Lăzăroiu: "Albă-ca-Zăpada" va fi conceptul-cheie al anului 2012

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu afirmă, într-un editorial publicat de Q-magazine, că partidele "vor fi foarte prudente să promită marea cu sarea" în 2012, an electoral în care conceptul-cheie va fi "Albă-ca-zăpada" - o schimbare fundamentală în ordinea socială şi instituţională.

22 afișări
Imaginea articolului Lăzăroiu: "Albă-ca-Zăpada" va fi conceptul-cheie al anului 2012

Lăzăroiu: "Albă-ca-Zăpada" va fi conceptul-cheie al anului 2012 (Imagine: Marius Vasilica/Mediafax Foto)

"Albă-ca-Zăpada" va fi conceptul-cheie al anului 2012. Unii îl înţeleg ca pe o nouă formaţiune politică, alţii ca pe un vechi partid, radical transformat. Eu l-aş înţelege mai degrabă ca pe o schimbare fundamentală în ordinea socială şi instituţională. Eşecul marilor agregate, fie că vorbim despre state, bănci sau corpo­raţii, are consecinţe dramatice asupra democraţiei elective. Sobrietatea, cumpătarea şi competiţia onestă vor domina populismul, clientelismul leneş şi risipa veselă din administraţie. Societatea a intrat deja în alertă. Şi îşi va găsi propriile forme de veghe", susţine Lăzăroiu.

El consideră că "nici presa nu va mai fi ce a fost". "Nu în actuala formă de organizare. Mai ales în România. Presa are propriile sale complicităţi la eşec. A alimentat spirala populismului de câte ori a avut ocazia, a închis ochii la marile fraude pentru concedii pe iahturi, a promovat divertismentul şi kitsch-ul ca pe un drog pentru sedarea maselor în goană după credit cu buletinul, a vrut să pună guverne, să numească preşedinţi, fără să îşi asume şi responsabilităţi", este de părere Lăzăroiu.

Consilierul afirmă că explozia mediului virtual va închide multe ziare şi studiouri de talk-show. "Vom vedea bloguri mai influente decât marile titluri consacrate pe hârtie. Lupi singuratici sau grupuri mici se vor exprima mai liber pe internet decât ar putea să o facă în cadrele televizuale cu scaune, mese şi moderatori care constrâng şi falsifică opiniile. Nu va fi o zonă gri a anarhiei. Va fi o nouă formă de organizare. Un câine de pază gras şi îmbătrânit va fi înlocuit de mai mulţi lupi tineri, care vor veghea cu adevărat la democraţia autentică. Societatea civilă nu va mai fi cea cu care ne-am obişnuit în ultimii 20 de ani: stipendiată de organizaţii internaţionale şi sucombată după tăierea rentelor. Societatea civilă îşi va găsi propriile resurse pentru a se exprima şi acţiona împotriva abuzurilor şi a indiferenţei, în contextul scăderii costurilor comunicării. Prevăd o alianţă între, pe de o parte, mica întreprindere sau comunităţile naturale şi, de cealaltă parte, grupurile civile active, împotriva marilor agregate în agonie. Cum se vor adapta partidele noastre la noile realităţi? Greu de spus. Dar, dacă nu vor reuşi, au şanse mari să devină istorie", scrie Lăzăroiu.

De asemenea, Lăzăroiu afirmă că anticipez că partidele vor fi foarte prudente să promită marea cu sarea în 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici