademenit, cumpărat. Am ajuns la expresii primitive de cumpărare de voturi. Degeaba după aia omul constată ce prostie a făcut, dar atunci la vot i se oferă o sumă de bani, o pungă de alimente şi merge şi votează ce i se cere".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici