Kelemen: Trebuie să aducem Catalonia şi Tirolul de Sud în Ardeal

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, cu ocazia lansării candidaţilor Uniunii în campania pentru alegerile europarlamentare, că Tirolul de Sud şi Catalonia trebuie "aduse în Ardeal", îndemnând, totodată, maghiarii să meargă la vot, altfel locul europarlamentarilor maghiari va fi luat de români.

337 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Trebuie să aducem Catalonia şi Tirolul de Sud în Ardeal

Kelemen Hunor (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Interesul comun este să trimitem cât mai mulţi reprezentanţi în Parlamentul European, interesele noastre pot fi reprezentate numai de maghiari. UDMR se bazează pe comunitatea maghiară şi maghiarii trebuie să ne ajute. Candidaţii noştri nu pot ajunge în PE fără ajutorul lor. Dacă noi nu vom ajunge acolo, locul nostru va fi luat de parlamentarii români. Este vorba despre viitorul nostru", a declarat sâmbătă, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, cu ocazia lansării candidaţilor UDMR în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Kelemen a afirmat că în ultimii 25 de ani Uniunea - "care îşi trage puterile din credinţa că uneori poate să învingă imposibilul şi să împlinească aspiraţiile cetăţenilor" - a reuşit să facă paşi importanţi în atingerea dezideratelor comunităţii maghiare.

El a adăugat că UDMR crede în Europa multilingvă.

"Noi, maghiarii, am decis de o mie de ani că vom face parte din Europa. Chiar dacă simţim că UE ne dezamăgeşte, nu este o dezamăgire reală. De o Europă puternică avem nevoie şi noi, maghiarii din România, credem în Europa, avem principii comune, care ne leagă. Europa este multilingvă şi noi am luptat să putem folosi limba noastră maternă liber şi să nu o considere nimeni ca pe o limbă care se foloseşte doar în biserică. Noi trebuie să ne apărăm interesele, trebuie să aducem Catalonia şi Tirolul de Sud în Ardeal", a spus Kelemen.

Preşedintele UDMR a explicat celor prezenţi că Europa a creat pentru minoritatea maghiară din România "o altă realitate", în care "graniţele să nu constituie o piedică în relaţiile maghiaro-maghiare", chiar dacă a respins initiaţiativa maghiară care urmărea determinarea PE la adoptarea unei legislaţii care să permită autonomiile tertoriale în statele membre.

"Ne străduim ca vocea noastră să fie ascultată în Europa şi să existe o legislaţie care să apere minorităţile. Comisia Europeană a respins cererea noastră, dar nu vom renunţa, vom merge la Curtea Europeană. Ne vom consolida puterile şi vom lupta pentru interesele noastre. Bruxelles nu trebuie să ne ignore, trebuie să ne accepte, schimbările nu pot avea loc fără noi", a afirmat Kelemen Hunor.

În finalul discursului, acesta a declarat că, în urmă cu 25 de ani, UDMR şi-a asumat responsabilitatea să apere drepturile comunităţii maghiare şi că în spatele succesului obţinut în decurs de un sfert de secol au stat "maghiarii din diferite regiuni ale Transilvaniei".

"Succesul UDMR este succesul maghiarilor şi noi ne bazăm pe fiecare maghiar, atât acum, cât şi în viitor", a conchis Kelemen.

Lansarea oficială a campaniei electorale a UDMR pentru alegerile europarlamentare, desfăşurată, sâmbătă, la Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc, a început cu intonarea imnului Ungariei şi a imnului secuiesc şi s-a încheiat cu inmul campaniei, "Hai lalea, lalea".

Sloganurile de campanie din acest an ale UDMR sunt "Ardealul în Europa" şi "Interesele maghiarilor la Bruxelles".

Primele două locuri pe lista de candidaţi UDMR pentru Parlamentul European, considerate eligibile, sunt ocupate, în ordine, de actualii deputaţi europeni Iuliu Winkler şi Sogor Csaba.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici