Nica: Soluţia lui Băsescu pentru premier, o încercare a acestuia de a ascunde adevăratele intenţii

Vicepreşedintele PSD Dan Nica a declarat, vineri, după anunţul lui Traian Băsescu privind desemnarea ca premier a lui Liviu Negoiţă, că "această soluţie este o doar o încercare a şefului statului de a ascunde adevăratele intenţii" şi de a avea "un guvern portocaliu subordonat" până la alegeri.

29 afișări
Imaginea articolului Nica: Soluţia lui Băsescu pentru premier, o încercare a acestuia de a ascunde adevăratele intenţii

Nica: Soluţia lui Băsescu pentru premier, o încercare a acestuia de a ascunde adevăratele intenţii (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Nica a spus că nominalizarea lui Negoiţă ca premier desemnat este doar un exerciţiu de imagine din partea preşedintelui.

Vicepreşedintele PSD a apreciat drept "jenant şi penibil" faptul că preşedintele nu a avansat numele lui Negoiţă în timpul întâlnirii de vineri reprezentanţii partidelor, pentru ca liderii politici să afle de la televizor.

"Înţelegem că această mişcare era deja gândită, ar fi fost un gest de minim bun-simţ să ne informeze despre propunerea aceasta, dacă într-adevăr ar fi avut intenţia să facă o consultare cu partidele", a spus Nica.

El a afirmat că prin propunerea lui Negoiţă ca premier desemnat iese la iveală "adevăratul scenariu" al preşedintelui, de a menţine "guvernul Boc-Udrea-Blaga-Videanu" la pârgiile de putere şi la "butoanele statului".

"Este o încercare a domnului preşedinte Traian Băsescu de a ascunde adevăratele intenţii: totul pentru al doilea mandat, sacrificarea intereselor naţionale pentru interesele electorale şi politice", a spus Nica.

El a afirmat că, refuzând să îl nominalizeze premier pe Klaus Iohannis, care ar fi putut forma un guvern cu sprijin consistent în Parlament, Băsescu se face responsabil pentru eventualitatea că nu se va adopta un buget şi nu vor putea fi îndeplinite angajamentele cu instituţiile financiare internaţionale.

Întrebat dacă PSD va accepta consultările cu premierul desemnat, Nica a răspuns: "Personal, consultările sunt inutile, se doreşte de fapt un guvern portocaliu care să fie vânturat în ochii opiniei publice. Degeaba i-am da un vot în Parlament dacă guvernul pe care îl va propune nu va avea sprijin nici pentru proiectul de buget, nici pentru legea responsabilităţii fiscale".

Nica l-a mai acuzat pe preşedinte că, refuzând nominalizarea lui Iohannis şi propunându-l pe Negoiţă, arată că de fapt nu doreşte ca Parlamentul să aprobe bugetul pe 2010, ceea ce ar putea pune în pericol obţinerea celei de a treia tranşe de împrumut de la FMI.

"Este clar acum că domnul preşedinte Traian Băsescu îşi doreşte un guvern portocaliu. Socoteala lui e simplă: fie acest guvern trece în Parlament şi atunci va avea un guvern portocaliu care să îi fie complet subordonat, fie acest guvern nu va trece şi atunci va rămâne tot guvernul portocaliu Boc-Udrea-Blaga-Videanu", a mai arătat Nica.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, vineri, că l-a desemnat pe primarul Sectorului 3 al Capitalei, Liviu Negoiţă (PDL), pentru formarea Guvernului.

Liviu Negoiţă a declarat, la Cotroceni, că doreşte formarea unui guvern de coaliţie, iar negocierile vor începe vineri şi vor dura trei zile, astfel că lista noului cabinet va fi depusă luni la Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici