Moscova: O declaraţie a lui Traian Băsescu arată iritare privind cazul "spionului român"

Moscova a respins o declaraţie a preşedintelui României, Traian Băsescu, referitoare la integritatea teritorială a Republicii Moldova, apreciind că aceasta arată iritare faţă de scandalul în care este implicat un "spion român", relatează agenţia rusă Interfax.

38 afișări
Imaginea articolului Moscova: O declaraţie a lui Traian Băsescu arată iritare privind cazul "spionului român"

Moscova afirmă că o declaraţie a lui Traian Băsescu arată iritare privind cazul "spionului român" (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Potrivit agenţiei Interfax, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko, a fost întrebat de presă despre o declaraţie a lui Traian Băsescu în care şeful statului român ar fi spus, în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul moldovean Vlad Filat, la Iaşi, că "ocupaţia rusă a Moldovei îi ameninţă integritatea teritorială".

"Se poate specula la nesfârşit pe tema «ocupaţiei ruse» din motive propagandistice, chiar şi asumând rolul de apărător al suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei", a răspuns Nesterenko, citat de Interfax.

"Prin acest lucru, se poate vedea iritarea faţă de scandalul în care este implicat un spion român, care nu a reuşit să strângă informaţii la Moscova în urmă cu câteva zile", a adăugat oficialul rus.

"Dacă se referă la prezenţa forţei tactice ruse în Transnistria, care se află acolo într-o misiune de menţinere a păcii, forţa a fost mobilizată în baza acordului privind reglementarea paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992", a adăugat Nesterenko.

"Misiunea de menţinere a păcii are ca scop să menţină stabilitatea în regiune, necesară pentru a rezolva problema", a precizat el, subliniind că diferendul poate fi soluţionat doar prin promovarea discuţiilor în format cinci plus doi.

Potrivit site-ului Preşedinţiei României, preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, joi, dacă "România are vreun interes în Transnistria". "România are interesul ca Republica Moldova să îşi redobândească integritatea teritorială, iar interesul nostru este legat de lucrurile în care credem. Credem că niciunui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu", a răspuns şeful statului român, potrivit site-ului Preşedinţiei.

FSB a anunţat luni că l-a reţinut, în flagrant, pe diplomatul român Gabriel Grecu, secretar I al ambasadei române la Moscova, în timp ce încerca să obţină informaţii secrete de la un cetăţean rus. La scurt timp, FSB a afirmat că diplomatul român a fost declarat persona non grata şi are la dispoziţie 48 de ore pentru a părăsi ţara.

Ministerul român de Externe a anunţat marţi că un diplomat rus din România a fost declarat persona non grata, urmând să părăsească teritoriul ţării în termen de două zile. Moscova a reacţionat prompt, apreciind că expulzarea diplomatului rus este un act neprietenesc şi nefondat şi anunţând că îşi rezervă dreptul de a lua măsuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici