Ion Cristoiu, despre închiderea pieţelor: Poate fi mormântul electoral al PNL. Măsura a trezit aproape răscoala din 1907

  • Ion Cristoiu afirmă că decizia de închidere a pieţelor a fost luată de Klaus Iohannis, şi nu de Ludovic Orban, pe o statistică venită din spitale unde bolnavii declară, fals de cele mai multe ori, că s-au infectat la piaţă
  • Publicistul spune că în România, piaţă, ştim cu toţii, nu înseamnă piaţa aia tradiţională, de legume şi fructe în aer liber, în timpul verii sau piaţa volantă, ci înseamnă, marea lor majoritate şi pieţe închise în care se găsesc şi tot felul de fleacuri. E pe undeva un mall al oamenilor muncii din cartierul respectiv.
  • Ion Cristoiu susţine că decizia închiderii pieţelor poate fi mormântul electoral al PNL şi evocă măsurile disperate, chiar gogoliene, ale unor primari, de a lua măsuri prin care să stăvilească furia oamenilor, demnă de răscoala ţărănească din 1907
6657 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu, despre închiderea pieţelor: Poate fi mormântul electoral al PNL. Măsura a trezit aproape răscoala din 1907

Ion Cristoiu, despre închiderea pieţelor: Poate fi mormântul electoral al PNL. Măsura a trezit aproape răscoala din 1907

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că decizia de închidere a pieţelor a fost luată de Klaus Iohannis, şi nu de Ludovic Orban, pe o statistică venită din spitale unde bolnavii declară, fals de cele mai multe ori, că s-au infectat la piaţă, fiind greşeală pe care o decontează acum candidaţii PNL, nevoiţi să înfrunte furia oamenilor.

Ion Cristoiu a explicat nemulţumirea oamenilor faţă de închiderea pieţelor prin faptul că acestea sunt un fel de mall de zi cu zi a oamenilor simpli.

“Votul de azi din Parlament spune o realitate. Klaus Iohannis refuză să recunoască, am văzut acum la conferinţa de presă, că cei care candidează acum din partea PNL sunt fluieraţi şi scuipaţi în pieţe, în teritoriu, dar nu au curaj să-i spună lui Ludovic Orban, pentru că Ludovic Orban e şi el Măreţ cu m mare, şi nu se mai poate ajunge la el să i se spună decât de către cei din teritoriu. De ce asta?  Din multe motive. În România, piaţă, ştim cu toţii, nu înseamnă piaţa aia tradiţională, de legume şi fructe în aer liber, în timpul verii sau piaţa volantă, ci înseamnă, marea lor majoritate şi pieţe închise în care se găsesc şi tot felul de fleacuri. E pe undeva un mall al oamenilor muncii din cartierul respectiv. Când se duc la mall se duc ca la catedrală, ca la biserică. În restul zilei se duc la acea piaţă care este şi ea un mall”, a declarat publicistul marí seara, la Aleph News.

Ion Cristoiu susţine că mulţi bolnavi internaţi în spitale au declarat fals că s-au infectat în piaţă pentru a nu recunoaşte că au luat virusul la petreceri private în cazul cărora pot fi făcute anchete epidemiologice, iar contacţii izolaţi.

“Guvernul, în urma impunerii de către Klaus Iohannis, a făcut o greşeală pentru că ei s-au bazat pe o statistică, cred că dată de Raed Arafat, care este aparent corectă. Şi anume, pe toţi care se duc la spitale, care sunt bolnavi, ei sunt întrebaţi unde s-au îmbolnăvit. Şi nimeni nu spune că s-a îmbolnăvit la o petrecere sau nici măcar în metrou, că după asta nu-i lasă la serviciu, şi toţi spun că s-au îmbolnăvit la piaţă. Din două motive. Unu, că la piaţă e frumos să te îmbolnăveşti,  şi alta e să te îmbolnăveşti la o petrecere, şi în al doilea rând la piaţă nu se mai poate face o anchetă epidemiologică, pentru că dacă spui că te-ai imbolnăvit la o petrecere imediat pe toţi ăia cu care ai fost trebuie să-i spui. La piaţă nu trebuie să ţii minte”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu susţine că decizia închiderii pieţelor poate fi mormântul electoral al PNL şi evocă măsurile disperate, chiar gogoliene, ale unor primari, de a lua măsuri prin care să stăvilească furia oamenilor, demnă de răscoala ţărănească din 1907.

“Deci din acest punct de vedere poate fi mormântul electoral al PNL pentru că mai avem o situaţie. Nici nu s-a mers până la capăt. Le-am închis, le blindăm, le ferecăm şi nu ne interesează. Pe plan local, inclusiv primarii PNL, au încercat tot felul de măsuri gogoliene, au dat jos geamurile. De exemplu, Piaţa Amzei are trei pereţi şi nu îl are pe al patrulea. Practic, e în aer liber. Însă potrivit definiţiei oficiale piaţă este cea care are numai doi pereţi. Si-atunci ei din piaţa Amzei au făcut un lucru. Au mutat tarabele cu un metru din afară (...) E greu să-mi explic acum, nu ma puneţi să fac acum explicaţii de psihologie colectivă, de ce această măsură a trezit acum aproape răscoala din 1907, nu ştiu, dar este o realitate pe care o recunosc peneliştii din teren că situaţia e aproape la marginea răscoalei”, a punctat publicistul.

Ion Cristoiu a evitat să spună dacă PNL s-a înţeles cu PSD să treacă prin parlament legea privind menţinerea pieţelor deschise pe timpul stării de alertă, dar nu exclude ca premierul Ludovic Orban să-şi fi dat seama de gravitatea situaţiei, după ce liberalii din teritoriu i-au spus ce se întâmplă.

“Şi atunci, peneliştii care sunt în contact cu viaţa, nu este exclus, poate că i-au spus lui Ludovic Orban , pentru că ordinul e de la Cotroceni, nu-i de la Ludovic Orban, e limpede pentru că Iohannis s-a dus la şedinţă şi a spus să se închidă pieţele, iar în seara asta Klaus Iohannis a susţinut în continuare. Poate să fie această situaţie tipic românească. Dl. Ludovic Orban îşi dă seama că nu e bine, dar nu are curaj să-l contrazică pe cel de la Cotroceni. Nu-mi explic de ce s-a stârnit acest tărăboi, dar este limpede că e, pentru că nu e vorba numai de pieţe de fructe şi legume despre care Klaus Iohannis spune că trebuie să fie acum în aer liber, ci e vorba de un întreg comerţ al cartierului, şi trebuie văzut de ce s-a stârnit acest tărăboi şi de ce nu ţine PNL mai ales Guvernul, cont de el”, a spus publicistul.

Ion Cristoiu a mai spus că pare că Iohannis o dă cotită pentru că a evitat să spună dacă promulgă legea adoptată marţi de Parlament privind menţinerea pieţelor deschise în timpul stării de alertă.

Deputaţii au decis, marţi, că, pe durata stării de alertă, pieţele agroalimentare în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante, talciocurile îşi vor putea continua activitatea, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară. Legea, care conţine şi amendamentul lui Marcel Ciolacu, a fost votată cu 173 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 93 de abţineri.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici