Comisia Europeană anunţă infringement pentru România şi cere ca ţara să respecte normele UE privind datele deschise

Comisia Europeană solicită României şi Sloveniei să respecte normele UE privind datele deschise şi reutilizarea datelor din sectorul public.

5114 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană anunţă infringement pentru România şi cere ca ţara să respecte normele UE privind datele deschise

Comisia Europeană a trimis avize motivate României şi Sloveniei, solicitându-le să comunice informaţii cu privire la modul în care normele UE privind datele deschise şi reutilizarea datelor din sectorul public sunt transpuse în dreptul intern.

Deşi termenul de transpunere a expirat la 17 iulie 2021, cele două ţări nu au comunicat încă toate măsurile naţionale, în pofida scrisorilor de punere în întârziere trimise la 30 septembrie 2021.

Potrivit CE, directiva privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public, adoptată la 20 iunie 2019, urmăreşte să deblocheze beneficiile datelor şi contribuie la punerea la dispoziţie a unui volum mai mare şi valoros de resurse de date produse de sectorul public în vederea reutilizării.

„Acest lucru va reduce barierele la intrarea pe piaţă pentru IMM-uri prin reducerea costurilor de reutilizare a datelor, va pune la dispoziţie mai multe date şi va spori oportunităţile de afaceri prin partajarea de date prin intermediul interfeţelor de programare a aplicaţiilor (API). Directiva stimulează dezvoltarea de soluţii inovatoare, cum ar fi aplicaţiile de mobilitate, sporeşte transparenţa prin deschiderea accesului la datele provenite din cercetare care beneficiază de finanţare publică şi sprijină noile tehnologii, inclusiv inteligenţa artificială”, arată Comisia Europeană.

Cele două ţări au un termen de două luni ca să trimită un răspuns, în caz contrar Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la această chestiune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici