Centenarul Marii Uniri, celebrat „cu săgeţi” în Parlament. Iohannis, APEL către clasa politică, după un discurs virulent: E timpul să reveniţi asupra unor legi care nu au susţinerea oamenilor/ Dăncilă, aplaudată: Adresez un mesaj de pace politică şi către preşedinte

Preşedintele Klaus Iohannis de declarat miercuri, în şedinţa solemnă a Parlamentului pentru marcarea Centenarului, că aleşii trebuie să revină asupra unor legi, cum ar fi cele ale justiţiei, care nu au susţinerea populară sau pe cea a forurilor europene.

5857 afișări
Imaginea articolului Centenarul Marii Uniri, celebrat „cu săgeţi” în Parlament. Iohannis, APEL către clasa politică, după un discurs virulent: E timpul să reveniţi asupra unor legi care nu au susţinerea oamenilor/ Dăncilă, aplaudată: Adresez un mesaj de pace politică şi către preşedinte

LIVE Centenarul Marii Uniri, celebrat „cu săgeţi” în Parlament. Iohannis, APEL către clasa politică, după un discurs virulent: E timpul să reveniţi asupra unor legi care nu au susţinerea oamenilor/ Dăncilă, aplaudată: Adresez un mesaj de pace politică şi către preşedinte

„Este responsabilitatea dvs să asiguraţi o bună legiferare, într-un cadru de dezbateri deschise şi transparente prin implicarea profesioniştilor şi prin dialog social, astfel încât deciziile luate aici să fie corespunzătoare cu nevoile reale ale oamenilor. Este timp să reveniţi asupra unor legi care nu au susţinerea oamenilor şi a instituţiilor europene. Nu faceţi rău societăţii româneşti mergând mai departe cu legi ale justiţiei şi modificări ale codurile penale care sunt incongruente cu o democraţie veritabilă. Sunt atâtea probleme care îşi aşteaptă rezolvarea şi asupra cărora românii doresc să vă aplecaţi", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că sunt abordări populiste care au semănat discordie, vorbind despre majoritatea politică şi guvernamentală şi a afirmat că sunt unii politicieni fără simţul guvernării democratice.

"Aniversarea Centenarului a fost aşteptată de concetăţenii noştri ca unul dintre acele momente de vitalitate. Românii au văzut ce au realizat înaintaşii noştri. Dacă clasa politică de azi doreşte să fie evocată atunci când peste ani se va vorbi despre România la Centenarul Marii Unirii, atunci va trebuie să atingă acele obiective care corespund cu adevărat aşteptărilor cetăţenilor noştri", a mai spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în şedinţa solemnă a Parlamentului pentru marcarea Centenarului, că se pune întrebarea dacă politicienii vor să continue să promită mult şi să livreze puţin.

"Pe 1 decembrie 1918 Iuliu Maniu se întreba la Alba Iulia ce ar putea face generaţia pentru a se ridica la îndeplinirea unui asemenea ideal. Cu privilegiul de a fi preşedintele României în anul centenarului preiau interogaţia şi v-o adresez dvs aleşilor naţiei – Prin ce putem să fim noi demni de împlinirile de acum 100 de ani. Astăzi întrebarea la care trebuie să răspundă politicienii indiferent de partid sau doctrină e dacă vor continua să promită mult şi să livreze puţin sau dacă au curajul să livreze istoriei în cel de-al doilea centenar. Cred că răspunsul la această întrebare poate să ne dea sursa coeziunii", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că unele abordări populiste au semănat discordie, vorbind despre majoritatea politică şi guvernamentală şi a afirmat că sunt unii politicieni fără simţul guvernării democratice.

"Doamnelor şi domnilor parlamentari şi guvernanţi, ascultaţi vocea românilor, recuplaţi-vă la interesele naţionale, ridicaţi-vă la nivelul centenarului şi nu îl dezonoraţi. România îşi atinge potenţialul său doar atunci când politicienii sunt ghidaţi de un proiect naţional şi de năzuinţele oamenilor. Nu să-şi piardă direcţia şi să devină captivă a câtorva politicieni fără simţul guvernării democratice (...) Românii înţeleg că lucrurile depind de consecvenţa în a ne urma angajamentele. Este timpul să înţeleagă acest lucru şi majoritatea politică şi guvernamentală. Unele abordări populiste, demagocice şi manipulatorii au semănat discordie şi au afecta modalitatea în care trebuie să sărbătorim", a afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis participă la şedinţă solemnă a Parlamentului pentru marcarea Centenarului.

"Este şi un moment de reflecţie în care să ne întrebăm cu toată onestitatea dacă ne-am revendicat locul pe care îl merităm în rândul ţărilor lumii. Mergem pe direcţie potrivită sau ne îndreptăm spre un drum greşit? Aniversarea celor 100 de ani ai ţării noastre ne regăseşte la o răscruce a României în următorul Centenar. Trăim intr-o societate liberă cu instituţii stabile şi ne leagă un parteneriat strategic cu cea mai puternică ţară, Statele Unite. Suntem membri ai UE integraţi în familia naţiunilor aşa cum au visat înaintaşii noştri. Nu ne-a fost simplu să ajungem aici şi tocmai de aceea, la fel ca acum un secol, oamenii au mari speranţe şi aşteptări îndreptăţite de la cei care o conduc. Cu atât mai mult, de centenar, românii aşteaptă să aibă lideri politici responsabili, cinstitiţi, care să aibă interese penrru România nu pentru interesele lor vremelnice", a declarat Klaus Iohannis.

Dăncilă: Adresez un mesaj de pace politică şi către preşedintele Klaus Iohannis

Premierul Viorica Dăncilă i-a adresat, miercuri, în şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată Centenarului, un mesaj ”de pace” preşedintelui Klaus Iohannis, afirmând că va lăsa ”în spate dezbinarea, las în spate atacurile, criticile nedrepte sau chiar jignirile adresate anterior”.

”În această şedinţă solemnă a Centenarului Marii Uniri adresez un mesaj de pace politică şi către preşedintele Klaus Iohannis. Aşa cum am spus de-a lungul întregului meu mandat am convingerea că, indiferent de mizele politice sau electorale, în calităţile oficiale pe care le avem, avem datoria de a colabora şi coopera între noi. E o datorie dincolo de orice miză personală. E momentul să ne bucurăm de linişte, de consens.Vreau să aniversăm ziua naţională într-un climat de linişte şi pace, fără dezbinare. Interesul naţional trebuie să primeze interesului personal. În acest moment solemn al Centenarului încerc să mă inspir din înţelepciunea părinţilor Marii Uniri şi las în spate dezbinarea, las în spate atacurile, criticile nedrepte sau chiar jignirile care mi-au fost adresate anterior”, a spus Viorica Dăncilă.

Ea a adresat şi un îndemn la unitate.

”De acum, preluarea Preşedinţiei Consiliului UE. Să fim uniţi în următoarele şase luni în care România va juca un rol extrem de important. Să fim români uniţi astfel încât până în 2024 să adoptăm moneda euro în România. Să realizăm proiectele pentru români şi România. Să facem eforturi pentru a adera la Spaţiul Schengen, iar ţara noastră să nu mai fie criticată pentru lucruri permise în alte state europene. Am încredere că împreună vom gestiona cu succes dosarele pe care le vom avea pe masă şi o mai bună reprezentare pentru cetăţeni europenei. Avem cel puţin 100 de motive să acţionăm ca o Românie demnă. Avem cel puţin 100 de motive să fim mândri că suntem români. Avem o ţară frumoasă şi bogată, o istorie plină de eroi. Avem genii spectaculoase care au ţesut cu fir de aur zestrea noastră culturală, sportivi faimoşi. Dragi români, trebuie să continuăm să ne iubim ţara. Să avem încredere că prin consens, dialog şi deschidere putem să construim o Românie puternică pentru sute de ani de acum înainte”, a adăugat premierul Viorica Dăncilă

Tăriceanu: Unirea, un act de luciditate politică

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, în timpul şedinţei solemne a Parlamentului pentru marcarea Centenarului, că unirea de la 1 decembrie 1918 a fost un act de luciditate politică. El a mai spus că ”patriotismul nu e un eveniment sezonier şi festiv”.

”Ziua de 1 decembrie e unanim şi pe bună dreptate privită ca un eveniment, cel mai important, dintr-o serie lungă de episoade ce au dus la constituirea statului naţional al românilor prin unificarea tuturor provincii istorice în care aceştia erau covârşitor majoritari. Neîndoielnic, prima decizie a Adunării de la Alba Iulia a fost aceea de unire a românilor din Ardeal, Banat, Maramureş cu Regatul României. Este just ca la 1 Decembrie să celebrăm decizia românilor de acum un veac de a trăi împreună ca o naţiune indivizibilă. Este tot atât de drept să-i comemorăm în fiecare zi de 1 Decembrie pe oştaşii români care, prin jertfa de sânge, au adus mai întâi pe lume România ca stat suveran şi independent şi au făcut posibilă înfăptuirea României Mari”, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că evenimentele de la Alba Iulia nu au fost însă doar expresia politică, ci şi ”încununarea instituţională a unei revoluţii naţionale”.

”Unirea nu a fost atunci afirmată ca o împlinire metafizică a unui ideal secular, ci ca un act de luciditate politică, deopotrivă democratic în gândire şi radical în acţiune. Unirea a fost proclamată deopotrivă ca o reparaţie istorică şi ca un proiect de societate.(...) A sosit, aşadar, poate timpul să convenim că 1 decembrie nu este numai ziua în care naţiunea s-a desăvârşit prin unirea tuturor românilor în cuprinsul aceluiaşi stat. 1 decembrie este şi ziua în care ar trebui să celebrăm democraţia reprezentativă şi pluralismul, în care s-ar cuveni să recunoaştem rolul central al partidelor politice democratice în istoria noastră contemporană, rol la fel de mare ca acela al armatei ori al guvernelor”, a adăugat Tăriceanu.

El l-a citat pe Montesquieu, care a scris că adevăratul patriotism înseamnă să iubeşti legile ţării tale.

”Desigur, dacă aceste legi îţi merită afecţiunea. Unde este libertatea, acolo este ţara mea, a întărit şi Benjamin Franklin. Ţine de noi, aşadar, membrii Parlamentului, dacă vom fi dispuşi să ne lăsăm inspiraţi de principiile şi valorile din care s-a hrănit Rezoluţiunea de la Alba Iulia, să le dăm motive românilor să fie patrioţi adevăraţi şi să facem din România o patrie a libertăţii pentru toţi cetăţenii ei. Noi suntem cei care avem datoria de a consolida regimul democratic a cărui viziune a însufleţit Adunarea de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”, a conchis preşedintele Senatului.

Dragnea: Ne criticăm, dar din păcate se merge prea departe

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri, în şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată Centenarului, că românii trebuie să fie uniţi, dând exemplu negativ votul europarlamentarilor în PE în favoarea rezoluţiei ce viza România.

"Trăim în aceste zile, aşa cum simţim cu toţii, un moment unic în istoria ţării noastre. România împlineşte 100 de ani. E un veac de unitate. Peste trei zile vom sărbători Marea Unire, dar azi trebuie să marcăm faptul că pe 28 nov, cu 100 de ani în urmă, Congresul General al Bucovinei a votat unirea cu ţara mamă România. Îi salut pe parlamentarii de Suceava. La mulţi ani, Bucovina. Aceeaşi urare o transmit celor din Basarabia de peste Prut. Astăzi ne desparte o graniţă imaginară, însă nimeni nu poate să traseze graniţe în sufletul unui popor. Am fost întrebat în aceste zile care cea mai importantă realizarea a României la 100 de ani de la unire. Este greu de ales pentru că sunt multe fapte mari, atât în perioada interbelică, dar şi în comunism, când au fost oameni care s-au jertifit pentru... Cea mai mare realizare este integrarea euro-atlantică a României", a declarat Liviu Dragnea, în şedinţa solemnă dedicată Centenarului.

Preşedintele PSD a declarat că românii trebuie să fie uniţi, dând exemplu negativ votul europarlamentarilor în PE în favoarea rezoliţiei ce viza România.

"Avem obiective clare. Adoptarea monedei euro, aderarea la Spaţiul Schengen. De asemenea, trebuie să asigurăm un rol activ pentru România în cadrul NATO, atât în contextul norilor negri care s-au strâns la răsărit. Noi ca oameni politici avem datoria să ne comportăm ca adevăraţi români. Suntem oameni politici. Ne aflăm într-o competiţie permanentă. Ne criticăm, dar din păcate se merge prea departe. Trebuie să fim în primul rând români, să fim oameni politici dar să fim patrioţi când vine vorba de România. Să fim români înainte de orice atunci când votăm în Euruopa. Să ne stabilim obiectivele pe care să le susţinem cu toţii pe o singură voce, pe limba românească. Să nu mai fie ca atunci când europarlamentari români au votat în PE împotriva României. Să încetăm acest război dintre români şi români pe care îl ducem în afara ţării şi în interiorul ţării. Separat putem fi frânţi unul câte unul, cum s-a mai întâmplat în istoria noastră, însă împreună putem fi puternici", a mai spus Liviu Dragnea.


Participarea la şedinţa solemnă apare pe agenda oficială a şefului statului, fiind afişată pe site-ul Preşedinţiei. De asemenea, Guvernul a anunţat, marţi seara, participarea premierului Viorica Dăncilă la şedinţa solemnă a Parlamentului consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri.

Plenul reunit de miercuri va începe cu intonarea imnului naţional, urmată de alocuţiunea preşedintelui Klaus Iohannis. Vor mai ţine discursuri preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, prim-ministrul Viorica Dăncilă, Custodele Coroanei Române, MS Margareta, precum şi reprezentaţi ai grupurilor parlamentare.

"Este o zi solemnă, este Ziua Naţională, marcăm 100 de ani de la Marea Unire şi acest lucru pentru mine înseamnă foarte mult, inclusiv obligaţia de a participa la această manifestare", a afirmat Tăriceanu, miercurea trecută, la Parlament.

La şedinţa solemnă au fost invitaţi să participe foştii preşedinţi ai României, Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, membrii Guvernului, precum şi şefii misiunilor diplomatice cu reşedinţa la Bucureşti.

De asemenea, vor mai primi invitaţii la şedinţa solemnă şi Alteţa Sa Regală Principele Radu, preşedintele Curţii Constituţionale, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele Curţii Conturi, preşedintele Academiei Române, Avocatul Poporului, preşedintele Consiliului Legislativ, guvernatorul BNR şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici