Legea educaţiei, dezbătută lunea viitoare în plenul Senatului. Şedinţa va fi fără declaraţii politice

Legea educaţiei în forma adoptată de Comisia de învăţământ va fi discutată de plenul Senatului lunea viitoare, a decis, marţi, Biroul Permanent, liderii grupurilor parlamentare fiind de acord ca luni să nu se facă declaraţii politice.

22 afișări
Imaginea articolului Legea educaţiei, dezbătută lunea viitoare în plenul Senatului. Şedinţa va fi fără declaraţii politice

Legea educaţiei, dezbătută lunea viitoare în plenul Senatului. Şedinţa va fi fără declaraţii politice (Imagine: Mediafax Foto)

Biroul Permanent a decis ca Legea educaţiei în forma adoptată de comisia de învăţământ a Senatului să intre în dezbaterea plenului lunea viitoare.

Surse din conducerea Senatului au declarat că, la Biroul Permanent, liderii grupurilor parlamentare au căzut de acord ca la şedinţa plenului de lunea viitoare, care va începe la 15.00, să nu se mai facă şi declaraţii politice, urmând să se intre direct în ordinea de zi.

Biroul Permanent al Senatului a decis, luni, ca raportul întocmit la proiectul Legii educaţiei naţionale să fie returnat Comisiei de învăţământ, urmând ca membrii acesteia să reia discuţiile la articolele adoptate în cursul zilelor de vineri, sâmbătă şi duminică.

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Mihail Hărdău, a precizat, luni, pentru MEDIAFAX, că nu va convoca în şedinţă această Comisie pentru finalizarea raportului la proiectul Legii educaţiei naţionale înainte de pronunţarea deciziei Curţii Constituţionale, care este aşteptată pentru miercuri.

Comisia de învăţământ a Senatului a adoptat din nou, marţi dimineaţă, în prezenţa doar a parlamentarilor opoziţiei, raportul asupra Legii educaţiei, menţinând aceleaşi articole cuprinse în raportul respins luni de Biroul Permanent.

În aceste condiţii, raportul adoptat marţi dimineaţă este identic cu cel depus anterior la Biroul Permanent, comisia menţinând eliminarea prevederii care dădea posibilitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor, în învăţământul gimnazial şi liceal.

Raportul menţine şi învăţământul obligatoriu de unsprezece clase, incluzând un an de grupă pregătitoare la grădiniţă, cu ciclurile primar şi gimnazial de câte patru ani.

Un alt amendament interzice, în universităţile de stat, deţinerea funcţiilor de conducere, în aceleaşi organisme sau în organisme aflate în relaţii directe de subordonare, în acelaşi timp, de către soţi, rude şi afini de gradul trei inclusiv.

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat, marţi, că raportul întocmit de opoziţie la Legea educaţiei "demolează toată ideea de reformă", iar senatorii PSD şi PNL din Comisia de învăţământ, în încercarea de a se răzbuna pe UDMR, s-au răzbunat, de fapt, pe copiii aparţinând minorităţilor naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici