NEWS ALERT| Ludovic Orban este noul preşedinte al PNL. Orban: Port pe umeri răspunderea de a transforma PNL în forţa politică de care are nevoie România / Reacţia lui Buşoi - VIDEO/FOTO

Şefia PNL este disputată astăzi în CN de Ludovic Orban şi Cristian Buşoi. Majoritatea filialelor şi-au declarat sprijinul pentru Orban, în timp ce liderul fostului PDL, Vasile Blaga, a refuzat să spună pe cine va susţine, la fel şi liderul PNL Suceava, fiind şi filiale care susţin că vor vota "liber".

11707 afișări
Imaginea articolului NEWS ALERT| Ludovic Orban este noul preşedinte al PNL. Orban: Port pe umeri răspunderea de a transforma PNL în forţa politică de care are nevoie România / Reacţia lui Buşoi - VIDEO/FOTO

NEWS ALERT| Ludovic Orban este noul preşedinte al PNL. Orban: Port pe umeri răspunderea de a transforma PNL în forţa politică de care are nevoie România / Reacţia lui Buşoi - VIDEO/FOTO

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO

UPDATE 18:59 

Orban: PNL nu va participa duminică la plenul convocat de PSD-ALDE pentru citirea moţiunii

Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că formaţiunea sa nu va participa duminică la şedinţa de plen comun convocată de PSD-ALDE pentru citirea moţiunii de cenzură.

Întrebat dacă PNL va participa duminică la şedinţa de plen comun convocată de PSD şi ALDE pentru citirea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, Orban a răspuns: „Duminica e zi de odihnă de la Dumnezeu. O să fie zi de alegeri (la noi, n.r.) . Nu vom participa. Noi avem în cursul zilei de mâine etapa a doua a alegerii conducerii naţionale”.

„După alegerea Biroului Politic, voi convoca acest for luni pentru a hotărî care este poziţia oficilă a PNL faţă de grava criză în care se află România din cauza majorităţii parlamentare”, a spus Orban.

„Pentru mine toţi sunt la fel de răi: atât mustăciosul şef, cât şi cel care se leagă cu lanţuri la Palatul Victoria şi confundă sediul Guvernului cu sediul PSD”, a adăugat Orban.

Întrebat dacă exclude varianta ca PNL să voteze la moţiunea de cenzură, Orban a răspuns afirmat, dar a arătat că o decizie va fi luată în forurile statutare.

„ Din punctul meu de vedere, da. Dar, repet, am anunţat colegii că orice decizie în partid va fi luată în forurile statutare”, a spus liderul PNL.

UPDATE 18:56

Dacian Cioloş l-a felicitat pe noul lider PNL, Ludovic Orban

Fostul premier Dacian Cioloş l-a felicitat, sâmbătă, pe Ludovic Orban pentru că a fost ales în funcţia de preşedinte al PNL, dorindu-i acestuia ”mult succes şi inspiraţie în efortul de a întări acest partid în jurul valorilor liberalismului autentic”

”Îl felicit pe Ludovic Orban pentru alegerea în funcţia de preşedinte al PNL. Îi doresc mult succes şi inspiraţie în efortul de a întări acest partid în jurul valorilor liberalismului autentic de care România şi scena politică au atâta nevoie”, a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că niciun “stranier” nu va mai fi numit pe o funcţie în detrimentul celor “merituoşi” din PNL, chiar dacă l-ar chema Dacian Cioloş.

“Niciun stranier, care să fie titularizat pe o funcţie pe care PNL poate să numească un candidat, în locul celor merituoşi din PNL, chiar dacă l-ar chema Dacian. Există mii de Dacieni Cioloş în PNL, care nu au avut norocul lui să fie spijiniţi ca ministru, comsisar european, prim-ministru, candidat de prim-ministru din partea PNL şi el să nu vină în PNL şi să se întoarcă cu spatele la noi (…)”, a declarat Ludovic Orban, în discursul de susţinere a moţiunii sale.

UPDATE 18:50

Orban: PNL îi va fi loial lui K. Iohannis; Mă voi bate cu toată forţa ca Iohannis să câştige în 2019

Noul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, că sub conducerea sa PNL va fi un partid de dreapta liberal conservator şi un partener „loial” preşedintelui Klaus Iohannis, afirmând că se va bate cu toată forţa pentru ca în 2019 preşedintele Iohannis să obţină un nou mandat.

"De astăzi, pentru mine, viaţa este mult mai grea, mai dificilă, port pe umeri o răspundere uriaşă, de a transforma PNL în forţa politică de care are nevoie România. Victoria de azi nu este victoria mea, este victoria PNL şi conţine germenii viitoarei victorii a PNL pentru România. Vreau să vă spun câteva lucruri clare. PNL sub conducerea mea va fi un partid de dreapta liberal conservator, membru al dreptei europene şi se va bate cu toate forţele pentru a implementa politici de dreapta în România, pentru a asigura dezvoltarea, creşterea economică”, a declarat noul preşedinte al PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban a afirmat că PNL va fi un partener loial preşedintelui Klaus Iohannis.

"PNL va fi începând de azi un partener, loial, corect, transparent pentru preşedintele Klaus Iohannis şi pentru punerea în practică a tuturor obligaţiilor pe care ni le-am asumat împreună în momentul în care am câştigat alegerile din 2014. Mă voi bate cu toată forţa mea, cu toată energia mea pentru a reuşi în 2019 să câştigăm alegerile prezidenţiale, să obţinem un nou mandat pentru Klaus Iohannis, iar după această victorie să reuşim să câştigăm alegerile locale şi, nu în ultimul rând, obiectivul meu fundamental este câştigarea alegerilor parlamentare să avem o guvernare care să arate cu adevărat ce trebuie să facă liberalii pentru această ţară”, a spus Orban.

Noul lider al formaţiunii a susţinut că PNL va fi un garant al îndeplinirii angajamentelor pe care România şi le-a asumat pe plan internaţional.

„PNL va fi un garant al îndeplinirii tuturor angajamentelor pe care le are România faţă de partenerii noştri, parteneriatul strategic cu SUA, poziţia de membru al NATO şi calitatea de membru al UE. Rămânem şi vom fi cel mai puternic susţinător al acestor angajamente şi vom rămâne un stâlp şi o oază de stabilitate în această zonă frământată a Europei”, a mai spus Buşoi.

 

UPDATE: 18:20

Buşoi, după ce Orban a câştigat şefia PNL: Îl felicit din suflet pe Ludovic, respect acest rezultat

Candidatul la şefia PNL, Cristian Buşoi, a declarat, sâmbătă, după ce contracandidatul său, Ludovic Orban, a câştigat preşedinţia partidului, în cadrul Congresului, că îl felicită din suflet pe Orban şi că respectă rezultatul votului.

Buşoi a fost invitat pe scenă, după anunţarea rezultatului, de către Ludovic Orban, declarat oficial preşedinte al PNL.

„Îl felicit din suflet pe Ludovic Orban. Respect acest rezultat, port acelaşi respect tuturor colegilor din PNL”, a spus Buşoi.

El le-a mulţumit participanţilor la Congres pentru ocazia de a discuta cu aceştia şi de a vorbi cu cei care vor un viitor mai bun pentru PNL.

„Am înţeles că sunt foarte multe lucruri care trebuie schimbate în felul în care acţionează şi comunică PNL. PNL trebuie să rămână o echipă unită, trebuie să meargă înainte cu toată forţa, încrederea. Ideile şi principiile pe care le apărăm sunt principiile drepte. Drumul pe care vrem să-l arătăm românilor e drumul spre prosperitate pentru România şi pentru români. Felicitări din nou”, a spus Buşoi.

Potrivit datelor oficiale, după numărătoarea voturilor, Ludovic Orban a obţinut 3.518 voturi, în timp ce contracandidatul său, Cristian Buşoi, a primit doar 952 de voturi.

UPDATE: 18:18 

Alegeri PNL : Ludovic Orban a obţinut 3.518 voturi, Cristian Buşoi- 952

Rezultatele finale oficiale, în cadrul alegerilor de la Congresul PNL, arată că Ludovic Orban este noul preşedinte al formaţiunii, obţinând 3.518 voturi.

Potrivit datelor oficiale, după numărătoarea voturilor, Ludovic Orban a obţinut 3.518 voturi, în timp ce contracandidatul său, Cristian Buşoi, a primit doar 952 de voturi.

”Încredere acordată mă obligă. Pentru mine de azi viaţa e mai dificilă. Port pe umeri răspunderea de a transforma PNL în forţa politică de care are nevoie România”, a declarat Ludovic Orban.

UPDATE: 17:17

Ludovic Orban este noul preşedinte al PNL

Ludovic Orban este noul preşedinte al PNL, au decis liberalii reuniţi sâmbătă în Congres la Romexpo. Ludovic Orban devine primul lider ales după unificarea PDL cu PNL, obţinând 3.314 voturi, faţă de 884 cât a primit Cristian Buşoi, au declarat surse politice.

Ludovic Orban a obţinut victoria în Congresul PNL fără mari emoţii, obţinând cu peste 2.000 de voturi în faţa lui Cristian Buşoi.

Anterior, Orban declarase în şedinţă că îşi doreşte ca PNL să ajungă la guvernare prin votul oamenilor, nu printr-un nou USL sau prin înţelegeri cu oamenii care nu vor aplica politicile liberalilor, afirmând că PNL trebuie să susţină alegeri anticipate,"lupta la baioneta".

"Îmi doresc ca PNL să ajungă la guvernare, dar nu printr- un nou USL sau prin contractări pe care să le facem cu oameni care niciodată nu vor aplica politicile noastre şi pe care nu ne putem bizui niciodată. Îmi doresc să ajungem la putere prin votul oamenilor. Dacă este să susţinem ceva, să susţine anticipate, să facem opoziţie pe toate fronturile, la baionetă, luptă de la om la om cu cei care astăzi îşi bat joc de România", a declarat liberalul Ludovic Orban, în discursul de prezentare a moţiunii sale, la Congresul PNL.

UPDATE: 15:20

Orban: Niciun stranier pe o funcţie a PNL, chiar dacă îl cheamă Dacian Cioloş

Candidatul la şefia PNL Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că niciun “stranier” nu va mai fi numit pe o funcţie în detrimentul celor “merituoşi” din PNL, chiar dacă l-ar chema Dacian Cioloş, criticând interimatele lungi care au adus partidului preşedinţi care "au tăcut în faţa deciziilor greşite".

“Niciun stranier, care să fie titularizat pe o funcţie pe care PNL poate să numească un candidat, în locul celor merituoşi din PNL, chiar dacă l-ar chema Dacian. Există mii de Dacieni Cioloş în PNL, care nu au avut norocul lui să fie spijiniţi ca ministru, comsisar european, prim-ministru, candidat de prim-ministru din partea PNL şi el să nu vină în PNL şi să se întoarcă cu spatele la noi (…)”, a declarat candidatul la şefia PNL Ludovic Orban, în discursul de susţinere a moţiunii sale.

Ludovic Orban a criticat interimatele lungi care au existat în PNL, în ultimii doi ani.

“Niciun interimat. Am trăit doi ani de zile cu conduceri în mare parte numite, care nu au beneficiat de legitimitatea alegerii de la baza PNL. Orice funcţie de conducere se vacantează în partid trebuie organizate imediat alegeri, nu interimate prelungite care să pună preşedinţi care să tacă în faţa greşelilor celor care conduc partidul la Bucureşti”, le-a promis Orban participanţilor la Congresul PNL.

UPDATE: 15:10 

Procedura de vot la Congresul PNL pentru alegerea preşedintelui a început, sâmbătă, la ora transmiterii acestei ştiri.

Votul este cu buletine, cei aproximativ 5.000 de delegaţi urmând să marcheze cu un „X” candidatul pe care îl susţin.

La şefia PNL candidează Ludovic Orban şi Cristian Buşoi.

Până în acest moment, cei doi candidaţi şi-au prezentat moţiunile, fiecare susţinând câte un discurs.

Fiecare candidat a avut la dispoziţie o oră pentru a-şi susţine discursul, tot în acest timp fiind rostite şi luări de poziţie din partea susţinătorilor.

UPDATE: 14:42

Orban: Îmi doresc ca PNL să ajungă la guvernare, dar nu printr-un nou USL. Să susţinem anticipate

Candidatul la şefia PNL Ludovic Orban a declarat sâmbătă că îşi doreşte ca PNL să ajungă la guvernare prin votul oamenilor, nu printr-un nou USL sau prin înţelegeri cu oamenii care nu vor aplica politicile liberalilor, afirmând că PNL trebuie să susţină alegeri anticipate,"lupta la baioneta".

"Îmi doresc ca PNL să ajungă la guvernare, dar nu printr- un nou USL sau prin contractări pe care să le facem cu oameni care niciodată nu vor aplica politicile noastre şi pe care nu ne putem bizui niciodată. Îmi doresc să ajungem la putere prin votul oamenilor. Dacă este să susţinem ceva, să susţine anticipate, să facem opoziţie pe toate fronturile, la baionetă, luptă de la om la om cu cei care astăzi îşi bat joc de România", a declarat liberalul Ludovic Orban, în discursul de prezentare a moţiunii sale, la Congresul PNL.

Orban, în discursul de prezentare a moţiunii, la Congresul PNL: Niciun blat cu PSD!

"Niciun blat cu PSD! Cunosc bine acest partid. Ştiu foarte bine cine face blat cu PSD. Le spun de pe acum să înceteze orice negocieri de culise, orice joc pe sub masă, să nu mai încerce să vândă interesele PNL pentru funcţii, avantaje personale, afaceri cu PSD", a spus Orban.

"Cine vrea să lupte alături de noi, îl aşteptăm! Cine nu vrea să lupte, să rămână mai în spate. Asta e, dragii mei!", a adăugat Orban.

UPDATE: 14:09

Buşoi: Doar cântând refrenul anticorupţie nu vom aduce voturi noi. Să întărim parteneriatul cu Iohannis

"Vreau să propun o schimbare. PNL are nevoie de un nou suflu, are nevoie de o nouă viziune, are nevoie de un nou lider. Dacă PNL nu se schimbă, va fi foarte greu să învingem stânga, să învingem PSD. Trebuie să întărim parteneriatul cu preşedintele României, domnul Iohannis, trebuie să susţinem cu mai multă energie proiectul domniei sale, dar trebuie să comunicăm mai bine între noi şi să ne coorodonăm mai bine", a declarat candidatul la şefia PNL Cristian Buşoi, la Congresul PNL.

Cristian Buşoi a susţinut că doar cântând refrenul anticorupţiei PNL nu va atrage voturi noi.

"Doar cântând refrenul anticorupţie nu vom reuşi să aducem voturi noi către PNL pentru că oamenii aşteaptă de la PNL, în primul rând, o viziune despre economie şi despre guvernarea acestei ţări. Trebuie să continuăm să susţinem nişte principii, dar lupta anticorupţie o face Justiţia, iar partidele vorbesc despre guvernare. PNL trebuie să fie asociat cu câteva măsuri clare despre viitorul României. Trebuie să fie partidul care soluţii pentru creşterea veniturilor românilor, şi din mediul privat, şi din mediul bugetar. Trebui să fim partenerul mediului privat, al întreprinzătorilor mici şi mijlocii, al oamenilor care sunt dinamici, care produc plus valoare" , a susţinut liberalul.

Buşoi a spus că îşi asumă să îi susţină pe aleşii locali şi să vorbească mai clat despre "despre incompatibilităţile uneori absurde şi foarte încâlcite" care îi privesc.

"Îmi asum să susţinem primarii şi aleşii locali din PNL, să vorbim mai clar despre venituri decente pentru primari, despre pensii decente, nu privilegiate, dar nici ridicole pentru primari, viceprimari şi aleşii locali. Să vorbim mai clar despre incompatibilităţile uneori absurde şi foarte încâlcite care trebuie clarificate", a spus Buşoi.

UPDATE: 13:56

Buşoi: Orban, te-ai încojurat de oamenii pe care i-ai criticat, nu vei reuşi! Poţi da înpoi critica?

Candidatul la şefia PNL Cristian Buşoi a declarat sâmbătă că alături de contracandidatul său Ludovic Orban şi de Cătălin Predoiu a fost victima unor decizii neinspirate ale conducerii PNL, însă nu a criticat partidul, afirmând că Orban a contestat oamenii din fosta conducere care acum îl susţin.

"Pot să dau tonul mai tare şi să fiu mai ferm, dar oare Ludovic Orban va putea da înapoi critica faţă de colegii din vechea conducere care îl susţin? Eu nu cred că va da înapoi, nu pentru că nu poate, ci pentru că atunci când spunea aceste lucruri le credea şi avea dreptate să spună aceste lucruri", a declarat secretarul genetal interimar al PNL, Cristian Buşoi, candidat la şefia partidului, susţinând că, spre deosebire de Orban, el nu a urmărit să îşi consolideze capitalul politic criticând PNL.

Cristian Buşoi a susţinut că atât el, cât şi Ludovic Orban şi Cătălin Predoiu au fost victimele unor decizii neinspirate luate de conducerea PNL la alegerile locale din 2016.

"Da, Ludovic. Ai avut dreptate când spuneai că unde nu este cap, vai de picioare şi peştele de la cap se împute, pentru că am fost amândoi victimele unor decizii neinspirate de la nivel naţional. Eu, primul candidat retras din cursă, tu, al doilea, Cătălin Predoiu, al patrulea candidat", a spus Buşoi.

Buşoi i-a repoşat lui Orban că s-a înconjurat de oamenii pe care i-a criticat, spunându-i că astfel nu va reuşi ce şi-a propus.

"Mai cred Ludovic că te-ai înconjurat de oameni pe care tu pe bună dreptate i-ai criticat, în care nu crezi şi nu cred în tine şi în felul acesta nu cred că o să reuşeşti ceea ce îţi propui. Oameni care te-au sfătuit să nu accepţi o dezbatere, deşi am fi putut să arătăm românilor că în PNL există competiţie, două viziuni diferite, dar în final putem să ne strângem mâna aşa cum o vom face astăzi. (…)", a spus Buşoi.

Cristian Buşoi i-a readresat contracandidatului său la şefia PNL invitaţia de a purta o dezbatere privind viitorul PNL.

"Şi acum, la final, după ce ne spunem discursurile, aici, în faţa colegilor, am putea să facem o dezbatere", a spus Buşoi.

Buşoi: Pot fi liderul care duce PNL către guvernare. Să construim o majoritate în Parlament

Candidatul la şefia PNL Cristian Buşoi a declarat că este momentul ca liberalii să fie curajoşi, afirmând că PNL trebuie să încerce să construiască o majoritate în Parlament, în zilele următoare.

"PSD nu-i respectă pe români, nu-i respectă nici măcar pe aceia care i-au votat, pe care i-au amăgit cu promisiuni pe care nu le vor pune în niciun fel în aplicare. Ceea ce face azi PSD este un circ generat de lupta de putere din interiorul partidului, nicidecum de principii sau de soluţii pentru viitorul României. Este momentul să fim curajoşi, este momentul să construim în jurul PNL o majoritate în Parlamentul României în zilele următoare", a declarat Buşoi.

Buşoi a susţinut că poate fi liderul care duce PNL către guvernare.

"Da, putem guverna România cu mai multă responsabilitate şi mult mai bine pentru că ne respectăm această ţară şi îi respectăm pe români. Şi da, pot fi liderul care duce PNL către guvernare", a spus Buşoi.

UPDATE: 12.30

Turcan: A trebuit să ţin PNL unit, după eşecul electoral. Nu am fost simpatică. PNL, 27% în sondaje

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat sâmbătă că misunea sa a fost să ţină unit partidul după eşecul de la alegerile parlamentare, afirmând că deşi mulţi au cântat prohodul PNL, liberalii au acum în sondaje peste 27%.

"Unirea face puterea. Acesta a fost scopul fuziunii dintre PNL şi PDL şi aceasta trebuie să fie provocarea noastră astăzi după acest Congres (…) După eşecul de la alegerile parlamentare, misiunea pe care am primit-o a fost una clară şi limitată, să ţin partidul unit (…)", a declarat preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

Raluca Turcan a spus că multora nu le-a fost simpatică, însă nici nu şi-a propus acest lucru.

"(…) Am urmărit să imprim nişte crezuri, să ai încredere şi respect în colegii tăi.(….)Trebuie să admitem că uneori ne-a lipsit şi respectul între noi, exact acel respect prin care poâi să susţii ciudat şi argumentat o opinie contrară, să pui politica în interesul public mai presus de interesul personal (…)", a declarat Turcan, făcând o retrospectivă a mandatului său interimar.

Liderul interimar al PNL a spus că deşi mulţi au cântat prohodul partidului, liberalii au acum constant peste 27% în sondaje.

"Mulţi ne-au cântat prohodul şi au spus că PNL a murit sau se mai zbate, însă din fericire constant, în ultima perioadă, PNL are peste 27% în toate sondajele de opinie, chiar şi cele măsluite. PNL a dat un important semn de viaţă la algerile parţiale (…) fără complicităţi sau înţelegeri ruşinoase se poate câştiga. (…) PNL a trecut de 31% la alegerile parţiale", a spus Raluca Turcan.

Liderul interimar al PNL i-a chemat pe liberali "în tranşee" pentru a lupta cu PNL, după ce formaţiunea îşi va alege un nou preşedinte.

"După alegeri mi-aş dori să ne întâlnim în transee (…) unde adversarul nostru este PSD", a spus Turcan.

Turcan: Dragnea ocupă Parlamentul, Grindeanu ocupă Guvernul. Ce naşte din PSD face rău României

"PNL va putea guverna modern, eficient şi european, cu siguranţă mult mai bine decât orice încercare a PSD pe care o vedem în ultimele zile. Din nefericire, pentru cei care au votat şi au aşteptat stabilitate politică, astăzi au primit un ridicol complet din partea celor din PSD. Niciunul nu este mai breaz decât celălalt. Dragnea ocupă Parlamentul, Grindeanu ocupă Guvernul. Sunt fix aceeaşi Mărie, dar cu altă pălărie. Ce naşte din pisică, şoareci mănâncă şi, din nefericire, tot ce naşte din PSD dăunează grav României", a declarat preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, la Congresul Naţional al partidului.

Turcan a afirmat că ceea ce a spus PNL începând cu luna ianuarie s-a dovedit a fi eficient.

"Am spus că Dragnea este obsedat de putere şi că se va distruge singur şi că îşi va distruge şi partidul. Aşa se întâmplă. Am spus că eticheta de guvernare a PSD va fi cea de la OUG 13 şi anume <<noaptea ca hoţii>>. Şi asta se întâmplă azi şi se acuză public de hoţie şi jaf la drumul mare", a spus Turcan.

Liderul interimar al PNL a afirmat că PNL trebuie sa sancţioneze promt PSD.

"Trebuie să-i sancţionăm prompt şi să demonstrăm că familia PNL are un mare potenţial de a ajunge la inima şi mintea românilor şi să guvernăm bine şi profesionist pentru că mulţi se uită spre noi şi aşteaptă lucrul acesta de la PNL", a spus Turcan.

UPDATE 12:17

Quintus, Congresului PNL: Votaţi-i pe cei mai vrednici! Sunteţi urmaşii marilor noştri Brătieni!

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a transmis, sâmbătă, prin intermediul lui Virgil Guran, un mesaj Congresului PNL, în care îi îndeamnă pe participanţi să îi voteze pe cei mai vrednici şi devotaţi liberali în fruntea PNL şi să nu uite că sunt urmaşii Brătienilor.

"Vă îndemn să votaţi pe cei mai vrednici şi devotaţi liberali în fruntea partidului, în aşa fel încât el să fie bine condus. Vă mai rog să nu uitaţi nicio clipă că sunteţi membri ai unui partid istoric, care şi-a slujit mereu ţara în momentele ei de cumpănă şi mai ales să sunteţi urmaşii marilor noştri Brătieni. Aşa să vă ajute Dumnezeu!", a transmis Quintus.

Quintus nu a venit la Congresul PNL din cauza vârstei sale înaintate.

UPDATE 12:08

UDMR a transmis sâmbătă prin intermediul liderului grupului din Camera Deputaţilor, Attila Korodi, un mesaj Congresului PNL, în care se precizează că trebuie să existe un dialog între UDMR şi PNL, indiferent dacă una sau alta dintre formaţiuni se află la putere sau în opoziţie.

"UDMR, ca reprezentat politic al unei comunităţi de 1,2 milioane de suflete, va fi întotdeuna o platformă politică bazată pe dialog. Indiferent dacă în viitor veţi fi în opoziţie sau la guvernare, indiferent dacă noi suntem în opoziţie sau la guvernare, reiterăm crezul nostru că trebuie să avem un dialog între noi spre binele ţării, spre binele comunităţilor pe care le reprezentăm, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local", a mai spus Korodi.

El a spus că România are nevoie de o forţă politică puternică de dreapta, care să ştie să reprezinte oamenii de dreapta şi să militeze pentru statul de drept.

"România are nevoie de o forţă puternică politică de dreapta care ştie să reprezinte în deciziile politice naţionale oamenii de drepta. Avem nevoie de o forţă politică de dreapta puternică care ştie să militeze pentru statul de drept, care este foarte bine definit de Consiliul Europei", a spus Korodi.

UPDATE 11:47

Antonio Lopez -Istúriz: Guvernul Grindeanu, demn de Cartea Recordurilor; PNL să combată populismul

Secretarul general al PPE Antonio Lopez -Istúriz White a declarat în deschiderea Congresului PNL că liberalii trebuie să lupte împotriva populismului, criticând decizia PSD de a depune moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern, despre care a spus că va avea cea mai scurtă viaţă din UE.

"Astăzi vă veţi alege un nou lider. Dragi prieteni din PNL, sunt convins că în deplină concordanţ[ cu istoria partidului, noii lideri vor continua să menţină România ca membru activ în UE şi vor păstra ţara în sistemul european de valori", a declarat secretarul general al PPE Antonio Lopez -Istúriz White.

Secreatarul PPE a susţinut că PPE şi românii nu vor fi fericiti până când obiectivul unităţii nu va fi atins.

"Nu putem pierde ocazia de a pune România pe drumul corect. Doamnelor şi domnilor, cer candidatului care va pierde alegerile - care o fi el - să se pună împreună cu oamenii săi la dispoziţia candidatului căştigător - care o fi el", a spus Antonio Lopez -Istúriz White.

Secretarul general al PEE i-a felicitat din nou pe liberali pentru alegerea preşedintelui Klaus Iohannis în funcţia de şef al statului, afirmând că acesta devine "o personalitate internaţională, care apără România şi UE în politica internaţională, asa cum a demonstrat recent în timpul întâlnirii cu preşedintele Trump la Washington".

Secretarul general al PPE a afirmat că, în România şi în Europan, promisiunile făcute de socialişti în campania electorală se dovedesc a fi "simple baloane de săpun".

"Socialiştii au plătit un preţ mare pentru această strategie în toată Europa. Iar acest preţ este cel al fragmentării şi marginalizării. PNL trebuie să promoveze o politică fermă, responsabilă şi anti populistă. O politică a acţiunii, o politică a rezultatelor şi nu una a promisiunilor vagi", a spus Antonio Lopez -Istúriz White.

Antonio Lopez -Istúriz White a criticat demersul PSD de a depune moţiune de cenzură împotriva propriului guvern, afirmând că acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată în România şi nicăieri în lume.

"Acest guvern socialist este demn de Cartea Recordurilor în materie de politică greşită şi politicieni nereuşiţi. În cinci luni de guvernare, singura lor realizare o reprezintă cele mai mai mari proteste anti-guvernamentale din 1989 încoace.Şi va fi guvernul cu cea mai scurtă durată de viaţă din istoria recentă a UE. (...) Acest guvern bate toate recordurile, dar cel mai important este faptul că este rău pentru România şi este rău pentru UE", a spus secretarul general al PPE.

Iohannis, mesaj pentru Congresul PNL: România are nevoie, mai mult ca oricând, de partide puternice

Preşedinte Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, prin intermediul consilierului prezidenţial Laurenţiu Ştefan, un mesaj Congresului PNL în care precizează că România are nevoie astăzi, mai mult ca oricând, de partide puternice, caracterizate de democraţie internă reală şi de dezbatere.

"România are nevoie azi, mai mult ca oricând, de partide puternice. Prin partid puternic nu înţeleg însă un partid unde liderul său este puternic, ci un partid unde democraţia internă este reală, unde există dezbatere, unde toate resursele partidului sunt folosite la potenţialul lor maxim", a transmis Laurenţiu Ştefan.

"Un partid puternic înţelege preocupările, grijile, nevoile şi aspiraţiile electoratului său şi răspunde articulând programe şi politici publice eficiente şi responsabile. Un partid puternic oferă, în acelaşi timp, cetăţenilor o viziune pentru România, arată clar de ce vrea puterea şi ce va face cu ea. Un partid puternic va convinge imediat că exercită puterea nu pentru liderii săi sau pentru apropiaţii lor, ci pentru cetăţeni şi comunităţile lor, pentru a întări postura României în plan regional, european şi în lume", a adăugat consilierul prezidenţial, citând astfel din mesajul şefului statului.

Ludovic Orban şi Cristian Buşoi, în lupta pentru şefia PNL

Liberalul Ludovic Orban, cu moţiunea "Partidul Naţional Liberal - Forţa Dreptei” şi secretarul general interimar Cristian Buşoi, cu moţiunea"PNL - partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată şi puternică!" sunt singurii rămaşi în cursă după ce moţiunea "Politica naţională - Calea liberală", depusă de Viorel Cataramă, nu a fost validată de Comitetele Directoare Judeţene din cel puţin 10 filiale ale partidului, condiţie necesară pentru a fi supusă dezbaterii şi votului în Congresul PNL.

Majoritatea filialelor judeţene au declarat că îl vor susţine pe Ludovic Orban în cursa pentru şefia PNL. Printre acestea se numără organizaţiile PNL din judeţele Giurgiu, Olt, Sibiu (condusă de preşedintele interimar al partidului, Raluca Turcan), Gorj, Alba, Galaţi, Botoşani, Tulcea, Satu Mare, Hunedoara şi Arad.

Filalele PNL din judeţele Mureş, Harghita (deşi iniţial a anunţat că îl va susţine pe Cristian Buşoi) şi Cluj au decis în Birourile Politice Judeţene ca delegaţii la Congresul Naţional să voteze după bunul plac.

Liderul fostului PDL, Vasile Blaga, a refuzat să spună pe cine va susţine la Congresul Naţional, declarând pentru Mediafax că îşi va exprima susţinerea "în cabina de vot" şi că nu vrea să se antepronunţe în ceea ce priveşte rezultatul alegerilor interne de sâmbătă.

Liderul PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a cărui filială va avea cea mai numeroasă delegaţie din ţară la Congresul PNL, nu a precizat pe cine va susţine pentru şefia PNL.

Cei 202 de delegaţi ai filialei PNL Suceava vor vota la Congres ''cu gândul ca PNL să-şi găsească un drum şi o cadenţă nouă'', a declarat Gheorghe Flutur, afirmând că ''aşteaptă o dinamizare în activitatea partidului''.

La Congresul Naţional al PNL ar urma să participe 5.000 de delegaţi din întrega ţară care vor decide cine va prelua şefia PNL. Tot în cadrul Congresului vor fi aleşi preşedinţii Comisiei Naţionale de Revizie şi Cenzori (CNRC) şi Comisiei de Arbitraj (CA).

Duminică va avea loc şi Consiliul Naţional de Coordonare, for în care vor fi aleşi patru prim-vicepreşedinţi, secretarul general, 16 vicepreşedinţi: 8 vicepreşedinţi pe domenii, coordonatori ai comisiilor de specialitate şi 8 vicepreşedinţi pe regiunile de dezvoltare şi 16 membri pentru Biroul Executiv, trezorierul şi membrii comisiilor CA şi CNRC.

Noul secretar general al partidului va fi propus de preşedintele PNL.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici