Iliescu: Rogozin a fost, în fond, vinovat. Mesajul cu bombardierul a fost o obrăznicie

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, luni, că vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost, în fond, vinovat, el arătând că survolarea unui stat independent se anunţă, în baza unei înţelegeri, şi a spus că precizările făcute de oficialul rus pe reţele de socializare reprezintă o "obrăznicie".

590 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Rogozin a fost, în fond, vinovat. Mesajul cu bombardierul a fost o obrăznicie

Ion Iliescu (Imagine: Thomas Campean/ Mediafax Foto)

Solicitat să comenteze dialogul dintre preşedintele Traian Băsescu şi vicepremierul rul Dmitri Rogozin "pe pahare de băutură", Iliescu a precizat că nu este vorba despre un dialog, ci de afirmaţii publice ale unuia şi altuia, "cam nepotrivite pentru statutul fiecăruia în parte".

"Şi vicepremierul rus a avut ieşirile lui nepotrivite. Chiar survolarea teritoriului ţării presupunea o înţelegere, se anunţă când un demnitar de stat trece cu avionul, nu e o chestie comună, nu e un turist oarecare. Aşa ceva intră în practica raporturilor normale între state, dar asta arată anormalitatea situaţiei în care e aflăm. Rogozin, în fond, era vinovat. Trece peste un stat independent, o face aşa, de capul lui, într-o situaţie complicată?", a spus Iliescu.

El a menţionat faptul că astfel de chestiuni capătă conotaţii neplăcute în momente cum sunt cele pe care le traversăm, iar comportamentul demnitarilor poate să afecteze imaginea pe care o proiectează asupra statului respectiv, asupra politicii, asupra măsuriilor şi poziţiilor exprimate.

Întrebat dacă România ar trebui să răspundă instituţional la ceea ce a scris Rogozin pe reţele de socializare privind venirea cu "bombardierul", Iliescu a spus: "Aia a fost o obrăznicie din partea lui şi răspunsul i-a fost cam pe măsură, a fost în consonanţă".

În urmă cu o săptămână, vicepremierul rus a scris mai multe mesaje provocatoare, pe Facebook şi Twitter, atât în engleză, cât şi în rusă, la adresa oficialilor români, care nu i-au permis avionului său să se întoarcă la Moscova prin spaţiul aerian românesc. Rogozin se întorcea din Transnistria, unde participase, la 9 mai, la parada militară organizată de Ziua Victoriei asupra naziştilor.

"Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", a declarat atunci Rogozin, subliniind că sancţiunile nu-l vor determina să-şi anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

"La astfel de declaraţii eu nu pot avea decât o singură reacţie. Trebuie să aflăm câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă aceste declaraţii. E o declaraţie lipsită total de respect faţă de un alt stat, faţă de orice altceva ce nu reprezintă Mama Rusia", i-a răspuns atunci preşedintele român.

Rogozin a contraatacat pe Facebook şi Twitter, întrebându-se "câte pahare a golit Băsescu pentru a prinde curaj să închidă spaţiul aerian pentru avionul nostru". El a continuat disputa, afirmând pe aceleaşi reţele de socializare că atrage "atenţia Ministerului rus al Afacerilor Externe asupra declaraţiei" premierul Victor Ponta.

Premierul român declarase că vicepremierul rus Dmitri Rogozin are un rol provocator şi este un personaj politic care nu are ce căuta în România, dar declaraţiile sale impuneau o întâlnire a autorităţilor române cu preşedintele Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici