Stolojan: Referendumul, un punct esenţial în procesul de schimbare a Constituţiei

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că dacă va fi organizat, referendumul privind Parlamentul unicameral va reprezenta un punct esenţial în procesul de schimbare a Constituţiei.

19 afișări
Imaginea articolului Stolojan: Referendumul, un punct esenţial în procesul de schimbare a Constituţiei

Stolojan: Referendumul, un punct esenţial în procesul de schimbare a Constituţiei (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Suntem o ţară cu prea mulţi parlamentari, comparativ cu alte ţări, noi avem cam acelaşi număr de parlamentari ca şi Statele Unite ale ale Americii, care are 300 de milioane de locuitori, în timp ce noi avem 21,6 milioane de locuitori", a spus Stolojan despre propunerea şefului statului de organizare a unui referendum naţional privind instituirea unui Parlament unicameral, cu cel mult 300 de parlamentari.

Theodor Stolojan a arătat că referendumul reprezintă doar o etapă în schimbarea Constituţiei. "Acest referendum este un punct esenţial în schimbarea legii fundamentale. Un referendum ajută foarte mult, pentru că este vorba despre consultarea populaţiei", a explicat el.

Prim-vicepreşedintele PDL a mai afirmat că, după acest referendum naţional, urmează un proces întreg de schimbare a Constituţiei care nu vizează numai problema Parlamentului unicameral.

"Avem şi problema raportului între atribuţiile care îi revin preşedintelui, cu rol Executiv mai mare, să fie ales de Parlament. Sunt mult mai multe lucruri de schimbat", a exemplificat liderul PDL.

Întrebat dacă crede că Parlamentul va accepta propunerea şefului statului pentru organizarea referendumului, Stolojan a spus: "Ar trebui să accepte pentru că tot chemăm lumea la vot cu prilejul alegerii preşedintelui şi economisim foarte mult, altfel ar trebui să organizăm un referendum separat".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că a trimis Parlamentului solicitare de aviz pentru organizarea unui referendum naţional, la data alegerilor prezidenţiale din acest an, pentru consultarea populaţiei asupra a două aspecte: Parlament unicameral şi un număr maxim de 300 de parlamentari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici