Iohannis şi Radev au semnat Declaraţia privind Parteneriatul Strategic româno-bulgar

Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său bulgar, Rumen Radev, au semnat, miercuri, la Sofia, Declaraţia privind Parteneriatul Strategic româno-bulgar. „Arată profunzimea legăturilor noastre pe toate dimensiunile şi răspunde necesităţii adaptării modului în care conlucrăm”, spune Iohannis.

396 afișări
Imaginea articolului Iohannis şi Radev au semnat Declaraţia privind Parteneriatul Strategic româno-bulgar

Sursa foto: Twitter/Klaus Iohannis

„Împreună cu Preşedintele Radev am semnat documentul care consemnează ridicarea nivelului relaţiei dintre România şi Bulgaria la nivel de Parteneriat Strategic. Acest demers arată profunzimea legăturilor noastre pe toate dimensiunile şi răspunde necesităţii adaptării modului în care conlucrăm, ca vecini şi parteneri, la realităţile complexe şi la provocările cu care se confruntă regiunea noastră. Profundele mutaţii geostrategice de la graniţele noastre, cu consecinţe asupra regiunii extinse a Mării Negre, mai ales în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ne impulsionează să conştientizăm necesitatea unei cooperări şi mai strânse. Am convingerea că acest nou cadru de cooperare va duce la materializarea unor noi proiecte de interes bilateral şi regional, inclusiv în dosare de interes comun în cadrul Uniunii Europene, al NATO şi al altor foruri internaţionale”, spune Klaus Iohannis.

El spune că a convenit cu omologul bulgar ca cele două ţări să urmărească cu prioritate acele domenii care corespund intereselor strategice, pentru a se asigura rezilienţa, dezvoltarea economică şi securitatea.

„Împreună cu Preşedintele Radev am evidenţiat schimburile comerciale consistente pe care le avem. În primele zece luni ale anului trecut acestea au înregistrat aproximativ 10 miliarde de euro. Vom acţiona împreună pentru o mai bună valorificare a potenţialului de cooperare economică şi sectorială, precum şi pentru diversificarea cooperării în sectoare precum dezvoltarea regională şi digitalizarea. Indiscutabil, România şi Bulgaria au nevoie de mai multă conectivitate. Din discuţiile noastre, a rezultat dorinţa comună de a utiliza noul cadru partenerial pentru avansarea şi finalizarea unor proiecte majore în domeniul conectivităţii, în special în materie de infrastructură de transport şi navigabilitate pe Dunăre şi, respectiv, energie”, adaugă şeful statului român.

De asemenea, cei doi şefi de stat au stabilit continuarea dialogului în vederea avansării mai rapide în implementarea proiectului european Fast Danube.

De asemenea, alte subiecte au fost aderarea la Spaţiul Schengen, extinderea Uniunii Europene, precum şi războiul din Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici