PDL va contesta la CC Statutul deputaţilor şi senatorilor

Grupurile parlamentare ale PDL vor contesta la Curtea Constituţională statutul deputaţilor şi senatorilor, pe motiv că prevederile votate miercuri de plen au "mari defecte de constituţionalitate", a anunţat miercuri senatorul Mihai Răzvan Ungureanu.

211 afișări
Imaginea articolului PDL va contesta la CC Statutul deputaţilor şi senatorilor

PDL va contesta la CC Statutul deputaţilor şi senatorilor (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Grupurile reunite ale PDL, unde se află şi reprezentanţii Forţei Civice, au decis contestarea la Curtea Constituţională a legii privind statutul parlamentarilor. Textul este, în momentul de faţă, în elaborare şi va avea atât contribuţia PDL, cât şi a FC", a precizat Mihai Răzvan Ungureanu.

El a spus că Statutul deputaţilor şi senatorilor votat de plen "are mari defecte de constituţionalitate".

"Sesizarea noastră va face referinţă la ele. Intenţionăm să clarificăm şi de data asta definiţia incompatibilităţilor. În opinia noastră, dovedirea conflictului de interese trebuie să genereze pierderea mandatului", a adăugat Mihai Răzvan Ungureanu.

El a mai arătat că ideea de imunitate nu trebuie să aibă o "definiţie extinsă" şi trebuie limitată la declaraţiile politice. "Încercăm să facem tot ceea ce se poate pentru a arăta, prin această sesizare la CC, câte defecte are statutul votat astăzi", a adăugat Ungureanu.

Senatorul a apreciat şi faptul că termenul de 45 de zile introdus pentru parlamentari pentru contestarea raportului ANI introduce o discriminare, acesta fiind unul dintre punctele pentru care grupurile parlamentare ale PDL nu au fost de acord cu raportul comisei de statut.

Ungureanu a menţionat că grupurile PDL pregătesc şi o iniţiativă legislativă de modificare a statutului.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, miercuri, cu 298 de voturi "pentru", 101 voturi "împotrivă" şi 36 de abţineri, Raportul la cererea de reeaxaminarea şefului statului, Traian Băsescu, la Statutul parlamentarilor, în ultima formă a acestuia, stabilită de Comisia de Statut

Comisia parlamentară pentru statutul senatorilor şi deputaţilor a operat, miercuri, modificările propuse la raportul iniţial asupra Statutului parlamentarilor, fiind majorat termenul în care un ales poate contesta un raport al ANI în cazul unei decizii de incompatibilitate, de la 15 la 45 de zile.

Această modificare a fost votată în plen cu 294 de voturi "pentru", 101 voturi "împotrivă" şi 16 abţineri.

PDL s-a opus adoptării acestei modificări, senatorul Cristian Rădulescu precizând că astfel se introduce un termen de 45 de zile, care face o diferenţă faţă de termenul de 15 zile prevăzut de Codul de procedură civilă pentru toţi cetăţenii şi creează o diferenţiere între parlamentari şi ceilalţi cetăţeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici