Întâlnire a liderilor USL despre structura Guvernului şi soarta Uniunii. Ponta: Încă nu ne-am înţeles/ Antonescu: Premierul trebuie să ia decizia!

Liderii USL au avut luni o întâlnire în care s-a discutat despre structura Guvernului şi soarta Uniunii. Premierul Victor Ponta a spus, după întâlnirea USL, că nu s-a ajuns la o înţelegere.

4738 afișări
Imaginea articolului Întâlnire a liderilor USL despre structura Guvernului şi soarta Uniunii. Ponta: Încă nu ne-am înţeles/ Antonescu: Premierul trebuie să ia decizia!

Întâlnire a liderilor USL despre structura Guvernului şi soarta Uniunii. Ponta: Încă nu ne-am înţeles (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Întrebat de jurnalişti, la ieşirea de la întâlnirea USL, dacă s-au înţeles, Ponta a răspuns: "Încă nu".

Ponta a spus că, din punctul de vedere al USD, există două variante: ori se rămâne pe formula Guvernului din 2012, ori se face o restructurare guvernamentală, pentru care însă nu există deocamdată consens.

Pe de altă parte, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că premierul Victor Ponta trebuie să ia o decizie: ori face cele necesare pentru a continua guvernarea, "fie ia o altă decizie, pentru care este responsabil", liderul liberal arătând că este necesar ca decizia să fie luată.

Liderul PNL a precizat că premierul trebuie să ia cât mai repede o decizie în ceea ce priveşte viitorul Cabinetului, existând două variante din punctul său de vedere: acceptarea propunerilor PNL sau formarea unui alt guvern.

Antonescu a reiterat faptul că liberalii îşi menţin punctul de vedere cu privire la respingerea variantei instituirii unui nou post de vicepremier pentru PC.

"Nu cred că e vorba de negocieri, noi i-am spus încă o dată domnului Ponta care este punctul nostru de vedere, care este decizia politică a PNL şi l-am rugat să ia o decizie mai repede. Domnul Ponta are a decide dacă venim în Parlament cum am spus – fără să condiţionăm, să apară alţi vicepremieri şi alte istorii de felul acesta – sau face ceva cu ministerele vacante (...) Trebuie să ia o decizie, nu noi. Negocieri nu au ce să fie, că nu avem foarte mult ce negocia", a declarat Antonescu.

Liderul PNL a precizat că în acest moment Executivul se află într-o "criză guvernamentală".

"Chestiunea cu Guvernul e simplă, domnul prim-ministru se poate gândi şi trei luni de acum încolo, dar trebuie să rezolve problema Guvernului, pentru că domnul Chiţoiu, domnul Stroe, domnul Gerea sunt demisionari. Să numească interimari, să facă ce-o şti, dacă nu doreşte să facem un lucru simplu care se impune în spiritul coaliţiei, pentru care PNL a făcut propuneri, propuneri acceptate şi considerate ca binevenite (...) Sunt două variante, premierul alege: unu, ţine cont de propunerile legitime şi acceptate ca persoane din partea partenerului de coaliţie care suntem noi sau construieşte un alt guvern care este în afara înţelegerii din USL, dar un guvern care să fie funcţional trebuie să aibă", a mai declarat liderul PNL.

El a menţionat că PNL este deschis pentru o discuţie pentru o restructurare guvernamentală, din care să rezulte un Guvern cu 14-15 ministere.

Antonescu a fost întrebat dacă se va rupe USL din cauza acestor neînţelegeri dintre liderii politici.

"Sper că nu, dar nici aşa nu poate să continue", a replicat preşedintele PNL.

Întâlnirea liderilor USL a durat mai puţin de o oră.

Anterior, premierul Victor Ponta s-a întâlnit, la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cu liderii UNPR, Gabriel Oprea, şi PC, Daniel Constantin.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după o întâlnire a liderilor USD în Biroul preşedintelui Camerei, că vrea ca USL să rămână unită, o variantă posibilă fiind rămânerea pe structura din 2012 a Guvernului, cu Klaus Iohannis la Interne, sau vicepremier şi ministru de Finanţe.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, întrebat despre declaraţiile premierului Victor Ponta despre variantele pe care le are PNL în privinţa lui Klaus Iohannis, că şeful Guvernului nu este în situaţia să aşeze cum doreşte propunerile de miniştri PNL.

Luni dimineaţă, surse USL declarau pentru MEDIAFAX că liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu, împreună cu reprezentanţi ai conducerilor PSD şi PNL, se vor întâlni, la ora 13.00, cel mai probabil la Biroul preşedintelui Senatului.

Aceasta este prima întrevedere după sistarea, marţea trecută, a discuţiilor privitoare la restructurarea Guvernului.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, declara, la finalul reuniunii de duminică de la sediul partidului, că, pentru întâlnirea de luni cu Victor Ponta, liderii liberali Crin Antonescu şi Klaus Iohannis au primit "un mandat de fermitate", care înseamnă respectarea cu stricteţe a protocolului USL.

"Mâine (luni - n.r.), la întâlnirea cu premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL, domnul preşedinte Crin Antonescu şi prim-vicepreşedintele Klaus Iohannis au primit un mandat de fermitate, un mandat care înseamnă respectarea cu stricteţe a protocolului USL. PNL respectă şi îşi doreşte să facă parte din proiectul USL, aşa cum a fost el votat şi mandatat de cetăţeni, în alegerile din 2012", a declarat Pocora.

În cele şase zile de criză nu a existat nicio întrevedere între liderii PSD şi PNL şi, potrivit declaraţiilor făcute de aceştia, nici măcar o încercare de convocare a unei şedinţe a USL, în condiţiile în care fiecare dintre părţi preciza că aşteaptă un semn de la cealaltă parte pentru a se reîntâlni.

Totodată, preşedintele PNL Crin Antonescu a lipsit din ţară în această perioadă, el aflându-se într-o vizită cu caracter privat în străinătate.

Drept urmare, atât Crin Antonescu, cât şi Victor Ponta, dar şi ceilalţi reprezentanţi ai PSD şi PNL au comunicat în aceste şase zile prin intermediul presei, lansând acuze reciproce şi invitându-se unii pe alţii la a spune de o manieră clară dacă doresc ca USL să continue să existe.

Preşedintele PSD Victor Ponta a anunţat, vineri, că a "ales" ca în 2014-2016 să fie păstrată formula de succes USL, apreciind că USL reprezintă cea mai bună formulă de guvernare şi că USL poate oferi stabilitate politic şi guvernamentală pentru perioada care urmează.

Ponta nu a precizat, însă, că PSD ar renunţa la propunerea de restructurare a Guevrnului care implică patru funcţii de vice-premier, una pentru fiecare partid component -PSD, PNL, UNPR şi PC, în condiţiile în care PNL se opune categoric înfiinţării unei noi funcţii de vicepremier, care să revină conservatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici