Întâlnirea Băsescu-USL, cu uşile închise. Presa nu este primită nici pentru imagini la început

Întâlnirea dintre preşedintele Băsescu şi liderii USL a început, miercuri, la ora transmiterii acestei ştiri, reprezentanţii opoziţiei intrând în Palatul Cotroceni pe o intrare unde presa nu are acces, iar ziariştii nu au fost primiţi nici pentru imagini la începutul discuţiei, aşa cum se obişnuia.

602 afișări
Imaginea articolului Întâlnirea Băsescu-USL, cu uşile închise. Presa nu este primită nici pentru imagini la început

Întâlnirea Băsescu-USL, cu uşile închise. Presa nu este primită nici pentru imagini la început (Imagine: Bogdan Stamatin/Arhiva Mediafax Foto)

Administraţia prezidenţială a dat publicităţii, marţi, un comunicat în care informa că preşedintele Traian Băsescu a luat notă de solicitarea USL de a participa separat la consultările de miercuri de la Cotroceni şi adresat o nouă invitaţie Uniunii, pentru ora 14.00, în condiţiile în care discuţiile cu reprezentanţii puterii încep de la ora 15.00.

Miercuri, accesul ziariştilor în Palatul Cotroceni pentru a relata de la aceste întâlniri a fost permis, însă doar în curtea interioară a palatului.

În jurul orei 14.15 aceştia au fost informaţi că întâlnirea şefului statului cu liderii USL Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin a început, aceştia ajungând în palat pe o intrare la care presa nu are acces.

De asemenea, ziariştii nu au fost primiţi nici la începutul întâlnirii pentru obişnuitele cadre video şi fotografii.

La precedentele întâlniri ale preşedintelui Băsescu cu reprezentanţii partidelor, fie din opoziţie, fie de la putere, presa avea acces câteva minute la începutul discuţiilor, timp în care şeful statului rezuma agenda discuţiilor şi eventual unii dintre interlocutorii săi spuneau câteva cuvinte. La discuţiile cu opoziţia, în acest timp avea loc un schimb de replici cu şeful statului, de cele mai multe ori acide. Aşa s-a întâmplat şi la precedentele consultări din iunie 2011 - la care opoziţia a acceptat să participe, tot separat, după ce în 2010 refuzase mai multe invitaţii - când Victor Ponta şi Crin Antonescu, după un schimb de replici cu Traian Băsescu, au părăsit sala. Preşedintele Băsescu declara apoi că opoziţia a venit la discuţiile de la Cotroceni, care vizau interesul naţional, "într-o cheie pur electorală". El mai spunea că presa a avut acces pe toată durata discuţiilor, la cererea liderilor USL.

Consultările de miercuri dintre preşedintele Băsescu şi partidele parlamentare vizează concluziile summit-ului UE din 8-9 decembrie.

Şeful statului declara, vineri, la Bruxelles, că în cursul acestei săptămâni va informa partidele cu privire la concluziile summit-ului UE, precizând că nu o va face prin hârtii, pentru că "oricum nu le citeşte nimeni".

Traian Băsescu a precizat, duminică, într-o declaraţie de presă susţinută la Cotroceni, că invitaţia către partide pentru consultări privind pactul stabilit la Bruxelles este pentru miercuri, el subliniind că este nevoie de o dezbatere importantă a deciziei, la nivelul întregii societăţi. Preşedintele a menţionat că a chemat partidele pentru miecuri, pentru că luni şi marţi va fi plecat din ţară.

Întrebat dacă va iniţia un proces de consultare cu toate forţele politice, având în vedere că Legea Fundamentală trebuie amendată, potrivit prevederilor acordului interguvernamental de uniune fiscală, până la sfârştiul anului 2012, iar coaliţia guvernamentală nu dispune de majoritatea necesară trecerii unei astfel de modificări, Băsescu a răspuns afirmativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici