MAE condamnă executarea ostaticului nipon şi reafirmă angajamentul în combaterea terorismului

Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm executarea unui cetăţean japonez, anunţată de către gruparea teroristă ISIL, şi reafirmă angajamentul clar al României, alături de aliaţii şi partenerii săi, în combaterea terorismului internaţional, se arată într-un comunicat transmis duminică de MAE.

241 afișări
Imaginea articolului MAE condamnă executarea ostaticului nipon şi reafirmă angajamentul în combaterea terorismului

MAE condamnă executarea ostaticului nipon şi reafirmă angajamentul în combaterea terorismului (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

“Dacă acest anunţ se confirmă, ne aflăm în faţa unui nou act de o cruzime extremă. Suntem solidari cu poporul şi autorităţile nipone în aceste momente dificile. Folosesc acest prilej pentru a reconfirma angajamentul României de a contribui la eforturile comunităţii internaţionale pentru combaterea terorismului internaţional, care nu are graniţe şi împotriva căruia, mai mult ca niciodată, trebuie să avem o singură voce şi să facem front comun”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, citat în comunicat.

Grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Siria (SIIS) a prezentat sâmbătă o înregistrare video în care anunţă decapitarea unui ostatic nipon, după expirarea unui ultimatum privind plata unei răscumpărări, relatează Institutul SITE, care monitorizează site-urile fundamentaliste.

Ostaticul executat prin decapitare este Haruna Yukawa, angajat al unei firme de securitate, potrivit Institutului SITE, cu sediul în Statele Unite.

Organizaţia teroristă sunnită a prezentat o înregistrare video cu celălalt ostatic, corespondentul de război Kenji Goto, care pledează pentru salvarea sa şi pentru eliberarea unei presupuse teroriste arestată în Iordania. În înregistrare, Kenji Goto (în vârstă de 47 de ani) afirmă că Haruna Yukawa a fost executat, ţinând în mână o imagine în care cadavrul ostaticului apare decapitat.

Kenji Goto atribuie premierului Shinzo Abe responsabilitatea pentru moartea lui Yukawa, deoarece acesta nu a plătit răscumpărarea de 200 de milioane de dolari. Ostaticul rămas în viaţă susţine că grupul terorist nu mai vrea nicio răscumpărare, cerând însă eliberarea islamistei Sajida al-Rishawi, acuzată că, în calitatea de membră a organizaţiei Al-Qaida în Irak, a încercat să se arunce în aer într-un hotel din Iordania în anul 2005.

"Este foarte simplu. Eliberaţi-o pe Sajida şi voi fi eliberat", afirmă ostaticul Kenji Goto.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici