Laszlo Tokes: Urmările Tratatului de la Trianon trebuie remediate

Urmările Tratatului de pace de la Trianon se fac încă simţite şi trebuie remediate, a declarat, miercuri, Laszlo Tokes, vicepreşedintele Parlamentului European, care a participat la o ceremonie organizată la Hotel Kempinski din Budapesta.

147 afișări
Imaginea articolului Laszlo Tokes: Urmările Tratatului de la Trianon trebuie remediate

Laszlo Tokes: Urmările Tratatului de la Trianon trebuie remediate (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Tokes a declarat că populaţia Ungariei a scăzut sub 10 milioane de locuitori în 2010, iar numărul total al maghiarilor din Bazinul Carpaţilor s-a redus cu aproximativ un milion în ultimii 20 de ani.

El a apreciat drept "dramatic" faptul că raportul iniţial de 55 la 45 la sută între români şi maghiari în zonele care, conform Tratatului, au fost cedate de Ungaria României a ajuns la 80 la 20 la sută după 1920, ca urmare a "asimilării artificiale" a etnicilor maghiari, stabilirii unui mare număr de români în oraşele etnicilor ungari, precum şi a stimulentelor acordate etnicilor maghiari pentru a părăsi ţara lor natală.

Laszlo Tokes a transmis cele mai bune urări României cu ocazia Zilei Naţionale, dar a adăugat că "bunăvoinţa necondiţionată şi loialitatea nu ne pot face să uităm că este şi o zi de doliu pentru Ungaria", deoarece actuala "Românie a fost născută prin divizarea Ungariei".

Tokeş l-a criticat dur pe premierul ungar, Peter Medgyessy, care, cu opt ani în urmă, a asistat, alături de omologul său român Adrian Năstase, la ceremonia organizată în acelaşi hotel pentru "a marca tragedia maghiarilor din Transilvania".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici