Orban: Un referendum pentru Parlament unicameral este inutil

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, vineri, într-o coferinţă de presă, la Arad, că un referendum pe tema Parlamentului unicameral este "inutil" şi că pentru realizarea acestui demers al preşedintelui Traian Băsescu ar trebui modificată Constituţia.

54 afișări
Imaginea articolului Orban: Un referendum pentru Parlament unicameral este inutil

Orban: Un referendum pentru Parlament unicameral este inutil (Imagine: Mediafax Foto./Bogdan Maran)

Orban a declarat, la sediul PNL Arad, că referendumul anunţat de Băsescu este doar "o armă uzată" pe care şeful statului a mai folosit-o la euroalegerile din 2007.

"De data asta, a dat dovadă că habar nu are de Constituţie, pentru că dacă ar vrea cu adevărat să facă un Parlament unicameral ar trebui să modifice Constituţia (...) Dacă facem un referendum pe 22 noiembrie, îl facem degeaba, numai aşa ca să aibă Băsescu un subiect, care nu are nicio legătură cu agenda populaţiei, un subiect în care să se bată cu pumnii în piept că e mare iniţiator. E o inducere în eroare a românilor (...) Obligaţia noastră este să îi informăm pe cetăţeni că votează degeaba", a spus Orban.

Liderul PNL a spus că Băsescu a ales calea referendumului doar "pentru a mai câştiga nişte voturi, păcălind din nou românii în stilul său caracteristic".

Acesta a afirmat că tematica principală a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale "trebuie să ţină cont de preocupările şi îngrijorările românilor, nu de problemele pe care le are Băsescu personal".

Orban a evitat să răspundă jurnaliştilor care ar fi mesajul PNL către români legat de posibilitatea înfiinţării Parlamentului unicameral, în cazul organizării referendumului.

"În motivarea demersului său, preşedintele Băsescu a spus că unul din obiectivele reducerii numărului de parlamentari, în cazul Parlamentului unicameral, este reducerea corupţiei. Băsescu vorbeşte de funie în casa spânzuratului. Nici măcar Năstase nu a îndrăznit să pună miniştri aşa cum a pus Băsescu, miniştri aflaţi în conflicte de interese evidente, miniştri care fac afaceri în domeniul lor de activitate", a spus Orban.

Ludovic Orban se află la Arad, fiind însoţit de vicepreşedintele PNL Mariana Câmpeanu, fost ministru al Muncii, pentru a participa la Balul Liberalilor, o manifestare care are loc vineri seară.

Preşedintele Băsescu a declarat, joi, că a trimis Parlamentului solicitare de aviz pentru organizarea unui referendum naţional, la data alegerilor prezidenţiale din acest an, pentru consultarea populaţiei asupra a două aspecte: Parlament unicameral şi un număr maxim de 300 de parlamentari.

Şeful statului a spus că a cerut aviz preşedinţilor celor două Camere pentru "a continua reforma statului".

Constituţia prevede, la articolul 61, că Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat. Pentru introducerea Parlamentului unicameral este nevoie de revizuirea Constituţiei.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 va fi organizat la 22 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici