Video Mitingul liberalilor, sub semnul 100: Dacian Cioloş a făcut prima baie de mulţime marca PNL - FOTO, VIDEO

Peste 20.000 de oameni din toată ţara au participat duminică la mitingul PNL din Piaţa Revoluţiei desfăşurat sub simbolistica numărului 100: o sută de ani de la Unire, platforma România 100 şi o sută de candidaţi noi, prim-ministrul Dacian Cioloş făcând cu această ocazie şi prima baie de mulţime.

3784 afișări

Cu două ore înainte de începerea mitingului, programat pentru ora 17:00, zeci de autocare din toată ţara au basculat în Piaţa Revoluţiei membri şi simpatizanţi PNL îmbrăcaţi în geci galbene, cu şepci galbene pe cap, cu steaguri şi steguleţe şi, mai ales, cu pancarte cu mesaje de susţinere a lui Dacian Cioloş şi cu fotografii ale prim-ministrului. ''Cioloş prim-ministru'', ''Cioloş premier 2015-2020'', ''Doljul susţine Cioloş prim-ministru'', ''Iaşul merge cu Cioloş'', ''România100'' sau ''Cioloş, 100 pentru 100'', ''PNL Răcari susţine Julien'', ''Go, Ciolo! Oltul e cu tine'' se putea citi pe pancartele miilor de susţinători PNL veniţi la miting.

Prezentator al evenimentului a fost actorul Marius Florea Vizante, iar imnul de stat a fost intonat de o fetiţă de nouă ani, ''campioană la jiu-jitsu şi premiată la festivalul de canto de la Iaşi'', după cum a fost prezentată.

Primul vorbitor a fost secretarul general al PNL şi primar al Oradei, Ilie Bolojan, care le-a transmis celor prezenţi în piaţă că au de făcut două lucruri importante: să-i îndemne pe români să meargă la vot indiferent de opţiunea politică şi apoi să le explice de ce să voteze cu PNL. ”Partidul Naţional Liberal are liste mai bune decât PSD, are liste cu oameni noi şi are liste curate (…) Cum sună programul PSD? Votaţi-ne pe noi pentru că nu v-a trebui să faceţi nimic, nu va trebui să schimbaţi nimic, noi vom mări toate salariile, toate pensiile, vom anula toate taxele! Vă aduceţi aminte de o reclamă care funcţiona în anii trecuţi? ”Stai liniştit, FNI lucrează pentru tine!” C-am asta îmi aduce mie şi programul PSD (…) Al treilea element dragii mei, este premierul nostru şi umbra lor de premier”, le-a enumerat Bolojan liberalilor motivele pentru care românii ar trebui să voteze PNL şi nu PSD.


 

''Schimbarea se face pas cu pas! Am început schimbarea în 2014'', le-a spus şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă, celor prezenţi la mitingul din Piaţa Revoluţiei într-un discurs ale căror principale ingrediente au fost amestecul de religie cu patriotism şi patetismul. ''Ne-am născut într-o ţară creştină, am învăţat de mici 'Tatăl nostru'. Noi nu ne punem întrebarea din cine este compusă familia, dar vom apăra întreaga familie de români'', a mai spus Flacă, în contextul dezbaterii despre revizuirea Constituţiei în sensul redefinirii familiei drept ''căsătoria dintre un bărbat şi o femeie''.

''Cu imnul naţional în suflet, vă doresc ca Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi, să binecuvânteze România, să binecuvânteze familiile din România şi împreună să fim puternici pentru viitor! Noi şi România, înainte!'', a încheiat el exaltat.

Pe cele cinci ecrane uriaşe instalate în Piaţa Revoluţiei a rulat un clip în care liberalii îşi asumau ''schimbarea'' produsă în România în ultimele două secole. ''Când alţii îşi vedeau interesul de partid, doar liberalii au renunţat la candidatul propriu ca să susţină un om care a făcut istorie, Cuza. Aşa s-a înfăptuit Unirea Principatelor, prin noi'', a început clipul liberalilor. Alte elemente din filmuleţ au fost aducerea lui Carol I, ''cel care a modernizat România'', intrarea în Primul Război Mondial, ''decisă de liberali'' şi în urma căruia ''am câştigat Transilvania''. Clipul a făcut apoi un arc peste timp, direct la alegerile din 2014, unde PNL l-a susţinut pe Klaus Iohannis şi continuând cu ''acum PNL îl susţine pe Dacian Cioloş''.

Pe scenă au lua cuvântul în mare parte doar cei noi în politică. Celebrul neurochirurg octogenar Leon Dănăilă, cel care deschide lista de candidaţi ai PNL la Senat în Bucureşti, a avut un mesaj de implicare pentru tineri. ''Ca medic ştiu că doar competenţa salvează vieţi. Ca român ştiu doar că compenteţa salvează România'', şi-a început el discursul. ''Am 83 de ani şi îmi doresc ca România să se schimbe în bine. Voi cei de 20, 30, 40 de ani puteţi schimba România în mai bine cu PNL si cu Dacian Cioloş'', a mai spus el.


 

Din cauza vârstei înaintate, 99 de ani, seniorul PNL Mircea Ionescu Quintus nu a fost la miting, dar a transmis un mesaj. ''Vă vorbeşte un om care are îndrăzneala să spună că în viaţa lui nu a pus mâna pe un leu decât muncind şi meritând, avem un foarte bun prim – ministru corect, cinstit, neamestecat în niciun fel de mafii din acestea care se profilează peste tot, suntem în plină şi puternică schimbare'', le-a transmis Quintus liberalilor.

Un mesaj înregistrat a transmis şi istoricul Neagu Djuvara, cel care anul acesta a împlinit vârsta de o sută de ani. ''Liberalismul a făcut România modernă. În fond, a început mişcarea liberală, a început la noi când ieşeam dintr-un fel de evu mediu.Deci, tranziţia către modernism în România a fost făcută de partidul liberal, de strămoşii partidului liberal, de mişcarea liberală. Eu îi îndemn pe votanţii de acuma să voteze pentru Partidul Liberal şi pentru domnul Cioloş pentru ca, eu consider ca în momentul de faţă este cel mai bun guvernant al României'', a spus el.

Printre vorbitori s-au numărat şi doi simpatizanţi PNL, regizorul Tudor Giurgiu şi antreprenorul Felix Pătrăşcanu, CEO al Fan Curier. ''Trebuie să le spunem copiilor nostri un singur lucru: nu corupţiei, nu demagogiei, nu unui sistem bazat pe incompenteţă şi minciuna, nu conformismului, să nu acceptaţi nedreptăţi şi să îi învăţăm să nu dea şpagă'', le-a transmis Giurgiu liberalilor prezenţi la miting. ''Să facem afaceri, nu combinaţii'', a spus şi Pătrăşcanu. ''Clasa politică ne-a dezamăgit de multe ori, dar clasa politică este emanaţia noastră a tuturor. Avem nevoie de foarte mult bun simţ în politică'', a mai adăugat el.

Primarul Reşiţei, Ioan Popa, supranumit Nelu Tăieţelu, a citat din Petre Ţuţea. ''Cu stânga nu poţi să-ţi faci nici măcar cruce, dar să conduci o ţară'', a spus el. Fiecare vorbitor şi-a încheiat discursul cu sloganul PNL pentru campania electorală, ''România, înainte!''.

Gheorghe Falcă a intervenit de mai multe ori între discursuri, încercând să anime mulţimea ţipând ''Cioloş, PNL, victorie!''.

Puţin după ora 18:00 la mitingul PNL a venit şi prim-ministrul Dacian Cioloş. El a fost întâmpinat de preşedintele PNL, Alina Gorghiu, la marginea pieţei, care l-a condus prin mulţime la o scenă laterală pe care au urcat amândoi. ''Sunt aici pentru că aţi decis să susţineţi platforma România 100'', le-a spus el liberalilor.

 

El i-a îndemnat pe cei din PNL să se privească în oglindă şi să îşi asculte conştiinţa, insistând asupra responsabilităţii individuale. Cioloş s-a declarat nemulţumit de insistenţa celor prezenţi asupra liderilor mesianici, în condiţiile în care fiecare vorbitor a vorbit despre el ca despre cel care poate salva România. Totodată, premierul i-a avertizat voalat că ia propriile decizii.

''Îmi doresc ca platforma să nu fie doar o înşiruire de principii, să nu fie iluzii (…) România viitorului nu se mai poate construi cu lideri mesianici, România are nevoie ca fiecare dintre noi să acceptăm şi să provocăm această schimbare, dar în primul rând în noi (…) Lipsa implicării naşte monştri'', a spus prim-ministrul în discursul susţinut la miting.

Alina Gorghiu a spus că a venit la manifestaţie împreună cu băieţelul ei de şase luni. ''Gămălia mea face şase luni şi e undeva în public la primul miting liberal'', şi-a început ea discursul. ''Astăzi, aproape de centenarul Unirii, avem obligaţii faţă de fiecare român şi avem obligaţia să dăm în scurt timp un raport de activitate pozitiv (…) Atunci când vom da acest raport, România să fie guvernată de un prim-ministru liberal, România să aibă autostrăzi care să unească Carpaţii, să treacă Carpaţii! Au trecut batalioane române, dar autostrăzile nu au izbutit'', a spus Gorghiu.

Preşedintele PNL a lansat şi un atac dur la adresa social-democraţilor conduşi de Liviu Dragnea, partid despre care a spus că ''se hrăneşte din disperare, din sărăcie, din regrete''. ''Haideţi să facem cumva să-i penalizăm atunci când vând iluzii. Iluzia şi traficul de iluzii deşarte doare, dar nu doare acum în campanie, o să-i doare pe români imediat după dacă se lasă păcăliţi. Avem obligaţia să le spunem tuturor că mârlănia în politică numai are ce să caute'', a conchis Gorghiu.

La finalul discursului, Alina Gorghiu şi Dacin Cioloş au urcat pe scena principală a mitingului, unde au fost plasaţi o sută dintre candidaţii noi ai PNL la alegerile parlamentare, alături de lideri ai partidului. La final premierul a făcut prima baie de mulţime marca PNL.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici