Liderul deputaţilor PSD a cerut declararea "nealegerii" judecătorului CC Ştefan Minea

Liderul grupului PSD Marian Neacşu a solicitat, luni, Biroului Permanent adoptarea de către Cameră a unei hotărâri prin care judecătorul Ştefan Minea să fie declarat neales la Curtea Constituţională, pe motiv că acum patru ani a fost ales "ilegal" şi să se treacă la alegerea unui nou judecător.

343 afișări
Imaginea articolului Liderul deputaţilor PSD a cerut declararea "nealegerii" judecătorului CC Ştefan Minea

Judecătorul CC Ştefan Minea (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Biroul Permanent a analizat această solicitare, dar şi faptul că "membrii Comisiei juridice nu au trimis o soluţie la precedenta sesizare a lui Neacşu, că au apărut unele neconcordanţe şi au retrimis sesizarea Comisiei juridice pentru reanalizare," a precizat deputatul Nicolae Mircovici, secretarul BP al Camerei.

El a spus cã deputaţii jurişti au dat un punct de vedere, care nu prezintã o concluzie anume, doar "face filmul" a ceea ce s-a petrecut în perioada respectivã.

"Comisia juridică are termen până mâine (marţi - n.r.) la ora 12,00. Mâine, la ora 13,00 va fi convocat din nou Biroul Permanent al Camerei, pentru a lua act de ceea ce va verifica şi va propune Comisia juridicã", a explicat Mircovici.

"Mâine, dupã ora 13,00 sã intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor proiectul de hotărâre şi, dacã va fi adoptat, să înceteze mandatul domnului judecãtor la CCR Minea şi să se procedeze la reluarea votului, pânã la completarea mandatului de nouã ani pe care îl are domnul judecător. (...) E firesc ca o corectură se se facã, indiferent când, pentru cã ea, dacã este în interesul adevãrului, trebuie fãcutã", a argumentat secretarul BP al Camerei.

Liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu, a sesizat Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pe 10 iunie, în legăturã cu alegerea, în 2010, ca judecător la Curtea Constituţională a lui Ştefan Minea, deşi, cu câteva zile înainte de acel moment, plenul comun votase un alt candidat, pe Valer Dorneanu, propus de PSD.

"Este vorba despre faptul cã, prin Decizia CCR 989/ 2008, s-a statuat că votul majoritãţii membrilor prezenţi în fiecare Cameră este cel care are rolul determinant în adoptarea unei hotărâri. În 14 iunie 2010, a fost supus votului Valer Dorneanu ca judecãtor al Curţii Constituţionale şi a întrunit majoritatea simplă cerutã de lege. Cu toate acestea, nu a fost declarat ales judecător al CCR, iar, peste câteva zile, majoritatea care era la momentul respectiv a cerut să se reia votul pentru un alt candidat, Minea Ştefan, care, dupã repetarea votului, a obţinut majoritatea simplã. De asemenea, a fost declarat judecãtor ales la CCR", a spus Mircovici.

El a adăugat cã acest caz este asemănător cu cel al senatorului Dan Şova, iar Marian Neacşu consideră, interpretând deciziile Curţii, că şi alegerea judecãtorului Valer Dorneanu la momentul respectiv era legalã şi nu mai trebuia supus la vot alt candidat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici