Ponta: Portofoliul pentru Creţu este un succes pentru România. Eurodeputaţii români să o sprijine, iar opoziţia să retragă scrisoarea către Juncker

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că desemnarea Corinei Creţu în calitate de comisar european pentru Politică Regională constituie un succes pentru România şi este o dovadă a faptului că vocea României contează pe plan european.

655 afișări
Imaginea articolului Ponta: Portofoliul pentru Creţu este un succes pentru România. Eurodeputaţii români să o sprijine, iar opoziţia să retragă scrisoarea către Juncker

Victor Ponta (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Şeful Executivul a apreciat programul prezentat de preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, pentru următorii cinci ani şi a salutat decizia privind portofoliul acordat României.

"Este un succes pentru România şi este o recunoaştere a faptului că vocea României contează pe plan european, că avem aliaţi şi parteneri importanţi şi că, la rândul nostru, putem să acţionăm ca ţară demnă de apartenenţa sa la Uniunea Europeană şi valorile europenne", a spus premierul Ponta.

El şi-a exprimat convingerea că, deşi comisarul este român, Corina Creţu va fi un comisar european care va reprezenta interesele tuturor cetăţenilor UE, având însă întotdeauna "în minte" ceea ce este important pentru România.

Victor Ponta a afirmat că bugetul alocat portofoliului de comisar pentru Politică Regională este "impresionant, semnificativ", în jur de 350 de miliarde de euro, distribuit în cei şapte ani de exerciţiu financiar, iar cifra este comparabilă cu bugetul României pe aceeaşi perioadă.

Şeful Executivului a mai precizat că politicile regionale sunt importante pentru România şi pentru alte state din estul Europei, state care au nevoie de fonduri de coeziune şi implementarea unor politici care să reducă decalajele cu statele din vestul continentului.

Comisia Europeană a prezentat oficial, miercuri, componenţa Executivului european propus de Jean Claude Juncker, în care Corina Creţu este comisar european pentru Politică Regională.

Ponta: Eurodeputaţii români să o sprijine pe Creţu, iar opoziţia să retragă scrisoarea către Juncker

Premierul Ponta a făcut un apel către toţi europarlamentarii români, indiferent de partid, să o sprijine pe Corina Creţu la audierile din Parlamentul European pentru funcţia de comisar european şi a cerut liderilor opoziţiei să retragă scrisoarea de contestare adresată preşedintelui ales al CE.

Ponta a anunţat că săptămâna viitoarea va avea loc audierea Corinei Creţu în Parlamentul României şi a subliniat că audierea din Parlamentul European va fi mai dificilă decât cea din legislativul român.

"Vreau să fac un apel public către toţi europarlamentarii români, indiferent de familia politică din care fac parte, socialişti, PPE sau ALDE, să considere că este vorba despre comisarul României, este vorba despre un portofoliu acordat ţării noastre şi să sprijine acest demers", a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta.

El şi-a exprimat speranţa că liderii opoziţiei vor retrage totodată scrisoarea de contestare a nominalizării Corinei Creţui, pe care au adresat-o preşedintelui ales al Comisie Europene, Jean-Claude Juncker.

"Îmi exprim speranţa ca domnii preşedinţi, domnul Blaga şi domnul preşedinte Iohannis, să retragă acea scrisoare prin care contestau numirea comisarului român. Cred că ar fi un gest, până la urmă, de responsabilitate politică şi de înţelegere a faptului că putem să fim altfel decât am fost până acum, putem să punem ceea ce e important pentru România înaintea intereselor de partid", a mai spus Ponta.

Liderii ACL Vasile Blaga şi Klaus Iohannis au trimis, săptămâna trecută, o scrisoare preşedintelui ales al CE, Jean-Claude Juncker, şi liderului PPE, Joseph Daul, în care arătau că nominalizarea Corinei Creţu pentru funcţia de comisar european s-a făcut prin încălcarea legii, întrucât aceasta nu a fost audiată în Parlamentul român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici