Romaşcanu(PSD) îi cere lui Iohannis să îndrepte vidul legislativ până ce legea privind starea de alertă intră în vigoare. „Urmează zilele prostiei Guvernului PNL”

Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a declarat, joi, că la expirarea stării de urgenţă urmează „zilele prostiei Guvernului PNL”, care nu a emis actul normativ care să reglementeze starea de alertă în timp legal, iar acum singura soluţie constituţională este la preşedintele Klaus Iohannis.

251 afișări
Imaginea articolului Romaşcanu(PSD) îi cere lui Iohannis să îndrepte vidul legislativ până ce legea privind starea de alertă intră în vigoare. „Urmează zilele prostiei Guvernului PNL”

Romaşcanu (PSD) îi cere lui Iohannis să îndrepte vidul legislativ până la starea de alertă

Romaşcanu a declarat, într-o conferinţă de presă, la sediul PSD, că deşi preşedintele Klaus Iohannis a anunţat în urmă cu 20 de zile când va expira starea de urgenţă, Guvernul nu a făcut nimic pentru a crea un cadru legislativ care să impună restricţii după acest moment, în timp legal.

„Ne pregătim să întâmpinăm la sfârşitul acestei săptămâni zilele prostiei Guvernului PNL. După cum ştiţi, deşi exista mesajul preşedintelui Iohannis în spaţiul public de peste 20 de zile, cum că începând cu 15 mai va înceta starea de urgenţă, Guvernul nu a fost în stare nici până în acest moment sau până în ceasul al 12-lea, să vină cu un act normativ care să statueze legal starea de alertă. Stare de alertă anunţată de preşedinte acum 20 de zile. În final, Guvernul recunoaşte că a greşit şi încearcă să repare această uriaşă prostie pe care a făcut-o. Singura problemă pe care o are este că trebuie să o facă legal şi constituţional şi nu o să vină iarăşi cu un act normativ care să fie contestabil sau atacabil”, a spus Romaşcanu.

Purtătorul de cuvânt al PSD spune că există o singură concluzie, aceea că românii sunt suficient de responsabil încât se adopte propriile măsuri de distanţare socială, de izolare acolo unde este cazul, pentru a evita să se îmbolnăvească pe ei şi pe cei apropiaţi.

Romaşcanu a mai spus că singura soluţie pentru a acoperi perioada dintre starea de urgenţă şi cea de alertă este la preşedintele Klaus Iohannis.

„Există o singură soluţie reală din ceea ce am aflat şi noi de la specialiştii în Drept Constituţional. Este o decizie legală, constituţională şi funcţională şi aceasta se află doar la preşedintele Iohannis. Îl aşteptăm să iasă şi să propună ceea ce trebuie propus pentru a nu avea aceste trei zile neacoperite de un cadru legislativ”, a mai spus Romaşcanu.

Parlamentul a adoptat miercuri seara proiectul Guvernului prin care se instituie starea de alertă. Legea a plecat din Parlament cu multe amendamente, unele depuse de PSD.

Pentru că exista un vid legislativ între 15-18 mai, premierul Orban a anunţat astăzi o ordonanţă de urgenţă care să acopere din punct de vedere legal această perioadă.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri seară, că premierul Ludovic Orban ar trebui să îşi dea demisia din funcţie, pentru modul în care a gestionat situaţia în timpul epidemiei de COVID-19.

„Luni, ar fi de bun simţ ca domnul Orban să-şi dea demisia. E de nepermis să ai o astfel de scăpare la un asemenea nivel. Sunt prea multe lucruri care se întâmplă de două luni de zile, de când ne luptăm cu această pandemie, în care lucrurile nu funcţionează, se iau întârziat, dar nu când te joci cu vieţile oamenilor. Să laşi un vid legislativ de trei zile şi nimeni să nu-şi dea demisia sau să nu fie responsabil", a declarat Marcel Ciolacu, la Antena 3.

Deputaţii au respins propunerea PNL ca starea de alertă să intre în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, astfel că aceasta ar putea fi instituită cel mai devreme luni, după două zile în care parlamentarii vor putea ataca la CCR proiectul, şi încă trei zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Guvernul se reuneşte în şedinţă, joi, pentru a găsi o soluţie, astfel încât restricţiile să rămână în vigoae după finalizarea stării de urgenţă şi până la intrarea în vigoare a stării de alertă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ciolacu,
orban,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici