Iohannis: Guvernul nu doreşte lămurirea legilor justiţiei prin OUG / „Numirile de procurori de rang înalt nu se fac prin troc politic pentru că ajung la mine” / Ce spune preşedintele despre mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. VIDEO

Klaus Iohannis a declarat că Guvernul nu vrea o legiferare şi o schimbare a legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă. Şeful statului a adăugat că acest lucru nu mai este posibil după referendumul pe justiţie.

2472 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Guvernul nu doreşte lămurirea legilor justiţiei prin OUG / „Numirile de procurori de rang înalt nu se fac prin troc politic pentru că ajung la mine” / Ce spune preşedintele despre mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. VIDEO

ORA 18.00 Preşedintele Klaus Iohannis susţine o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni

Iohannis, despre afirmaţiile lui Stănescu: PSD a convins-o pe Dăncilă să candideze la prezidenţiale

Klaus Iohannis a afirmat, întrebat dacă a avut o discuţie cu Viorica Dăncilă în care să o convingă să candideze la prezidenţiale, că PSD a convins-o să fie prezidenţiabilul partidului.

Citeşte continuarea...

Iohannis: Nu se doreşte lămurirea legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă

„Nu se doreşte lămurirea Legilor justiţiei prin OUG. Am avut situaţii când ordonanţele de urgenţă s-au discutat chiar ani de zile după ce au produs efecte şi acest lucru, după referendumul în domeniul justiţiei nu mai este posibil”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, la Cotroceni.

Întrebat ce se va întâmpla cu punerea în aplicare a referendumului pe justiţie şi dacă nu a rămas suspendată aceadtă acţiune, şeful statului a spus că transpunerea referendumului în Constituţie poate fi făcută de o nouă majoritate parlamentară, „decât cea toxică a PSD”.

„Nu a rămas suspendat, dar ştim cu toţii că nu putem schimba Constituţia simplu. E foarte complicat. Eu cred că vom avea altă majoritate, decât cea toxică a PSD, şi atunci cu siguranţă aceste texte pot fi incluse în textul constituţional. E nearelist să credem că dacă eu am câştigat alegerile, raporturile de forţe în Parlament s-au schimbat. Nu s-au schimbat. Vor fi alegeri parlamentare şi când vom avea o nouă majoritate parlamentară, putem să discutăm despre schimbarea Constituţiei”, a conchis Iohannis.

Iohannis: Numirile de procurori de rang înalt nu se fac prin troc politic pentru că ajung la mine

Klaus Iohannis a declarat că numirile procurorilor de rang înalt nu sunt rezultatul unui "troc politic", deoarece acestea ajung să fie semnate de preşedinte. Şeful statului a precizat că Ministerul Justiţiei nu încalcă prevederile MCV, recomandările Mecanismului fiind de clarificare a procedurii.

"Vă garantez eu că (nimirea procurorilor de rang înalt - n.r.) nu vor fi rezultatul unui troc politic fiindcă până la urmă ajung la mine. Nu încalcă nimeni prevederile MCV. MCV nu dictează legislaţia naţională, vine cu recomandări şi aceste lucruri trebuie transpuse de către decidenţi în legislaţie sau în metodologie. Ceea ce s-a solicitat în MCV este îmbunătăţirea procedurii. Asta nu înseamnă că trebuie schimbată obligatoriu legea. Ceea ce au vrut să ne transmită, ştiu acest lucru că am cercetat puţin mai în profunzime, se doreşte o mai bună transparentizare şi o mai bună clarificare a procedurii. În legislaţie veche şi nouă, numirea procurorilor de rang înalt se tratează foarte sumar. Ministrul propune, CSM avizează, preşedintele semnează", a afirmat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a subliniat că s-a asigurat ca în timpul mandatului său să nu fie numiri politice în cele mai importante Parchete din România.

"Pentru a face întreg procesul mai transparent şi mai uşor de înţeles trebuie lămurite câteva elemente intermediare şi cred că ministrul Justiţiei a făcut aceste lămuriri destul de bine în ultima prezentare pe care a avut-o. Dacă veni vorba de numiri politice, de când sunt eu preşedinte nu s-au făcut numiri care au rezultat din ceeea ce aţi spus dumneavoastră, un fel de troc politic. Am avut întotdeauna grijă ca aceste numiri să se facă corect în litera şi spiritul legii", a conchis Iohannis.

Iohannis: „Nu discutăm în viitorul apropiat despre o mutare a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu şi-a schimbat poziţia în legătură cu mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, precizând că nu putem discuta în viitorul apropiat despre o astfel de acţiune.

„Eu nu mi-am schimbat abordarea, dar pot să o repet. Fără îndoială e o temă foarte interesantă. Eu am susţinut din capul locului că nu va fi mutată ambasadat de la Tel Aviv la Ierusalim. Nu mi-am schimbat deloc părerea”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat dacă e oportună mutarea ambasadei României la Ierusalim şi dacă ia în calcul o astfel de acţiune, în contextul schimbării Guvernului.

Şeful statului a adăugat că este bine ca un astfel de pas să fie făcut alături de alte state membre ale UE, iar situaţia nu este deloc clară între Israel şi Palestina.

„E o decizie luată în UE să nu mutăm, ci atunci când condiţiile vor fi îndeplinite membri UE să facă un pas împreună. Aceste condiţii sunt destul de clare, statutul Ierusalimului trebuie clarificat între cei doi actori care au intrat de mulţi ani pe discuţie, e vorba de Israel şi Palestina, care amândouă revendică şi lucrurile nu sunt clare deloc. Deci nu discutăm în viitorul apropiat despre o mutare a ambasadei”, a conchis Iohannis.

Guvernul Dăncilă avea intenţia ca ambasada României din Israel să fie mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Executivul a avut şi un memorandum în acest sens şi o analiză a instituţiilor care s-ar putea implica în acest demers.

Cu toate acestea, Klaus Iohannis nu a sprijin o asemenea acţiune.

Iohannis va promulga abrogarea recursului compensatoriu şi eliminarea supraccizei la carburant

Klaus Iohannis a anunţat, joi, că va promulga legea pentru abrogarea recursului compensatoriu şi actul normativ privind eliminarea supraaccizei la carburanţi. Şeful statului a adăugat că poate fi corectată taxarea carburanţilor, în cazul în care Comisia Europeană va cere acest lucru.

„Le voi promulga ( Legile privind recursul compensatoriu şi eliminarea supraaccizei - n.r ). Iar dacă există nevoia unei corecţii pe taxarea carburanţilor, acest lucru se poate face fără probleme, explicând în prealabil, despre ce este vorba, însă eliminarea supraacczizei şi o posibilă creştere pentru a îndeplini limita cerută de Comisia Europeană, totuşi va duce la scăderea considerabilă, sub linie, a taxării carburanţilor”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, la Cotroceni, întrebat despre subiect.

Şeful statului a mai precizat că România este foarte aproape de limita cerută de Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte preţul carburanţilor.

„Deci, vorbim de o scădere destul de importantă eliminând supraacciza, iar o majorare până la limita cerută de UE este foarte foarte mică, deci suntem foarte aproape de acea limită, sunt convins că Guvernul va reglementa aceste chestiuni, nu văd pentru ce să nu promulg această legislaţie, dorită de toată lumea şi găsită bună”, a conchis Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici