Macovei anunţă în ce condiţii semnează pactul propus de Iohannis

Candidatul la Preşedinţie Monica Macovei a declarat, miercuri, că pactul pentru stabilitate şi democraţie propus de Klaus Iohannis este incomplet şi nu aduce integritate în viaţa politică, spunând că ea îl va semna doar dacă este completat şi dacă parlamentarii ACL incompatibili pleacă din Parlament.

985 afișări
Imaginea articolului Macovei anunţă în ce condiţii semnează pactul propus de Iohannis

Monica Macovei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Pactul de stabilitate şi democraţie trimis de domnul Iohannis tuturor candidaţilor este incomplet, nu spune tot adevărul şi nu aduce integritate în viaţa politică", a afirmat Macovei, într-o conferinţă de presă.

Ea a spus că îi solicită lui Iohannis să adauge în pact şi abuzurile împotriva statului de drept făcute în iunie 2012, dar şi cele din ”marţea neagră”, când deputaţii PNL şi PSD au votat pentru ”superimunitatea” demnitarilor.

Macovei a spus că propune, de asemenea, să fie depolitizate nu doar CNA sau Curtea de Conturi, ci toate instituţiile din ţară, inclusiv şcolile şi spitalele.

Monica Macovei a mai spus ca aceia care au colaborat cu Securitatea să fie daţi afară din partide şi cei care au decizii de incompatibilitate, cum ar fi deputatul PDL Ştefan Stoica şi senatorul PNL Akos Mora să plece din Parlament, iar cei cu condamnări definitive, cum este Tudor Chiuariu, să fie daţi afară din partid.

"Eu voi semna acest pact numai dacă se modifică în acest sens şi dacă există şi onestitate, de exemplu cei doi deputaţi incompatibili pleacă din Parlament şi cei condamnaţi şi colaboratori ai Securităţii sunt daţi afară din partidele respective", a adăugat Macovei.

Candidatul ACL la Preşedinţie, Klaus Iohannis, a anunţat, în 8 septembrie, că propune ”un pact naţional pentru stabilitate şi democraţie” care să fie semnat de candidaţii la alegerile prezidenţiale, precum şi de actorii politici, precum preşedintele Traian Băsescu.

”Eu, Klaus Iohannis, pornind de la angajamentul nostru de a respecta şi apăra principiile şi valorile democratice, împotriva oricăror derapaje; având în vedere situaţia internaţională, care impune maxim de seriozitate şi responsabilitate în acţiunea întregii clase politice; constatând cu îngrijorare degradarea continuă a mediului economic şi social, pe fondul recesiunii economice, scăderii dramatice a investiţiilor şi a diminuării semnificative a puterii de cumpărare a cetăţenilor; respingând ferm asaltul împotriva instituţiilor democratice şi a statului de drept din partea actualei puteri prin demersuri precum: a. amnistia şi graţierea; b. modificarea abuzivă şi neconstituţională a legislaţiei electorale; c. legiferarea traseismului politic şi a mitei electorale, propun elaborarea şi asumarea Pactului Naţional pentru Stabilitate şi Democraţie”, se arată în documentul prezentat de Iohannis.

Iohannis propune între obiectivele acestui pact ”respingerea Proiectului privind amnistierea şi graţierea care atârnă ca o piatră de moară de gâtul Parlamentului şi al statului de drept din România". "Societatea românească are nevoie de o garanţie asumată public de către toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale că nu vor acţiona pentru graţierea oamenilor politici, condamnaţi definitiv pentru acte de corupţie", adaugă el.

"Renunţarea la toate demersurile îndreptate în direcţia fraudării alegerilor şi a vicierii voinţei electoratului: OUG 45/2014 care facilitează turismul electoral şi votul multiplu, OUG 55 care favorizează traseismul politic, mita electorală şi şantajul împotriva primarilor şi consilierilor locali”, este un alt obiectiv menţionat de liderul PNL.

În plus, el propune ”renunţarea la alocarea banilor publici către comunităţi locale pe criterii politice şi clientelare”, ”asigurarea funcţionării normale şi depolitizate a instituţiilor precum CNA, TVR, Curtea Constituţională, CSM, Curtea de Conturi, ASF, DGIPI” şi ”organizarea de dezbateri naţionale la nivel parlamentar şi extraparlamentar pe teme de interes major: justiţie, stat de drept, politică energetică, educaţie, sănătate, politică externă, economie”.

Iohannis solicită ca Pactul Naţional pentru Stabilitate şi Democraţie să fie asumat de către ”toţi actorii politici, conducători şi partide, instituţii (Preşedinţie, Guvern, Parlament, autorităţi locale), ca o expresie a voinţei de a respecta principiile democraţiei în competiţiile electorale şi în politică, în general”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici