Partidele au primit aproape 7.000.000 lei de la buget, în 2015, echivalentul a 6.438 salarii minime

Partidele au primit, în anul 2015, subvenţii de la bugetul de stat în valoare de 6.760.468 lei, echivalentul a 6.438 de salarii minime pe economie sau al cheltuielilor de personal făcute de Avocatul Poporului - 6.751.000.

Partidele au primit aproape 7.000.000 lei de la buget, în 2015, echivalentul a 6.438 salarii minime (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Potrivit datelor Autorităţii Electorale Permanente, în 2015, cele mai mari subvenţii de la bugetul de stat au fost încasate de noul Partid Naţional Liberal (PNL şi PDL) - 2.923.196 de lei , Partidul Social Democrat - 2.441.710 de lei şi de Partidul Poporului Dan Diaconescu - 1.026.026 de lei.

Deşi în iunie 2015, PP-DD şi UNPR au semnat un protocol de fuziune prin absorbţie, prin care PP-DD ar fi urmat să fie radiat din Registrul Partidelor Politice, formaţiunea înfiinţată de Dan Diaconescu şi-a păstrat personalitatea juridică, potrivit informaţiilor din Registrului Partidelor Politice –Tribunalul Bucureşti.

În martie 2015, cei 10 deputaţi care făceau parte din grupul parlamentar PP-DD, din Camera Deputaţilor, au demisionat şi au anunţat că grupul parlamentar îşi va schimbat denumirea în grupul Democrat şi Popular, urmând că facă demersurile pentru înfiinţarea unui nou partid, Partidul Naţional Democrat.

Partidul Consevator (PC) care a fuzionat cu Partidul Liberal Reformator (PLR), înfiinţat de Călin Popescu Tăriceanu, în iunie 2015, formând Alianta Liberalilor şi Democratilor (ALDE), a primit de la bugetul de stat suma de 237.322 de lei, aproape dublul sumei primite de Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), condusă de Garbriel Oprea - 111.647 de lei.

Cele mai mici încasări de la bugetul de stat le-a avut, în anul 2015, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), care a participat la ultimele alegeri legislative în alinaţă cu PDL, şi care a beneficiat de 20.563 de lei de la bugetul de stat.

Sumele încasate de partide parlamentare de la bugetul de stat au putut fi folosite, potrivit legislaţiei în vigoare, pentru întreţinerea şi funcţionarea sediilor, plata personalului, activităţi de propagandă şi organizarea de activităţi cu caracter politic, precum şi pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare în ţară şi în străinătate, arată legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Din cele 6.760.468 lei care au fost încasate în anul 2015, partidele au putut aloca bani şi pentru plata facturilor de telefon sau a cotizaţiilor datorate organizaţiilor politice internaţionale la care s-au afiliat.

Legislaţia permite, de asemenea, investirea banilor primiţi de la bugetul de stat în bunuri mobile şi imobile, necesare activităţii partidelor, acoperirea cheltuielile de protocol, birotică, precum şi cele necesare pentru campania electorală pot să fie finanţate din banii pe care partidele le primesc de la bugetul de stat.

Astfel, cu suma de 6.760.468 de lei, partidele politice parlamentare ar fi putut cumpăra 3493 de telefoane iPhone5, 223 de maşini Logan sau 1.352.093 de litri de benzina.

Suma totală alocată partidelor politice, în 2015, echivalează cu aproape 7.000 de salarii minime pe economie (6.438) sau cu bugetul alocat de Avocatul Poporului pentru cheltuieli de personal, potrivit execuţiei preliminare a instituţiei.

75% din bugetul anual acordat partidelor politice sunt împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dacă au realizat pragul electoral, mai arată legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

De asemenea, potrivit legislaţiei, 25% din bugetul anual acordat partidelor politice sunt împărţite formţiunilor, proporţional cu numărul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeţeni şi consilierilor din cadrul municipiului Bucureşti, dacă au obţinut cel puţin 50 de mandate de consilier judeţean şi de consilier din cadrul municipiului Bucureşti.

Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.

Suma alocată anual partidelor nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat.

Începând cu anul 2008, partidele primesc subvenţia de la bugetul de stat prin bugetul Autorităţii Electorale Permanente şi au obligaţia să înregistreze distinct în evidenţa contabilă proprie subvenţia primită.

 

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 7 comentarii
Taguri:
PARTIDE POLITICE ,
SUBVENTII ,
2015 ,
bugetul de stat ,
salarii
COMENTARII
 • PANI 26 ian 2016

  Se poate spune cat a Incasat Partidul National Democrat,la Infiintare?
  Care este suma incasata de la Bugetul de Stat?
  Ce poate face cu banii?

 • dan 5 ian 2016

  daca stit un politician care nu a luat mita si care nu si-a vazut propriile interese sa-mi spune-ti!am pe strada un senator de constanta,vine masina la scara cu sofer,nu plateste taxe,impozite,iar cand il salut deoarece suntem vecini ma priveste de sus ca pe un vierme.

 • Astia sa citeasca capetele de acuzare ale lui Ceausescu 4 ian 2016

  . Avem romani care sunt capabil sa gandeasca legi in slujba cetateanului si natiuni, avem roamani care sa aplice legile. Mai trebuie acea masa critica care sa zica stop, ajunge cat ati furat. ,,De aici inainte acesta este mandatul alesilor.Cine nu- respecta avem ac de cojocul lui".

 • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.

ULTIMA ORĂ
S-a căsătorit la 22 de ani cu un bărbat de 78. Cine este cea mai bogată româncă şi ce avere are ea