Iohannis cere reexaminarea Legii care modifică exproprierea pentru cauză de utilitate publică

Preşedintele Klaus Iohannis, a trimis joi Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local.

528 afișări
Imaginea articolului Iohannis cere reexaminarea Legii care modifică exproprierea pentru cauză de utilitate publică

Iohannis cere reexaminarea Legii care modifică exproprierea pentru cauză de utilitate publică

Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local lărgeşte cadrul juridic stabilit pentru luarea măsurilor necesare executării lucrărilor de utilitate publică. Totodată, aceasta completează sfera reprezentanţilor expropriatorului, modifică şi completează regulile privind etapele exproprierii, precum şi dispoziţiile referitoare la documentaţiile cadastrale, comisia de verificare, avize, acorduri, certificate, proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale.

Şeful statului argumentează că această lege ar putea restrânge nejustificat dreptul de proprietate. Astfel, în cererea de reexaminare se precizează necesitatea simplificării procedurii de expropriere, astfel încât să se respecte garanţiile constituţionale în ceea ce priveşte dreptul de proprietate.

Totodată, Iohannis argumentează că, din perspectiva respectării garanţiilor constituţionale ale dreptului de proprietate, legiuitorul ar trebui să reanalizeze dacă pentru toate tipurile de lucrări nou introduse prin legea transmisă la promulgare se justifică aplicarea unui regim juridic derogator în materie de expropriere.

Potrivit unei prevederi legislative, deţinătorii de utilităţi care au reţele amplasate în zona unde se vor desfăşura lucrările de execuţie, trebuie să elibereze amplasamentul prin devierea şi protejarea reţelelor pe care le deţin. Într-o astfel de situaţie, relocarea utilităţilor se face în baza proiectului tehnic, costurile lucrărilor de eliberare a amplasamentelor fiind suportate de către expropriator.

„În legătură cu această normă semnalăm că, în măsura în care relocarea ar presupune şi costuri de oportunitate necesare şi utile, altele decât cele strict legate de executarea lucrărilor aferente eliberării amplasamentelor, acestea ar urma să fie suportate exclusiv de deţinătorii de utilităţi, ceea ce apare ca inechitabil”, se arată în cererea de reexaminare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici