Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii: Urmează să propunem Guvernului o variantă de plafonare a indemnizaţiilor

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat, joi, înaintea şedinţei de Guvern, că urmează să propună Guvernului o variantă de plafonare a indemnizaţiilor pentru mame, afirmând că există o practică de a majora artificial aceste indemnizaţii, inclusiv prin vânzarea de locuinţe.

1383 afișări
Imaginea articolului Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii: Urmează să propunem Guvernului o variantă de plafonare a indemnizaţiilor

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii: Urmează să propunem Guvernului o variantă de plafonare a indemnizaţiilor

”Introducerea plafonului peste o sumă de 8.000 de lei nu afectează mai mult de 3% dintre cei care primesc aceste indemnizaţii, dar oprim o practică ce tinde să devină foarte periculoasă pentru bugetul de stat. La ora actuală suntem în analiză şi urmează să propunem guvernului o variantă de plafonare”, a spus Lia Olguţa Vasilescu la începutul şedinţei de Guvern.

Ea a ţinut să dea exemplu de ţări din Uniunea Europeanăcare nu plătesc deloc indemnizaţia, printre care Marea Britanie, Olanda, Luxembrug, Grecia, Irlanda, Malta. Ea a precizat că în alte ţări indemnizaţia se acordă, dar media este de 500 de euro/lună. ţara europeană care plăteşte cea mai mare indemnizaţie pentru creşterea copilului este Germania, dar doar în anumite condiţii, unde ajunge la 1800 de euro/lună.

”În România am ajuns în situaţia în care pentru o astfel de indemnizaţie se plăteşte şi 35.000 de euro/lună pentru o singură persoană. După ce anul trecut s-a scos plafonul, care era de 3400 lei, am observat că în primele luni ale anului s-a plătit cât pentru întreg anul trecut şi devine o practică să se plătească salarii mai mari de angajatori în ultimele luni de sarcină, astfel încât şi cuantumul indemnizaţiei să crească sau, fiindcă se calculează la venit, se fac vânzări de imobile şi automat indemnizaţia este mai mare”, a adăugat Vasilescu.

Potrivit ministrului Muncii, cele mai mari indemnizaţii din România se acordă unui avocat din Bucureşti, respectiv 159.348 lei/lună, peste 35.000 de euro, iar la Constanţa pentru drepturi de proprietate intelectuală - 141.679 de lei/lună, precizând că există cereri pentru indemnizaţii ”cu sume mult mai mari.

”Primii zece din acest top de indemnizaţii, cu sumele adunate, totalizează cât pentru 600 de indemnizaţii medii. În ceea ce priveşte contributivitatea... O persoană contribuie cu 0.85% din salariu pentru concedii şi indemnizaţii, dar o astfel de indemnizaţie înseamnă 85% din venit. Pentru ca o persoană care câştigă dintr-o astfel de indemnizaţie 100.000 de lei, să ajungă la suma pe care o ia timp de doi ani ca indemnizaţie de creştere şi îngrijire copil ar trebui să cotizeze timp de 2400 de luni, ceea ce este imposibil”, a mai spus Vasilescu.

Ea a afirmat că estimează ca nivelul plafonului ce urmează a fi reintrodus să se situeze ”undeva între 5000 şi 10000 de lei”, apreciind că nici principiul contributivităţii, nici al solidarităţii sociale nu se pot aplica pentru o indemnizaţie de 35.000 de euro.

”În martie 2017, total beneficiari 157.773 de persoane cu suma de 261.245.000 de lei. Dintre acestea, mai mult de jumătate primesc indemnizaţia minimă de 1233 de lei, adică 108.4438 de persoane. Între 1234 şi 3400 de lei sunt 39.730 de persoane. Între 3401 şi 5000 de lei sunt 5.478 de persoane. Între 5001 şi 10.000 de lei sunt 3.504 persoane. Peste 10000 sunt 623 de persoane”, a conchis ministrul Muncii.

Premierul Grindeanu i-a cerut ministrului Muncii să facă analiza cât mai repede, pentru ca toţi să fie informaţi cu privire la impact.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici