Video Liviu Dragnea, discuţii cu ambasadorul SUA despre nemulţumirea pe care o are în privinţa parteneriatului cu SUA. Liderul PSD: Dacă ar fi deschis subiectul Justiţie, aş fi refuzat

Preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea a declarat marţi, legat de întâlnirea cu Hans Klemm, ambasadorul SUA, că a discutat despre Parteneriatul Strategic, iar dacă ar fi deschis subiectul Justiţie, ar fi refuzat acest dialog.

1943 afișări

"Dacă ar fi deschis acest subiect (n.r.: Justiţie), aş fi refuzat să discut. Bănuiesc că vă referiţi la discuţia despre DNA. Atâta timp cât eu sau instituţia nu e pe lanţul decizional, nu aveam de ce să am această discuţie", a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, marţi, că este în continuare nemulţumit de componenta economică a parteneriatului strategic cu SUA, el apreciind că aceasta este foarte puţin dezvoltată faţă de componentele militară şi de securitate.

Întrebat ce a discutat marţi cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, Dragnea a răspuns: „Am discutat despre dezvoltarea componentei economice a parteneriatului strategic pentru că eu sunt în continuare nemulţumit de faptul că în cadrul acestui parteneriat strategic cu SUA - foarte important pentru România, vital pentru România - este dezvoltată în ultimul an foarte bine componenta militară şi de securitate naţională - ceea ce este foarte bine pentru noi - dar este foarte puţin dezvoltată componenta economică”.

El a subliniat faptul că, din păcate, în cadrul acestui parteneriat, România nu a câştigat din punct de vedere economic atât cât ar fi putut să câştige.

„Sunt alte ţări care au câştigat mai mult - componenta investiţională din partea unor companii americane. Asta a fost principala temă de discuţie”, a subliniat Dragnea.

El a arătat că a discutat cu ambasadorul american şi despre situaţia din cadrul NATO şi despre discuţiile care au avut loc la Munchen, la întâlnirea NATO, precum şi despre angajamentul României de a dezvolta parteneriatul pe industria de apărare, subliniind dorinţa „fermă” ca în cadrul acestei cooperări industria de apărare din România să se dezvolte.

Întrebat dacă sunt companii americane care s-au arătat interesate să vină în România, Dragnea a spus că a avut o întâlnire cu un vicepreşedinte de la Universal Studios care şi-a exprimat dorinţa de a începe să facă producţii cinematografice în România.

„Pentru noi ar fi un avantaj foarte mare din punct de vedere financiar şi nu numai. I-am spus că din partea noastră e o deschidere totală pentru asta. L-am asigurat că voi avea o discuţie cu primul-ministru şi cu ministrul Culturii, urmând ca undeva în două-trei săptămâni să vină o echipă din partea dumnealor ca să aibă nişte discuţii aplicate cu Executivul şi nu numai. Pentru noi ar fi un lucru foarte bun. Am discutat şi subiectul ăsta cu domnul ambasador Klemm şi dumnealui a avut o discuţie în această dimineaţă cu acel vicepreşedinte”, a spus Dragnea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea a discutat marţi cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, despre întărirea Parteneriatul Strategic, se arată într-un comunicat transmis de Camera Deputaţilor, fără a se preciza dacă o altă temă a fost situaţia din justiţie.

Discuţiile au avut loc cu două zile înainte ca ministrul Justiţiei Tudorel Toader să prezinte raportul privind activitatea managerială la DNA.

"Întâlnirea a avut loc pe fondul unei dinamici pozitive a relaţiilor bilaterale, în domeniile politico-militar şi de securitate, România fiind prima ţară membră NATO care a alocat 2% din PIB pentru apărare. Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă pilonul politicii externe şi de securitate a României. Ţara noastră a avut cea mai mare creştere economică din Europa, continuând, în acelaşi timp, să fie un generator de securitate şi stabilitate, în special în regiunea noastră", se arată într-un comunicat de presă transmis de Camera Deputaţilor.

În acest sens, discuţiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe identificarea oportunităţilor de întărire a Parteneriatul Strategic între România şi SUA în toate domeniile, "partea română subliniind importanţa amplificării şi dezvoltării dimensiunii economice, în special în domenii cheie precum energie, IT şi securitate cibernetică, ştiinţă şi cercetare", mai transmite sursa citată.

Comunicatul de presă nu menţionează însă dacă cei doi oficiali au discutat şi despre legile Justiţei şi situaţia de la conducerea DNA.

Liviu Dragnea şi ambasadorul SUA Hans Klemm s-au întâlnit, marţi dimineaţa, la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, discuţiile având loc cu două zile înainte ca ministrul Justiţiei Tudorel Toader să prezinte raportul privind activitatea managerială la DNA.

La plecare, Hans Klemm nu a făcut vreo declaraţie de presă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici