Marcel Ciolacu: E revoltătoare desfiinţarea SIIJ, când zi de zi vedem ticăloşiile din justiţie / Vosganian: Să revenim la practicile inchizitoriale

Liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că este revoltătoare intenţia Guvernului de a desfiinţa Secţia specială în contextul în care vedem zilnic „ticăloşiile şi abuzurile din justiţie”. El a mai spus că orice dezbatere pe acest subiect trebuie să aibă loc în Parlament.

1700 afișări
Imaginea articolului Marcel Ciolacu: E revoltătoare desfiinţarea SIIJ, când zi de zi vedem ticăloşiile din justiţie / Vosganian: Să revenim la practicile inchizitoriale

Ciolacu: E revoltătoare desfiinţarea SIIJ

„Este revoltătoare, în contextul actual, când zi de zi vedem ticăloşiile şi abuzurile din justiţie, chiar şi o discuţie despre desfiinţarea Secţiei speciale. Cazul Ţăndărei, vă spune ceva, domnule Orban? Dar Cazul Rompetrol? Dar Cazul Hidra, al mafiei fierului vechi??”, a scris Marcel Ciolacu, vineri, pe Facebook.

Acesta a adăugat că românii s-au pronunţat printr-un referendum privind justiţia în legătură cu emiterea ordonanţelor de urgenţă în acest domeniu şi a precizat că dezbaterea pe astfel de subiecte trebuie să se desfăşoare în Legislativ.

„P.S. Poporul român s-a pronunţat prin referendum ca legile privind justiţia să nu mai fie modificate prin OUG-uri. Orice dezbatere pe această temă trebuie să aibă loc doar în Parlament şi prin consultarea asociaţiilor de magistraţi şi a tuturor instituţiilor interesate (CSM, parchete, instanţe) pentru că independenţa magistraţilor este vitală pentru o justiţie corectă”, a conchis Ciolacu.

Ludovic Orban a declarat, vineri, că propunerea făcută de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, prin memorandumul care recomandă soluţia desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), este una corectă. Măsură se află şi în programul de guvernare, a punctat premierul.

În memorandumul prezentat Executivului, Cătălin Predoiu aduce în discuţie recomandările forurilor europene în legătură cu Secţia. În concluzii, ministrul Justiţiei precizează că soluţia este desfiinţarea SIIJ.

Forma memorandumului prezentat la reuniunea de vineri seara de la Palatul Victoria nu mai este aceeaşi cu cea iniţială, despre care Executivul a discutat şi în şedinţa din 6 decembrie.n prima variantă a documentului, Cătălin Predoiu vorbea despre desfiinţarea Secţiei de anchetare a magistraţilor sau „regândirea radicală a modului de funcţionare şi organizare a acesteia”.

Vosganian: Cei care vor desfiinţarea SIIJ, vor să revenim la practicile inchizitoriale 2014-2017

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a afirmat, vineri, că cei care doresc desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) vor ca România să se reîntoarcă la „practicile inchizitoriale” din perioada 2014 - 2017.

„Modul în care este abordată desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie nu face decât să confirme maniera defectuoasă, părtinitoare şi slugarnică în care este abordată chestiunea Justiţiei în România. Orice discuţie despre existenţa sau inexistenţa SIIJ trebuie să pornească de la cauzele care au generat înfiinţarea ei. Cei care promovează desfiinţarea SIIJ încearcă să ne convingă, probabil, că înainte de apariţia Secţiei practica judiciară era în totală armonie cu respectarea drepturilor omului, că răspunderea magistraţilor era efectivă şi că modul în care erau investigate infracţiunile din Justiţie era unul exemplar”, a scris Varujan Vosganian, vineri, pe Facebook.

El mai spune că ignorarea cauzelor care au dus la apariţia SIIJ dovedeşte că persoanele care vor să desfiinţeze Secţia vor reîntoarcerea la perioada anilor 2014 - 2017.

„Ceea ce noi ştim bine că nu era adevărat. Ignorarea cauzelor care au dus la apariţia SIIJ dovedeşte clar că cei care doresc desfiinţarea şi nu reformarea SIIJ nu vor altceva decât să ne reîntoarcem la practicile inchizitoriale ale anilor 2014 – 2017”, a completat Vosganian.

Deputatul ALDE a făcut o trecere în revistă şi a argumentelor prezentate de Cătălin Predoiu pentru desfiinţarea Secţiei.

„Pentru desfiinţarea SIIJ, ministrul Justiţiei ne oferă, în principal, două argumente. Cel dintâi argument potrivit căruia, întrebaţi fiind, magistraţii au spus că doresc desfiinţarea Secţiei, e hilar. E ca şi cum ai întreba conducătorii auto dacă doresc desfiinţarea patrulelor rutiere de pe străzi. Iar celălalt argument, cum că aşa ni se cere din afara ţării, este de-a dreptul slugarnic. Nici nu doresc să-l comentez”, a completat Varujan Vosganian.

Purtătorul de cuvânt al ALDE a mai precizat că este inacceptabil să luăm drept „literă de lege” nişte recomandării privitoare la Secţia specială.

„Înţeleg că trebuie să ne supunem legislaţiei europene la dezbaterea şi adoptarea cărora participă şi reprezentanţii noştri în instituţiile europene. Dar să luăm ca literă de lege declaraţii, opinii sau recomandări, după cum ne sunt de folos, asta nu poate fi acceptat. Şi, culmea, tot noi protestăm împotriva Europei cu două viteze, după ce acceptăm să păşim supuşi în spatele altora”, a conchis Vosganian.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici