Ponta: Băsescu trebuie sancţionat cu suspendarea dacă îşi încalcă îndatoririle

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, după întâlnirea cu parlamentarii social-democraţi, că şeful statului, Traian Băsescu, trebuie să fie sancţionat cu suspendarea din funcţie şi "întoarcerea la oameni" dacă îşi încalcă îndatoririle.

24 afișări
Imaginea articolului Ponta: Băsescu trebuie sancţionat cu suspendarea dacă îşi încalcă îndatoririle

Ponta: Băsescu trebuie sancţionat cu suspendarea dacă îşi încalcă îndatoririle (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Ponta a făcut, astfel, prima declaraţie explicită privind suspendarea şefului statului, el evitând să se pronunţe de o manieră clară asupra acestui subiect de-a lungul timpului, atunci când a fost chestionat de ziarişti.

"Bătăliile cele mai vizibile, esenţiale, le vom da în această toamnă, în Parlament. Ceea ce vom putea să schimbăm cu adevărat, vom schimba în Parlament: trebuie să dăm jos Guvernul Boc, să spijinim un guvern care să oprească aceste măsuri ale guvernului Boc şi să pregătească alegerile anticipate", a spus Ponta, după întâlnirea cu grupurile parlamentare PSD.

El a făcut, totodată, şi o referire la preşedintele Traian Băsescu, fără a fi întrebat de jurnalişti în acest sens.

"Şi, de asemenea, dacă va fi cazul, să ne batem cu Traian Băsescu dacă nu-şi va îndeplini obligaţiile de preşedinte şi va încerca să perpetueze împotriva voinţei populare şi împotriva voinţei Parlamentului un guvern corupt şi incompetent şi o criză politică pe care a declanşat-o din ziua în care l-a numit pe Emil Boc premier", a adăugat Ponta.

Întrebat dacă s-a referit la o eventuală suspendare a şefului statului, în cazul în care Traian Băsescu nu va respecta voinţa Parlamentului, Ponta a precizat că nu a ascuns niciodată acest lucru.

La constatarea exprimată de un jurnalist, potrivit căreia s-a ferit să răspundă explicit pe acest subiect, Ponta a precizat că a făcut acest lucru pentru că nu doreşte să vorbească, în general, ca politician, cu "dacă şi cu parcă".

"Dacă Traian Băsescu îşi încalcă îndatoririle de preşedinte - şi îndatorirea sa principală este aceea de a nu crea crize politice, ci de a opri crizele politice -, sigur că da, trebuie să fie sancţionat şi sancţiunea pentru un preşedinte este suspendare şi retrimiterea la votul cetăţenilor", a subliniat Ponta.

În opinia sa, lui Traian Băsescu îi este frică de "întoarcerea la oameni", deşi el este cel care a promovat acest lucru.

"Eu tot spun: Traian Băsescu ne-a tot vorbit de întoarcerea la oameni, acum,văd că îi este foarte frică de oameni şi poate îl întoarcem noi la oameni până la urmă", a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a mai fost suspendat din funcţia în mandatul precedent, în anul 2007, când referendumul de demitere a invalidat decizia Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici