Marko: Partidele nu câştigă voturi prin discursul naţionalist, ci ajută forţele extremiste

Vicepremierul Marko Bela afirmă că nu crede că anunţata alianţă PNG-PRM ar putea deveni o forţă, însă le atrage atenţia tuturor politicienilor care adoptă discursuri naţionaliste că nu vor câştiga astfel voturi, ci vor ajuta "forţele extremiste".

201 afișări
Imaginea articolului Marko: Partidele nu câştigă voturi prin discursul naţionalist, ci ajută forţele extremiste

Marko Bela (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Vicepremierul Marko Bela a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, după ce a fost întrebat despre alianţa PNG-PRM, că "oricine are dreptul să se coalizeze cu cine vrea" şi că nu crede că respectiva alianţă ar putea deveni o forţă.

El le-a atras însă atenţia public tuturor politicienilor care adoptă discursuri naţionaliste că nu vor câştiga astfel voturi, ci vor ajuta "forţele extremiste".

"Dacă mă întrebaţi în legătură cu idei extremiste sau cu forţe extremiste, nu cred că a trecut pericolul acesta. Se vede foarte bine astăzi, în aceste săptămâni s-a văzut că, legat de o controversă privind relaţiile interetnice (subiectul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş - n.r.), foarte mulţi politicieni au intrat imediat în competiţie electorală şi au încercat să se supraliciteze în ceea ce priveşte discursul naţionalist.

Eu sunt convins că ei degeaba cred că vor aduce voturi propriului partid, pentru că de fapt, printr-un astfel de discurs, vor ajuta eventualele formaţiuni sau forţe extremiste, ele vor câştiga dintr-o astfel de competiţie între actualele patide de opoziţie sau eventual de partea guvernamentală. Dar nu sunt convins că acea forţă va fi PRM sau alte partide cunoscute, nu pot să fac, din acest punct de vedere, niciun fel de estimări.

Dar atunci când politicienii în mod iresponsabil intră într-o astfel de competiţie, da, există riscul unui câştig pentru forţele extremiste", a spus Marko Bela.

Întrebat dacă se referă şi la cele maghiare, Marko Bela a întrebat: "Care sunt acelea?".

El a spus că este de aşteptat ca în campania electorală să se joace din nou "cartea naţionalistă".

"Unii vor încerca, dar iarăşi sper că în 2012 un astfel de discurs nu are prea mare priză la electorat. Sper acest lucru, cu toate că trebuie să fim foarte prudenţi, pentru că mai ales în condiţii de criză economică, sărăcie, cartea naţionalistă, extremistă poate fi jucată", a spus Marko.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, la rândul său, că o astfel de alianţă, între PNG şi PRM, era de aşteptat, însă nu crede "în niciun caz" că ar putea deveni o forţă pe scena politică.

"Nu comentez această alianţă decât cu o singură propoziţie: ei sunt deja împreună din 2009, când au candidat împreună, pentru a intra în Parlamentul European, Vadim şi Gigi Becali. Mi se pare normal să se întâlnească din nou. Pe noi nu ne deranjează, nu ne influenţează. Asta-i viaţa, au colaborat, vor colabora şi în continuare", a afirmat el.

Şi Kelemen Hunor a spus că se aşteaptă la jucarea "cărţii maghiare" în campanie.

"Se va încerca, ca în fiecare an, de fiecare dată se încearcă, dar eu sunt convins că niciodată cei care au impresia că vor câştiga folosind cartea maghiară nu vor câştiga. De fiecare dată au câştigat alţii. Nici de data aceasta nu vor câştiga", a spus Kelemen.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi vicepremierul Marko Bela au fost prezenţi, sâmbătă, la Târgu Mureş, pentru a se întâlni cu victimele şi rudele unor victime ale conflictului interetnic din martie 1990 de la Târgu Mureş, cărora le-au înmânat buchetete de flori şi un sprijin material din Fondul de Solidaritate al Uniunii.

Preşedintele PNG, George Becali, a anunţat, vineri, după şedinţa Consiliului Naţional, că partidul pe care îl conduce va participa la alegerile locale şi generale în alianţă cu Partidul România Mare.

El a arătat că aceasta a fost opţiunea a 99% dintre reprezentanţii PNG din Consiliul Naţional.

"Vom merge în coaliţie împreună cu PRM. Aceasta este hotărârea Consiliului Naţional şi este şi voinţa mea alături de voinţa lor", a subliniat liderul PNG.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici