Marko: Convoc Consiliul UDMR. Progresul în dreptul minorităţilor e condiţia prezenţei în orice guvern

Liderul UDMR, Marko Bela, a anunţat pentru MEDIAFAX că a convocat Consiliul Permanent al Uniunii după decizia CC în cazul legii educaţiei, adăugând că nu au existat motive temeinice de neconstituţionalitate şi că progresul în dreptul minorităţilor este o condiţie a prezenţei UDMR în orice guvern.

19 afișări
Imaginea articolului Marko: Convoc Consiliul UDMR. Progresul în dreptul minorităţilor e condiţia prezenţei în orice guvern

Marko: Convoc Consiliul UDMR. Progresul în dreptul minorităţilor e condiţia prezenţei în orice guvern (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

El a arătat că, înainte ca Guvernul să îşi angajeze răspunderea pe proiectul legii educaţiei, au fost examinate foarte atent toate argumentele Curţii Consituţionale formulate anterior şi că a fost efectuată o analiză foarte serioasă.

"În continuare afirm că nu au existat motive temienice de neconstituţionalitate, dar, bineînţeles, că ne conformăm deciziei Curţii Constituţionale, indiferent dacă sunt de acord sau nu sunt de acord cu această decizie, este obligatoriu ceea ce spune. Trebuie să vedem cum mergem mai departe, pentru UDMR s-a creat o problemă inclusiv în ceea ce priveşte învăţământul în limba maternă, pentru că eu am fost convins că vom reuşi de data aceasta să eliminăm toate dispoziţiile discriminatorii care au mai rămas în actuala lege a învăţământului şi, într-adevăr, să nu mai avem niciun fel de îngrădiri privind învăţământul în limba maternă, şi nu s-a reuşit acest lucru", a spus Marko Bela.

Liderul UDMR a adăugat că îi pare rău că în anul 2010 încă au fost trezite anumite sentimente antimaghiare, în ceea ce priveşte declaraţiile unor politicieni privind predarea unor obiecte în limba minorităţilor.

"Am sperat să depăşim această stare şi iată că nu s-a reuşit", a spus Marko.

El a precizat că situaţia va trebui discutată în Coaliţiei şi, posibil, şi în Guvern.

"Acum avem o şedinţă de guvern, începe la ora 14,00, să vedem dacă discutăm în Guvern, oricum în coaliţie va trebui să discutăm. Eu am convocat, convoc conducerea UDMR, Consiliul Permanent al UDMR pentru luni, tot luni voi avea o întrevedere cu grupurile parlamentare, între timp vom avea consultări şi cu alţii din UDMR şi în zilele următoare încercăm să ajungem la o concluzie", a spus Marko.

Întrebat dacă legea educaţiei este o condiţie pentru participarea UDMR în actuala formulă de guvernare, Marko Bela a răspuns că nu în mod particular această lege este o condiţie, ci că în general o condiţie a prezenţei UDMR într-un guvern şi într-o coaliţie este progresul inclusiv în domeniul drepturilor minorităţilor naţionale.

"În general, este o condiţie a prezenţei UDMR într-un guvern, într-o coaliţie, progresul inclusiv în domeniul drepturilor minorităţilor naţionale. Nu pot afirma că partenerii noştri au împiedicat în acest moment acest lucru, dar pentru UDMR este foarte important ca într-o coaliţie şi în programul asumat de coaliţie să figureze şi obiective privind lărgirea drepturilor minorităţilor", a spus liderul UDMR.

Curtea Constituţională a constatat, miercuri, că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, ca urmare a retragerii Legii educaţiei din Senat, de către Executiv.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a declarat, miercuri, că, urmare a deciziei Curţii Constituţionale, moţiunea de cenzură depusă după asumarea răspunderii Guvernului nu mai are obiect, iar Comisia de învăţământ din Senat continuă dezbaterea în ritm susţinut a Legii educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici