Ponta a discutat cu Nuland despre Parteneriatul strategic, situaţia regională şi corupţie: Principalul mesaj este să schimbăm cultura politică, prin colaborare

Premierul Victor Ponta a discutat cu Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al SUA pe Afaceri Europene şi Eurasiatice, despre aprofundarea şi diversificarea Parteneriatului Strategic şi situaţia regională şi i-a prezentat rezultatele în combaterea corupţiei şi angajamentul în acest sens.

1152 afișări
Imaginea articolului Ponta a discutat cu Nuland despre Parteneriatul strategic, situaţia regională şi corupţie: Principalul mesaj este să schimbăm cultura politică, prin colaborare

Victoria Nuland, la Palatul Victoria pentru discuţii cu Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

UPDATE 13:01 - Ponta, după discuţia cu Nuland: Principalul mesaj este să schimbăm cultura politică, prin colaborare

Principalul mesaj al partenerilor externi ai României este schimbarea culturii politice româneşti, prin colaborare pentru ţară şi pentru poziţia în regiune, a afirmat premierul Victor Ponta, după discuţia cu oficialul american Victoria Nuland şi ministrul britanic de Externe.

Premierul Ponta s-a întâlnit, miercuri, cu Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al SUA pe Afaceri Europene şi Eurasiatice, şi cu ministrul britanic de Externe, Philip Hammond.

"Pot să transmit principalele mesaje: să schimbăm cultura politică în România, în sensul în care să colaborăm şi să lucrăm împreună. Deci, nu vă luaţi după cei care vor scandal. Mesajul principal al partenerilor noştri este să lucrăm împreună pentru România şi pentru poziţia noastră în regiune. Colaborarea şi nu războiul şi scandalul sunt cele care aduc în primul rând credibilitatea României şi încrederea investitorilor", a spus Ponta miniştrilor, la începutul şedinţei de guvern, în faţa presei.

Cu ministrul britanic de Externe, discuţiile au vizat modalitatea de consolidare şi intensificare a relaţiilor strategice dintre România şi Marea Britanie, în special pe palierele economic, de securitate şi apărare, evoluţiile recente la nivelul Uniunii Europene şi în vecinătatea acesteia, cu accent pe identificarea unor măsuri adecvate pentru a face faţă provocărilor actuale în plan economic şi de securitate, premierul Ponta reafirmând importanţa respectării principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, inclusiv principiul liberei circulaţii a persoanelor, şi menţionând impactul pozitiv în plan economic al acesteia.

"Modalităţile concrete de aprofundare şi diversificare a Parteneriatului Strategic cu SUA şi situaţia regională au fost principalele teme de discuţie cu oficialul american. În cadrul Parteneriatului Strategic au fost discutate proiectele în curs de derulare cu partea americană în plan politico-militar, de securitate, al justiţiei şi în domeniul economic, îndeosebi cele din sectorul energetic şi IT, precum şi noi propuneri de dezvoltare a acestora", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Executivul mai informează că premierul Victor Ponta a prezentat rezultatele obţinute de România în consolidarea reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, precum şi angajamentul Guvernului în acest sens.

De asemenea, a subliniat susţinerea şi măsurile luate de Guvern pentru o alocare adecvată a resurselor bugetare necesare sectorului de apărare, în contextul provocărilor actuale. "A fost evidenţiată cooperarea bilaterală excelentă în acest domeniu", se afirmă în comunicat.

Premierul a mai discutat cu oficialul american şi o serie de acţiuni guvernamentale pentru a consolida dimensiunea economică a Parteneriatului strategic, inclusiv pentru a creşte investiţiile americane în economia românească. Cei doi oficiali au avut şi un schimb de opinii privind evoluţiile din vecinătatea estică.

Miercuri dimineaţa, oficialul american s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Surse politice au declarat anterior pentru MEDIAFAX că oficialul american mai are programate întrevederi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, precum şi cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Asistentul secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, a ajuns, marţi, la Bucureşti, având în program întâlniri cu oficiali români de rang înalt, pentru a discuta despre "chestiuni bilaterale şi regionale", potrivit Departamentului de Stat american.

Conform diplomaţiei americane, Nuland va efectua săptămâna aceasta vizite în Germania, România, Bulgaria şi Franţa.

Precedenta vizită a adjunctului secretarului de Stat Victoria Nuland a avut loc în perioada 10-11 ianuarie 2014, în cadrul unui turneu european, când reprezentantul SUA s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, cu ministrul de Externe Titus Corlăţean şi cu procurorul-şef al DNA, Laura-Codruţa Kovesi, precum şi cu membri ai societăţii civile, pe agenda discuţiilor aflându-se relaţiile bilaterale, problemele regionale şi eforturile de consolidare a statului de drept.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici