Moldovan: Nu-i dau lui Botiş viaţă lungă la Muncă, ar fi în avantajul lui, e la concurenţă cu Şeitan

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, consideră că ministrul Muncii, Ioan Botiş, nu va avea "viaţă lungă" în fruntea acestui minister, ceea ce ar fi în favoarea sa, fiindcă deja îl concurează pe Mihai Şeitan, despre care s-a spus că a fost "cel mai slab ministru al Muncii".

26 afișări
Imaginea articolului Moldovan: Nu-i dau lui Botiş viaţă lungă la Muncă, ar fi în avantajul lui, e la concurenţă cu Şeitan

Moldovan: Nu-i dau lui Botiş viaţă lungă la Muncă, ar fi în avantajul lui, e la concurenţă cu Şeitan (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Radu Moldovan a făcut aceste declaraţii, vineri, într-o conferinţă de presă, în care a comentat măsura pe care intenţionează să o ia Guvernul, la propunerea ministrului Muncii, privind reducerea concediului maternal de la doi ani la unul şi modificarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nu-i dau viaţă lungă la Ministerul Muncii lui Ioan Botiş şi ar fi în avantajul lui, că altfel va intra în istorie şi-l va bate pe Şeitan. E la concurenţă mare să treacă peste cel mai prost ministru al Muncii. Sunt curios dacă pleacă Botiş primul sau Ialomiţianu, dar unul dintre ei pleacă primul", a declarat Moldovan.

Întrebat cum crede că va părăsi Ioan Botiş portofoliul Muncii, dacă va fi demis de partid sau îşi va depune demisia, Moldovan a declarat că este evident că PDL îl susţine în acest moment.

"PDL în mod cert îl va susţine pe Ioan Botiş. Eu iau de bună declaraţia lui Cristian Boureanu care a spus, după Biroul Permanent al PDL, că BPN a decis să sprijine iniţiativa ministrului Botiş. Lăsaţi-mă cu păcălelile cu Sulfina Barbu şi Raluca Turcan. Încearcă şi ele să mai spună ceva. Trebuia să influenţeze decizia în PDL, nu să ne spună. PDL nu ezită acum", a spus Moldovan.

El s-a arătat convins că singura preoblemă pe care o are PDL este să convingă UDMR şi UNPR să susţină măsura propusă de Ioan Botiş.

"Mi-aş dori ca UDMR şi ceilalţi, minorităţile, să influenţeze şi să nu se ia această măsură, dar nu o vor face", a spus el.

Moldovan l-a criticat pe Botiş pentru că "a atentat la această categorie socială, a părinţilor cu copii mici, căreia i-a luat liniştea înainte de sărbători".

"Ministrului Botiş a început să-i placă să taie şi, dacă era o categorie de români liniştiţi, a reuşit Botiş să-i arunce în aer şi pe aceştia acum, înainte de sărbători. Sunt câteva sute de mii de mame care au devenit foarte interesate de dezbaterea publică şi de ce face Guvernul", a spus Moldovan.

El a explicat că a crescut un copil împreună cu soţia sa, iar vârsta între un an şi doi ani e cea mai importantă pentru un copil, fiindcă atunci învaţă să meargă, să vorbească şi atunci are nevoie de mama lui.

"Îmi pare rău de Botiş, poate că nu a participat la creşterea celor doi copii ai lui, cărora le urez sănătate şi să se bucure părinţii de ei, dar mai mare tâmpenie ca asta nu am văzut şi nu am auzit. Toată economia pe care ar face-o tăind un an din concediul de maternitate ar fi din 0,01 la sută din bugetul Elenei Udrea de cumpărat voturi pentru PDL", a susţinut Moldovan.

Purtătorul de cuvânt al PSD a declarat că partidul nu va putea împiedica aplicarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care se va decide situaţia concediului de maternitate, dar va abroga măsura când va ajunge la guvernare.

"Ne vom opune categoric unei astfel de măsuri. Oricare ar fi momentul în care PSD va reveni la guvernare, în 2011 sau în 2012, vom abroga astfel de măsuri. Ne interesează să implementăm un sistem european. A fost adoptată şi o rezoluţie la nivel european prin care s-a stabilit ca, în anumite situaţii, concediul maternal să fie mărit până aproape de intrarea în clasa întâi. Ei vorbesc de creşterea concediului maternal, iar noi vorbim de tăieri. Vom abroga astfel de măsuri. În programul nostru de guvernare, se găseşte viziunea PSD prin care vom reveni la acordarea unei indemnizaţii care să fie în cuantum de 85 la sută din veniturile ultimului an, vom reintroduce acordarea ajutorului de 200 de euro pentru cei care îşi întemeiază o familie şi trusoul pentru nou-născuţi", a conchis Moldovan.

Aproape 100.000 de mame aflate în concediu maternal nu vor mai primi anul viitor indemnizaţia pentru creşterea copilului, dacă Guvernul va aproba măsura propusă de FMI de a reduce durata concediului maternal la un an, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Potrivit aceloraşi surse, 60% dintre mame primesc indemnizaţia minimă, de 600 de lei lunar, în timp ce restul încasează în medie aproximativ 1.300 de lei lunar.

În varianta propusă de ministrul Muncii, Ioan Botiş, ca mamele aflate în concediu de creştere a copilului să primească timp de un an 85% din salariu şi apoi să fie încurajate să se întoarcă la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de încă 12 luni, economia realizată la buget s-ar ridica la 465 milioane de lei, au menţionat sursele.

Surse politice au declarat anterior pentru MEDIAFAX că FMI a solicitat Guvernului ca durata concediului maternal să fie redusă la un an, iar indemnizaţia lunară să fie cuprinsă între 600 şi 1.000 lei.

Potrivit liderului deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, coaliţia se va reuni din nou, duminică, pentru discuţii tehnice privind sistemul concediului maternal, urmând ca o decizie finală să fie luată luni.

Curtea Constituţională a validat, în 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizaţie pentru creşterea copilului cu 15%, care nu va putea, însă, să scadă mai jos de 600 de lei.

Anterior reducerii, indemnizaţia pentru creşterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale, realizate în ultimul an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici