Leonard Orban: Ne aflăm în faţa unei provocări existenţiale care pune sub semnul întrebării viitorul UE

La nivel european există o provocare existenţială care pune sub semnul întrebării viitorul Uniunii cu mai multe cauze, printre care criza migraţiei, Brexit sau provocări de securitate, a afirmat vineri Leonard Orban, consilier prezidenţial la Departamentul Afaceri Europene.

1631 afișări
Imaginea articolului Leonard Orban: Ne aflăm în faţa unei provocări existenţiale care pune sub semnul întrebării viitorul UE

Leonard Orban: Ne aflăm în faţa unei provocări existenţiale care pune sub semnul întrebării viitorul UE

"Ne aflăm în faţa unei provocări existenţiale la nivelul UE. Fie că vorbim de criza migraţiei, fie că vorbim de Brexit, fie că vorbim de provocările de securitate, fie că vorbim de alte tipuri de provocări toate aceste lucruri pun sub semnul întrebării viitorul Uniunii Euroepene. Nu mă tem s-o afirm. Nu pe termen scurt, dar pe termen mediu şi pe termen lung şi atunci este evident că cei care credem în această construcţie trebuie să luptăm pentru consolidarea acestei chestiuni", a spus Orban, în cadrul unei dezbateri organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European la Bucureşti de Ziua Europei.

Consilierul prezidenţial a spus că principalul risc pentru viitorul Uniunii Europene este reprezentat de "tendinţele politice centrifugare", ceea ce slăbeşte Uniunea, dând exemplul Marii Britanii, care organizează un referendum pe tema ieşirii în 23 iunie.

"Urmărim cu mare atenţie ce se întâmplă în ceea ce priveşte referendumul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Îl privim din două puncte de vedere. O dată că dacă populaţia britanică va vota în favoarea părăsirii Marii Britanii a UE, chestiunea aceasta nu va avea repercusiuni numai asupra Marii Britanii, este evident că UE va fi slăbit şi nu numai pe componente ce ţin de elemente de politică externă, securitate, elemente militare, dar inclusiv pe componente economice", a spus el.

Orban a explicat că ieşirea Marii Britanii ar crea un precedent periculos, alte state membre fiind tentate să organizeze referendumuri similare cu ajutorul cărora să solicite înţelegeri ca cea pe care a negociat-o premierul David Cameron pentru ţara sa. Faptul că rezultatele acestor referendumuri nu sunt cunoscute reprezintă un risc serios pentru viitorul UE.

De asemenea, Leonard Orban a vorbit despre "clivajul dintre Est şi Vest" în interiorul UE, spunând că este o "diviziune profundă".

"Poziţia României este foarte clară. Este în interesul vital, strategic, fundamental al României ca Uniunea Europeană să se consolideze, nu să se slăbească. Este în interesul României ca Uniunea să fie din ce în ce mai puternică ca Uniunea să poată să depăşească momentele de criză cu care se confruntă. Tocmai de aceea acţionăm în sensul de a veni spre găsirea soluţiilor potrivite", a spus el.

Totodată, Orban a subliniat că este fundamental pentru România să continue integrarea europeană şi că obiectivele sunt clare pe această temă, integrarea în spaţiul Schengen şi aderarea la zona euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici