Macovei: Unele declaraţii ale lui Iohannis-periculoase, de natură să afecteze independenţa justiţiei

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că ea crede în ”onestitatea preşedintelui” faţă de promisiunile făcute în campanie, însă a apreciat că unele dintre declaraţiile acestuia sunt periculoase şi ”de natură să afecteze independenţa justiţiei”.

289 afișări
Imaginea articolului Macovei: Unele declaraţii ale lui Iohannis-periculoase, de natură să afecteze independenţa justiţiei

Macovei: Unele declaraţii ale lui Iohannis-periculoase, de natură să afecteze independenţa justiţiei (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Macovei a amintit că în luna noiembrie i-a transmis actualului preşedinte Klaus Iohannis o scrisoare în care solicita ca până la sfârşitul anului legea partidelor politice să fie modificată, dar acest lucru nu s-a întâmplat, iar până la sfârşitul lunii februarie legea votului electronic să fie adoptată în Parlament.

”Deci, eu dau şansa acestui Parlament, noi dăm şansa acestui Parlament să facă ce trebuie pentru românii din România şi pentru românii din străinătate, şi pentru a termina cu frauda şi pentru a fi totul mult mai ieftin”, a spus europarlamentarul, cu ocazia anunţul de înfiinţare a Asociaţiei M10.

Ulterior, ea a fost întrebată dacă, după ce l-a susţinut pe Iohannis în campanie, declaraţiile sale vor mai găsi ecou la preşedintele Iohannis.

”Eu cred în onestitatea preşedintelui, şi dacă între turul I şi II a spus că cu bucurie acceptă aceste lucruri, eu continui să mă bazez pe această afirmaţie şi să o invoc. I-am scris cea de-a doua scrisoare după campanie, după turul doi, şi am vorbit la telefon şi a spus că da, e de acord cu cele două proiecte, cu votul electronic şi cu schimbarea legii partidelor. Eu am văzut că nu s-a mai întâmplat nimic, deci mă uit la rezultate”, a mai afirmat Macovei.

Pe de altă parte, ea a fost întrebată cum îşi explică criticile adresate lui Iohannis în ceea ce priveşte declaraţiile acestuia despre justiţie.

”Da, sunt periculoase, putem spune, sunt de natură să afecteze independenţa justiţiei. Poate că a fost prost sfătuit şi poate că renunţă la aceste lucruri. Un singur lucru am să repet, despre MCV. Obiectivul României nu este să scape de MCV, obiectivul României şi al românilor este să îndeplinească tot ce scrie acolo, să meargă justiţia, să funcţioneze CSM-ul, să se facă curăţenie de exemplu, să aibă un bun management al instanţelor, şi de asemenea, în ceea ce priveşte corupţia DNA să rămână cum e, să nu schimbe nimeni legea. Tot ce scrie în acele condiţionalităţi. Ăsta e interesul românilor, nu MCV-ul în sine. Deocamdată voinţă politică majoritară pentru lupta cu corupţia nu avem, aşa cum scrie în toate rapoartele MCV, şi nu e în interesul românilor să nu existe MCV-ul”, a mai declarat europarlamentarul.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, că unul din obiectivele majore ale sistmului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), iar România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită.

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că declară cu responsabilitate, în faţa membrilor CSM, faptul că ”a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca România să fie evaluată cu obiectivitatea pe care o merită şi să se constate că acele condiţionalităţi, sub rezerva îndeplinirii cărora am devenit stat membru, au fost îndeplinite”.

În plus, şeful statului a spus că este de dorit ca CSM-ul şi Inspecţia Judiciară să ia atitudine, potrivit atribuţiilor legale, la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informaţii în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare.

El a mai spus că CSM trebuie să sancţioneze imediat orice atacuri, ingerinţe, derapaje şi imixtiuni în justiţie, indiferent dacă este vorba despre demnitari de cel mai înalt rang sau de exemplu un consilier comunal.

”Aşa cum am văzut cu toţii, unii politicieni nu s-au ferit să atace independenţa justiţiei. Luând în considerare aceste antecedente, ca şi misiunea dumneavoastră conferită de lege, de garant al independenţei justiţiei, trebuie să dovediţi în continuare că ştiţi să apăraţi reputaţia, onoarea şi independenţa colegilor şi a sistemului în ansamblul său”, le-a transmis preşedintele Iohannis, la şedinţa CSM, magistraţilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici