Plumb: Ponta îşi respectă declaraţia de demisie la urmărire penală, dar ordonanţa poate fi contestată

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Rovana Plumb, susţine că premierul Victor Ponta "îşi respectă" afirmaţia din primvară potrivit căreia va demisiona dacă va fi urmărit penal, adăugând însă că ordonanţa procurorului privind începerea urmăririi penale poate fi contestată.

1387 afișări
Imaginea articolului Plumb: Ponta îşi respectă declaraţia de demisie la urmărire penală, dar ordonanţa poate fi contestată

Rovana Plumb (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Premierul Victor Ponta afirma, la începutul anului trecut, că nu s-ar mira dacă DNA i-ar deschide un dosar pentru nereguli legate de CE Rovinari şi Turceni, spunând, ironic, că nu există vreun om care să nu fie cercetat, iar în primăvara acestui an asigura că va demisiona dacă va fi urmărit penal.

"Victor Ponta, în momentul de faţă, conform Constituţiei şi deciziei Curţii Constituţionale, îşi repectă declaraţia, pentru că s-a transmis o ordonanţă. Conform legilor acestei ţări, acea ordonanţă care a fost transmisă de procuror poate fi contestată, iar decizia în ceea ce priveşte începerea sau nu a urmăririi penale, conform deciziei Curţii Constituţionale din 2008, aparţine Camerei din care premierul face parte, respectiv Camerei Deputaţilor", a susţinut, duminică, Rovana Plumb.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a anunţat că nu demisionează şi că nu intenţionează să se lupte cu justiţia, dar că va contesta ordonanţa procurorului, la procurorul ierarhic superior şi la judecător, şi îşi va pleda nevinovăţia în dosarul Şova, apreciind şi că procurorii au reacţionat la evenimente politice, ordonanţa emisă "intempestiv" împotriva sa având legătură directă cu emoţia produsă în opinia publică de cazul Rarinca, cu poziţia Asociaţiei Judecătorilor, cu propunerile de modificare a Codului Penal din Parlament şi cu respingerea de către Senat a arestării preventive a lui Dan Şova.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că, în condiţiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o "situaţie imposibilă" pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a preşedintelui Klaaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite.

Victor Ponta a fost învestit în funcţia de prim-ministru al României în mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu prin moţiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.

Premierul Victor Ponta afirma, la începutul anului trecut, că nu s-ar mira dacă DNA i-ar deschide un dosar pentru nereguli legate de CE Rovinari şi Turceni, spunând, ironic, că nu există vreun om care să nu fie cercetat, iar în primăvara acestui an asgura că va demisiona dacă va fi urmărit penal.

În ianuarie anul trecut, în contextul informaţiilor apărute cum că în raportul trimis de Inspecţia Judiciară către Consiliul Superior al Magistraturii se arată că este cercetat de DNA pentru afacerile de la CE Rovinari şi Turceni în care este verificat şi Şova, Ponta spunea presei: "E normal. Ce om nu e cercetat? Dar eu mă duc mâine, dacă mă cheamă, mă duc. Dar ştiţi de un asemenea dosar? Eu nu am fost informat, aflu de la dumneavoastră, dar nu m-ar mira. Dar cum aş putea să nu am şi eu dosar la DNA? Până la urmă, ar fi anormal. Pentru nişte contracte semnate de firma dumneavostră de avocatură complexului energetic Turceni... Asta e o tâmpenie".

De asemenea, în luna martie a acestui an, în contextul anchetării cumnatului său, Ponta afirma, într-o emisiune televizată, că va demisiona din postul de prim-ministru dacă în cazul lui va fi începută în vreun dosar urmărirea penală, precizând însă că speră că, în 2015, guvernele nu sunt schimbate cu mijloace judiciare.

"Daca se face un dosar în care faţă de mine se începe urmărirea penală, nu am cum să rămân în funcţia de prim-ministru, să stau în fiecare dimineaţă să dau explicaţii cum e cu dosarul. Dar eu sper că, în 2015, nu se schimbă guvernele cu mijloace judiciare. Cred acest lucru, că nu se va întâmpla", spunea Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici