Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Volodimir Zelenski

Administraţia Prezidenţială anunţă că preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut marţi o discuţie telefonică cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

712 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Volodimir Zelenski

Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Volodimir Zelenski

Cu prilejul convorbirii, cei doi lideri „au avut un schimb aprofundat de opinii şi evaluări cu privire la situaţia de securitate din Ucraina şi din regiune, în special la Marea Neagră, iar Preşedintele României l-a asigurat pe Preşedintele Volodimir Zelenski de continuarea sprijinului ferm al ţării noastre pentru Ucraina”.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis „a reiterat condamnarea de către România a recentelor atacuri brutale intensificate ale Rusiei asupra Ucrainei, în special asupra infrastructurii civile”.

Preşedinţii au discutat şi „despre dezvoltarea relaţiei bilaterale şi priorităţile în acest sens pentru anul 2024, în special proiectele transfrontaliere de interes reciproc şi dorinţa comună de a avansa substanţial în procesul de stabilire a unui Parteneriat Strategic între cele două ţări, conform deciziilor luate cu prilejul recentei vizite a Preşedintelui Volodimir Zelenski la Bucureşti, în octombrie 2023, şi conform Declaraţiei Comune semnate atunci de cei doi şefi de stat”. În acest context, Preşedintele României a salutat progresele referitoare la recunoaşterea de către Ucraina a inexistenţei aşa-zisei „limbi moldoveneşti”, ca urmare a celor convenite de cei Preşedinţi în octombrie 2023, şi a subliniat importanţa respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi a continuării unui dialog bilateral constructiv, transparent şi principial între cele două ţări pe toate dosarele de interes reciproc.

Cei doi lideri au mai vorbit despre integrarea Ucrainei în structurile occidentale.

„Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul ucrainean au discutat şi despre sprijinul României pentru integrarea europeană a Ucrainei, Preşedintele României felicitând Ucraina pentru decizia istorică luată în luna decembrie 2023, în cadrul Consiliului European, de deschidere a negocierilor de aderare. Preşedintele Volodimir Zelenski a mulţumit în mod deosebit Preşedintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul valoros şi susţinerea acordate de şeful statului român personal şi de România în atingerea acestui obiectiv. Preşedintele României şi Preşedintele Ucrainei au discutat, de asemenea, despre parcursul euroatlantic al Ucrainei şi despre priorităţile la nivel aliat din acest an, precum şi despre continuarea sprijinului relevant pentru Ucraina, inclusiv în contextul pregătirii Summitului NATO de la Washington.”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici