Ponta: Mesajul lui Băsescu a fost de schimbare a Robertei Anastase

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, că mesajul transmis de preşedintele Traian Băsescu în Parlament a fost acela de schimbare a Robertei Anastase din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

13 afișări
Imaginea articolului Ponta: Mesajul lui Băsescu a fost de schimbare a Robertei Anastase

Ponta: Mesajul lui Băsescu a fost de schimbare a Robertei Anastase (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Ponta a spus că mesajul principal al preşedintelui, care a propus partidelor parlamentare un moratoriu pentru 30-45 de zile, s-a adresat în principal partidelor din arcul guvernamental, care au fost prezente în plen, şi nu opoziţiei.

"Este un mesaj pe care noi, opoziţia, îl dăm de peste o lună, anume că trebuie să înceteze acest război pornit de putere împotriva opoziţiei şi că trebuie să avem din nou dialog constituţional între putere şi opoziţie", a afirmat el.

Ponta a precizat că PSD este dispus oricând să participe la lucrările Camerei Deputaţilor şi să accepte moratoriul propus de Băsescu, sub condiţia înlocuirii Robertei Anastase de la preşedinţia Camerei.

"Mesajul preşedintelui Traian Băsescu este către cei de la PDL: renunţaţi să mai acoperiţi şi legitimaţi o fraudă comisă în Parlament, renunţaţi să mai oferiţi maşini, birouri şi funcţii doar pentru că unii au trădat, discutaţi normal cu cei din opoziţie şi haideţi să adoptăm legi pentru România, nu pentru Anastase, nu pentru Nicolicea", a adăugat el.

Victor Ponta a spus că PSD este pregătit "în orice moment" să deblocheze activitatea Parlamentului pentru adoptarea legilor indicate de preşedinte, cu condiţia ca partidele de la putere să recepteze semnalul dat de Băsescu.

"Important este ca mesajul lui Traian Băsescu să fie receptat de cei de la putere, să oprească fraudarea voturilor în Parlament, să oprească asaltul împotriva opoziţiei prin care se încearcă să se dea satisfacţie unora care au trădat şi au trecut la putere. Noi suntem dispuşi în orice moment, dar având un partener serios în care să avem încredere, parteneri serioşi de discuţie, cu care să putem discuta nu de interesele personale şi dorinţa de a rămâne în funcţie, ci despre ce este bine pentru România", a declarat preşedintele PSD.

Ponta a spus că şi Traian Băsescu ar trebui să susţină opoziţia pentru a avea şi un alt tip de moratoriu cu puterea: "împotriva corupţiei instituţionalizate".

"În acest moment, prin acţiunile Guvernului Boc, corupţia conduce România, banii publici se îndreaptă numai către PDL şi clienţii lor", a menţionat el.

Liderul PSD a spus că deblocarea Parlamentului se poate realiza dacă Roberta Anastase este înlocuită din funcţie.

"Noi suntem oricând pregătiţi să venim la lucrările Parlamentului, atât timp cât avem un partener care nu fură voturi. (...) Parlamentul este blocat de o lună şi jumătate doar pentru ca Anastase să îşi ţină funcţia. Cred că Traian Băsescu s-a săturat să îi ţină în braţe pe cei care fură la vot sau votează ceva ce nu ştiu", a afirmat el.

Întrebat dacă apreciază că este posibilă adoptarea legilor de care depinde continuarea Acordului cu FMI în termenul preconizat de Traian Băsescu, în condiţiile în care Roberta Anastase a precizat că nu demisionează, Ponta a răspuns: "Şi atunci ce facem? Sacrificăm întreaga Românie de dragul doamnei Anastase? Este decizia preşedintelui Traian Băsescu şi a PLD. Preşedintele a vorbit despre un moratoriu, nu de amnistie pentru hoţi. Nu a spus să o iertăm pe Anastase că a furat, ci să încetăm o bătălie politică".

Pe de altă parte, preşedintele PSD a apreciat că mesajul şefului statului, că tot ce este rău în ţară este din cauza opoziţiei, a fost "ridicol şi pueril", numai "dictatorii" fiind supăraţi pe opoziţie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în plenul Camerelor reunite, că propune forţelor politice un moratoriu pentru deblocarea activităţii Parlamentului, el precizând că sunt necesare acţiuni ferme şi consecvente la nivelul Guvernului şi Legislativului în următoarele 30-45 de zile. El a spus că insistă ca partidele să realizeze acest moratoriu pe termen limitat, pentru realizarea intereselor naţionale. "Decizia stă în mâinile dumneavoastră", le-a spus preşedintele parlamentarilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici