Parlamentul cere avizul ministerelor pentru normele de aplicare a legii pensiilor aleşilor

Birourile Permenente Reunite ale celor două Camere au decis să ceară aviz consultativ din partea Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Muncii privind normele de aplicare a legii pensiilor speciale pentru parlamentari, a declarat, joi, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

453 afișări
Imaginea articolului Parlamentul cere avizul ministerelor pentru normele de aplicare a legii pensiilor aleşilor

Parlamentul cere avizul ministerelor pentru normele de aplicare a legii pensiilor aleşilor (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

"Au fost prezentate spre aprobare BPR normele metodologice pe care trebuie să le aprobe întâi BPR şi apoi plenul reunit, dar am considerat necesar, având în vedere riscurile inerente ale unei necoordonări cu ministerele de specialitate, să solicităm un aviz consultativ din partea Ministerului Finanţelor Publice şi a Ministerului Muncii şi atunci am amânat cu două săptămâni această chestiune", a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a explicat că BPR au cerut avizul ministerelor de resort pentru a evita ca "o anumită laxitate a legii să nu se perpetueze în normele metodologice". "Vrem să fim foarte atenţi cu modul în care sunt cheltuiţi banii publici", a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului nu a putut preciza dacă pensiile speciale pentru parlamentari vor putea fi acordate începând cu luna martie, afirmând că acest lucru depinde de decizia pe care o vor lua BPR, după promirea avizelor de la ministerele de resort.

Tăriceanu a mai spus că banii care ar trebui să acopere aceste pensii speciale care au fost solicitate până în prezent de peste 400 de parlamentari nu sunt prevăzuţi într-un capitol separat al bugetului instituţiei, însă vor trebui să fie plătiţi conform legii.

Potrivit proiectului de norme de aplicare prezentat în şedinţa de joi, sumele plătite necuvenit, cu titlu de indemnizaţie pentru limită de vârstă, se recuperează în condiţiile legii.

Plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă se efectuează lunar de către camera Deputaţilor şi Senat, pe teritoriul României, la data de 15 ale lunii curente pentru drepturile aferente lunii anterioare.

Plata drepturilor se face prin plată directă beneficiarului în numerar, prin mandat poştal sau prin virament bancar în contul personal al beneficiarului.

Lunar, se va emite un înscris care va evidenţia toate elementele de calcul privind sumele lunare şi care se va comunica beneficiarului prin mandat poştal odată cu plata indemnizaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici