Summit-ul Consiliului European de la Bruxelles | Iohannis: Agenda Strategică a UE reflectă pe deplin cele 10 angajamente de la Sibiu/ Tusk şi Juncker, mulţumiri la adresa României

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, după Summit-ul Consiliului European de la Bruxelles, că a discutat cu liderii europeni despre "chestiuni vitale" ale UE, inclusiv Agenda Strategică a Uniunii, care reflectă "pe deplin" cele 10 angajamente de la Summit-ul informal de la Sibiu.

562 afișări
Imaginea articolului Summit-ul Consiliului European de la Bruxelles | Iohannis: Agenda Strategică a UE reflectă pe deplin cele 10 angajamente de la Sibiu/ Tusk şi Juncker, mulţumiri la adresa României

Iohannis, după Summit-ul Consiliului European de la Bruxelles: Agenda Strategică a UE reflectă pe deplin cele 10 angajamente de la Sibiu

"Ieri şi astăzi am discutat o serie de chestiuni vitale pentru viitorul Uniunii Europene. Aş vrea să menţionez doar câteva dintre ele şi să mă refer, de asemenea, la activitatea Preşedinţiei române a Consiliului UE în ultimele şase luni. În primul rând, agenda strategică adoptată reflectă pe deplin cele 10 angajamente pe care le-am adoptat la Summit-ul de la Sibiu intitulate «Spiritul de la Sibiu», aşa le numesc eu. Acum obiectivul central este să rămânem uniţi, hotărâţi şi eficienţi în eforturile noastre de a pune în aplicare această agendă şi de a obţine rezultate pentru toţi. România este pe deplin angajată în această privinţă", a declarat preşedintele Klaus Iohanni vineri după Summitul Consiliului European de la Bruxelles, care s-a desfăşurat joi şi vineri.

Şeful statului a menţionat obiectivele Uniunii privind apărarea drepturilor cetăţenilor şi a făcut referire inclusiv la proiecte legislative privind Uniunea Bancară, adoptate formal de Consiliu pe timpul preşedinţiei române la Consiliul UE.

"Vreau să salut în mod special faptul că principalele priorităţi şi linii de acţiune identificate în agenda strategică reflectă viziunea noastră comună despre viitorul Uniunii. Acesta este un semn clar de unitate şi coeziune. Protejarea cetăţenilor noştri, protejarea intereselor şi libertăţilor fundamentale trebuie să fie de importanţă centrală în acţiunile noastre viitoare, mai ales că ne confruntăm cu tot mai multe provocări şi în interiorul şi în afara graniţelor noastre. Recent, Consiliul a adoptat formal o serie de proiecte legislative care au fost finalizate în timpul Preşedinţiei României legată de Uniunea Bancară, îmbunătăţirea drepturilor sociale şi legată de ocuparea forţei de muncă, aprofundarea forţei unice, decarbonizarea mijloacelor de transport şi întărirea Europei digitale. Asta înseamnă de fapt Europa, în cel mai bun sens. Aş vrea de aceea să le mulţumesc statelor membre şi instituţilor europene pentru susţinere şi abordarea constructivă care a permis preşedinţiei române să încheie un număr semnificativ de iniţiative legislative", a mai spus Iohannis.

Preşedintele a adăugat că au fost purtate discuţii despre viitorul Cadru Financiar Multianual, iar Preşedinţia a făcut eforturi consistente şi progresul obţinut este recunoscut în cadrul concluziilor Consililului European.

”În al doilea rând, am discutat despre viitorul Cadru Financiar Multianual. Anul trecut în decembrie Consiliul European a cerut României să elaboreze un document revizuit pentru noua etapă a negocierilor. Preşedinţia a muncit intens şi sunt mulţumit că aceste eforturi consistente şi progresul obţinut sunt recunoscute în cadrul concluziilor Consiliului European. În al treilea rând, în ceea ce priveşte discuţiile referitoare la schimbările climatice, îmi exprim regretul că nu s-a putut ajunge la un consens pentru atingerea obiectivului de emisii zero de CO2 la orizontul anului 2050.”, a adăugat preşedintele Iohannis.

Iohannis a spus că sprijinul prin măsuri concrete acordat de UE pentru Republica Moldova "este foarte important".

”Aş vrea să închei spunând că salut faptul că, la solicitarea mea, liderii europeni au fost de acord să introducem o referire la Republica Moldova în textul de concluzii. În opinia mea, acordul liderilor europeni pentru consolidarea sprijinului Uniunii faţă de Republica Moldova prin măsuri concrete este foarte important.”, a conchis şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohanis a participat, joi şi vineri, la Summit-ul liderilor UE de la Bruxelles unde au fost puse în discuţie inclusiv numirile pentru funcţiile de conducere ale principalelor instituţii europene.

Tusk şi Juncker, mulţumiri pentru Preşedinţia României la Consiliul UE

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, vineri, o declaraţie de presă comună cu Donald Tusk şi Jean-Claude Juncker, la finalul Consiliului European. Cei doi au ţinut să îi mulţumească preşedintelui pentru perioada în care România a avut Preşedinţia Consiliului UE.

”Vreau să îi mulţumesc domnului preşedinte Iohannis şi echipei domniei sale pentru o preşedinţie plină de energie şi încununată de succes. Aţi reuşit să finalizaţi 90 de propuneri legislative înainte de alegerile pentru Parlamentul European, inclusiv în privinţa frontierelor externe, reducerea emisiilor de carbon şi Europa digitală. Sunt absolut impresionat că aţi înregistrat progrese semnificative şi privind pachetul CFM şi, bineînţeles, aţi găzduit luna trecută Summitul Informal European în frumosul oraş Sibiu”, a declarat Donald Tusk, preşedintele Consilului European.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene a ţinut să mulţumească preşedinţiei, Guvernului şi ambasadorului român la Bruxelles, spunând că rezultatele ”sunt remarcabile”.

”Vreau să vă spun cât de recunoscătoare este Comisia Europeană pentru activitatea desfăşurată de peşedinţia română. Activitatea preşedintelui, a Guvernului şi mai ales a ambasadorului României la Bruxelles. Vă felicităm pentru tot ceea ce aţi făcut. Eu am cunoscut mai mulţi preşedinţi ai României dar mulţumesc mult pentru prietenie. Este prima preşedinţie a României şi de aceea rezultatele sunt remarcabile şi mulţumesc mult pentru felul în care România a lucrat alături de Comisia Europeană.”, a declarat Jean-Claude Juncker.

”Vreau să încep prin a vă mulţumi pentru aprecierile exprimate, Donald şi Jean-Claude, la adresa noastră. Este foarte important pentru că a fost pentu noi prima preşedinţie.”, a fost răspunsul preşedintelui Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohanis a participat, joi şi vineri, la Summit-ul liderilor UE de la Bruxelles unde au fost puse în discuţie inclusiv numirile pentru funcţiile de conducere ale principalelor instituţii europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici