PMP i-a propus lui Iohannis trei teme, la alegere, pentru o întrebare suplimentară la referendum

Liderul PMP Eugen Tomac a declarat, joi, că delegaţia partidului i-a propus lui Klaus Iohannis trei teme din care ar putea alege una pe care s-o includă ca întrebare la referendum, şi anume un număr de 300 de aleşi, eliminarea pensiilor speciale şi revenirea la alegerea în două tururi a primarilor.

166 afișări
Imaginea articolului PMP i-a propus lui Iohannis trei teme, la alegere, pentru o întrebare suplimentară la referendum

PMP i-a propus lui Iohannis trei teme, la alegere, pentru o întrebare suplimentară la referendum

„PMP a avut o întâlnire bună cu domnul preeşdinte Klaus iohannis. Am avut un schimb de opinii cu privire la referendumul pe care intenţionează să îl convoace odată cu alegerile . PMP e un partid pro-justiţie şi l-am asigurat pe preşedinte că vom îndemna cetăţenii să susţină un proces pentru consolidarea justiţiei. Ştiţi că, justiţia şi independenţa justiţiei au fost proiecte prioritare pentru fostul preşedinte Traian Băsescu”, a afirmat Eugen Tomac, joi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni.

„Am venit cu trei propuneri, tocmai pentru că vrem să reuşească acest demers. Credem că mai putem adăuga încă o întrebare care să implice modificarea unei legi şi nu modificarea Constiuţiei. Ştiţi că la referendumul din 2009 se propunea desfiinţarea unei Camere, lucru care prevedea modificarea Constituţiei. Una vizează reduerea nr de parlamentari la 300, 100 de senatori şi 200 de deputaţi. A doua temă vizează o întrebare pe care ar înţelege-o toţi românii – dacă sunt de acord cu eliminarea pensiiilor speciale. Sunt convins că mulţi români vor să îl lase fără pensie specială pe Ciorbea. Şi a treia întrebare este cea legată de revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Acestea sunt propunerile pe care PMP le-a făcut astăzi aici la Palatul Cotroceni”, a completat Tomac.

Întrebat ce le-a răspuns şeful statului, liderul PMP a răspuns: „Ne-a bucurat deschiderea cu care a tratat propunerea noastră şi urmează să o analizeze. Propunerile noastre sunt tocmai pentru a consolida şi mai mult mesajul referendumului”.

PMP este al treilea partid cu care Iohannis a avut consultări. Înaintea acestora au fost la întâlniri delegaţiile PNL şi USR. Urmează să participe la consultări UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Pe 1 aprilie, Klaus Iohannis a anunţat că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face „mai eficient şi mai puternic”.

La patru zile distanţă, şeful statului a spus că cele două teme, transmise Legislativului, ca fiind de interes naţional care urmează să fie puse în discuţie la referendumul din 26 mai sunt: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie şi interzicerea ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici