Impozite pe averile mai mari de 500.000 de euro - deputat PSD

Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu a depus la Biroul Permanent al Camerei o propunere legislativă pentru instituirea din 2010 a impozitului anual de 0,5% asupra valorii nete a averii persoanelor fizice care depăşeşte pragul de 500.000 euro.

90 afișări
Imaginea articolului Impozite pe averile mai mari de 500.000 de euro - deputat PSD

Impozite pe averile mai mari de 500.000 de euro - deputat PSD (Imagine: www.cdep.ro)

Prin această iniţiativă legislativă, deputatul PSD Mugurel Surupăceanu propune ca impozitului anual asupra averii persoanelor fizice să fie calculat în funcţie de patrimoniul deţinut de persoana fizică sau familie, inclusiv cel aparţinând copiilor minori.

Astfel, propunerea de lege prevede ca impozitul anual pe avere să fie în cuantum de 0,5% pentru valoarea averii nete deţinute care depăşeşte pragul de 500.000 euro în echivalent lei la cursul BNR la data de 31 decembrie a fiecărui an fiscal de referinţă (după deducerea unor sume - conform metodologiei ce va fi prevăzută în normele de aplicare).

Proiectul de lege mai prevede ca persoanele fizice rezidente să plătească impozit anual pe avere pentru patrimoniul net deţinut în ţară şi în străinătate, iar cele nerezidente să plătească pentru patrimoniul net deţinut în România, cu condiţia respectării convenţiilor internaţionale pentru evitarea dublei impuneri.

Până la data de 30 iunie 2010, persoanele fizice vizate de prevederile acestei iniţiative legislative vor depune declaraţia privind impozitul anual asupra averii existente la data de 31 decembrie 2009, la organul fiscal din aria domiciliului fiscal, se mai precizează în proiectul de lege.

Acesta mai prevede că, la stabilirea valorii patrimoniului pentru care se datorează impozit anual asupra averii, se vor avea în vedere atât elemente de activ cât şi cele de pasiv, iniţiativa legislativă propunând şi o serie de exonerări şi deduceri.

Sunt impozabile în sensul vizat de propunerea legislativă:

- ansamblul bunurilor imobiliare şi mobiliare, drepturile băneşti şi valorile aparţinând contribuabilului persoană fizică, soţului/soţiei, precum şi copiilor minori în cazul în care sunt administratorii legali ai bunurilor acestora.

În expunerea de motive a propunerii legislative se precizează că există state europene care au introdus, în cadrul regimurilor lor fiscale, un impozit asupra averii persoanelor fizice, astfel:

- Franţa a introdus impozitul de solidaritate pe avere, cu un prag de 790.000 euro şi cu rate de 0,55% - 1,80%

- Norvegia a introdus impozitul pe avere, cu rate de 0,9% - 1,1%

- Elveţia a introdus impozitul pe avere de maximum 1% din activele nete, prelevat de cantoane şi localităţi, acesta fiind cel mai vechi impozit

Totodată, în expunerea de motive se arată că şi alte state au introdus un astfel de impozit, cum ar fi Italia, Austria, Irlanda, Danemarca, Germania, Olanda, Luxemburg, Finlanda, Suedia şi Spania, care au ales să aplice un alt tip de impozit, pe veniturile generate de elementele de patrimoniu.

Propunerea de lege prevede că trebuie să facă obiectul exonerării de la plata impozitului pe avere clădirile aparţinând patrimoniului cultural naţional, mobilierul uzual al locuinţei de domiciliu, cu excepţia antichităţilor, drepturile de autor, drepturile de proprietate intelectuală aparţinând contribuabilului sau moştenitorilor, care nu au făcut obiectul vreunei cesiuni, plasamente financiare (titluri de plasament, bonuri de trezorerie, contracte de asigurări de viaţă şi altele asimilate), renta viageră, pensia privată capitalizată, parţile sociale şi acţiunile deţinute la societatea comercială la care persoanele fizice îşi exercită activitatea de bază, maşini şi utilaje agricole precum şi construcţii agricole.

Proiectul de lege prevede ca la stabilirea impozitului pe avere datorat să se ia în calcul şi datoriile care grevează bunurile ce compun patrimoniul, impozitele şi taxele deja plătite pentru aceste bunuri, precum şi să se procedeze la aplicarea unor deduceri personale şi în funcţie de numărul copiilor şi numărul persoanelor în vârstă sau cu dizabilităţi, după caz, aflate în îngrijire.

Procedura de declarare şi de calcul a impozitului anual pe avere se va stabili prin normele metodologice aprobate prin hotărâre de guvern, care vor prevedea atât nivelul deducerilor cât şi formularele necesare, metodele de evaluare pe categorii de active şi pasive, precum şi precizări în sprijinul contribuabilului, se mai arată în propunerea legislativă.

Contactat de MEDIAFAX, deputatul PSD Mugurel Surupăceanu a precizat că a fost deja atacat şi se aşteaptă să fie atacat în continuare de către toţi cei vizaţi de acest proiect de lege sau care au ceva de ascuns.

El a arătat că proiectul de lege pe care l-a elaborat include un principiu fundamental, cel al transperanţei totale a averilor, dat de faptul că, în lege, se prevede obligativitatea completării, de către toată lumea, a declaraţiilor de avere.

Întrebat ce şanse crede că are proiectul său de lege, Surupăceanu a spus că va fi foarte greu să treacă de Parlament, dar a subliniat că acest lucru depinde în mare măsură de ce va face presa, respectiv de presiunea mediatică pe care ar putea să o exercite în favoarea acestui proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici