Năstase: Mă deranjează că Traian Băsescu funcţionează într-un fel după modelul lui Carol al II-lea

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, luni, că este deranjat de faptul că "Traian Băsescu funcţionează într-un fel după modelul lui Carol al II-lea" în ceea ce priveşte numirea premierilor, apreciind că acesta încalcă prevederile Constituţiei.

206 afișări
Imaginea articolului Năstase: Mă deranjează că Traian Băsescu funcţionează într-un fel după modelul lui Carol al II-lea

Adrian Năstase (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Ceea ce pe mine mă deranjează este că Traian Băsescu funcţionează într-un fel după modelul lui Carol al II-lea: «Eu numesc candidat, eu numesc primul ministru». Aşa făcea Carol al II-lea: când se supăra, numea un prim-ministru, acela care organiza alegeri anticipate, evident că partidul lui le câştiga. Nu mai suntem în perioada aceea, ci procedura de desemnare a unui prim-ministru este o prerogativă care ţine de desemnarea candidatului până la urmă într-o formulă responsabilă şi reprezentativă, aceea legată de partidele politice. (...) Traian Băsescu face un lucru care este împotriva Constituţiei şi ţine de o formulă mai curând de la est decât de la vestul Europei", a spus Năstase.

Pe de altă parte, fostul premier a apreciat că "o stenogramă nu poate să dea sensul unei întâlniri".

"Mie mi s-a părut foarte clar că în emisiunea de aseară Traian Băsescu a venit pregătit pentru a arunca această poveste, ca să stăm să discutăm despre ea în această săptămână", a comentat Năstase.

"În mod evident, formula pe care a folosit-o acolo, era, cum spun juriştii, jocandi causa, deci pentru amuzament şi în mod evident nici pentru el asta nu era decât o formulă de a testa şi de a pune eventual în dificultate USL. Ce Guvern ar putea să accepte să lucreze cu majoritatea parlamentară actuală, care în mod evident ar bloca orice iniţiativă legislativă, orice acţiune, care ar fi sensul unui astfel de proiect?", a mai comentat Năstase.

În opinia sa, Traian Băsescu a încercat să arunce pe piaţă "o poveste (...) pentru o discuţie complet în afara chestiunilor grave şi serioase cu care se confruntă şi România şi Europa".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, la B1 TV, că, după demisia lui Emil Boc din funcţia de premier, el i-a oferit liderului PSD Victor Ponta mandatul de prim-ministru, însă a fost refuzat de USL.

El a precizat că a făcut această ofertă în timpul consultărilor de la Cotroceni cu USL, după demisia lui Emil Boc din funcţia de prim-ministru.

Preşedintele Băsescu a precizat că Victor Ponta nu i-a răspuns, dar că "în locul lui" prima dată a răspuns liderul PNL Crin Antonescu, iar apoi liderul PC Daniel Constantin.

Şeful statului a precizat că, dacă liderii USL vor susţine că nu s-a întâmplat aşa, el va pune la dispoziţie atât înregistrarea audio a discuţiei, cât şi transcrierea.

Şeful statului i-a dat moderatorului emisiunii transcriptul discuţiei pe care a avut-o la consultările de la Cotroceni cu liderii USL după demisia lui Emil Boc. Din pasajele citite de către moderator din transcrierea discuţiei, care i-a fost dată de către preşedinte, reieşea că Traian Băsescu a făcut această propunere.

Ulterior, în emisiune, preşedintele Băsescu a susţinut că "propunerea nu trebuia refuzată".

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică seară, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Băsescu nu i-a propus niciodată nimic şi, prin urmare, nu avea ce să refuze, el amintind că şeful statului a declarat recent că numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu premier era stabilită din decembrie.

"E o abordare extrem de neserioasă a domnului Băsescu, în linia abordărilor neserioase din ultimul timp. Nu mi-a propus niciodată nimic. Nu am refuzat niciodată nimic, pentru că nu aveam cum să refuz ce nu mi s-a propus", a declarat Ponta.

Moderatorul emisiunii în care preşedintele Traian Băsescu a susţinut că i-a propus lui Victor Ponta să preia mandatul de premier a citit pasaje din stenograma discuţiei dintre şeful statului şi liderii USL, în care preşedintele a făcut această propunere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici