Marga: Consulul din Catania nu ştie limba italiană. Se vor face evaluări ale personalului diplomatic

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, miercuri, că nu este normală situaţia Consulatului de la Catania, unde consulul numit pe afinităţi politice nu cunoaşte limba italiană, el arătând că vor fi făcute evaluări ale personalului diplomatic.

659 afișări
Imaginea articolului Marga: Consulul din Catania nu ştie limba italiană. Se vor face evaluări ale personalului diplomatic

Marga: Consulul din Catania nu ştie limba italiană. Se vor face evaluări ale personalului diplomatic (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)

"În reprezentarea României sunt oameni cu excelentă calificare, sunt diplomaţii, şefi de misiuni recunoscuţi şi de partenerii noştri. Dar pe de altă parte, chiar cazul de la Lecce ne arată că s-au numit în posturi importante oameni luaţi din capitală sau provincie, şi din provincie să fim siguri, pe criteriul afinităţilor politice. Nu poţi să trimiţi la Lecce oameni în consulat care nu ştiu italiană. Italiana e, sigur, la piu bella lingua del mondo, ştim toţi (...) şi nu poţi să mergi consul acolo şi să nu ştii să discuţi cu italienii. Nu merge, oricum întoarcem aceste lucruri", a spus Marga, în discursul susţinut la reuniunea consilierilor economici.

Ulterior, întrebat de jurnalişti la cine anume s-a referit din Consulatul din Catania, Marga a evitat să precizeze clar.

"Din verificările de până acum, a rezultat că s-au făcut unele numiri în aceste posturi foarte importante, mai mult pe criterii de afinităţi politice, decât pe criterii profesionale şi noi acum verificăm toate aceste lucruri încât să le aducem la normal. Reprezentarea României e o chestiune de exigenţă, dar pe de altă parte trebuie să fie accesibilă oricărui cetăţean bine pregătit", a spus Marga.

Conform unei informări făcute marţi de MAE, cazul decesului unui cetăţean român, în urma grevei foamei, deţinut în penitenciarul de la Lecce a fost preluat de Consulatul de la Catania, care a fost notificat pe 14 mai de către autorităţile italiene de decesul românului. "Consulatul României la Catania este în contact permanent cu Procuratura şi conducerea Spitalului din Lecce. De asemenea, un consul român s-a deplasat marţi la faţa locului pentru a obţine informaţii suplimentare de la autorităţile locale competente", declara marţi directorul de comunicare al MAE, Doris Mircea.

Întrebat în legătură cu moartea românului cetăţeanului român, ministrul Marga a afirmat miercuri că răspunderea pentru faptul că nu s-a ştiut de către misiunile diplomatice ale României rămâne să fie stabilită împreună cu partea italiană, reiterând că autorităţile italiene competente nu au informat despre arestarea şi intrarea cetăţeanului român în greva foamei.

"Autorităţile italiene până la această oră, ştim acest lucru, nu au anunţat niciodată. (...) MAE al Italiei ne-a cerut o păsuire ca să vadă exact ce s-a întâmplat, dar sigur, ei nu au anunţat, cel puţin aşa apare pe toate înregistrările care sunt la Consulatul de la Catania. (...) Moartea unui om este alarmantă. Cum se va rezolva, vom vedea cu autorităţile italiene unde a fost eroarea", a spus Marga.

Potrivit site-ului MAE, şeful Consulatului României de la Catania, inaugurat în octombrie 2011 de către fostul ministru Teodor Baconschi, este consulul Adriana Elena Moţa, personalul fiind completat de consulul Ion Calciu şi funcţionarul consular Ana Maria Cristina Gheorghe. CV-ul Adrianei Elena Moţa nu apare la rubrica de pe site-ul MAE cu CV-urile şefilor de misiuni ale României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici