Ponta: Propunerea lui Băsescu privind selectarea procurorilor de CSM - interesantă, dar legea este alta

Propunerea preşedintelui Traian Băsescu privind selectarea procurorului general şi a procurorului-şef al DNA de către CSM este una interesantă, dar legea actuală prevede că aceştia sunt propuşi de ministrul Justiţiei, cu avizul CSM, a declarat, vineri seara, premierul Victor Ponta.

429 afișări
Imaginea articolului Ponta: Propunerea lui Băsescu privind selectarea procurorilor de CSM - interesantă, dar legea este alta

Victor Ponta (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Nu a fost vorba că procurorii trebuie să fie independenţi şi transparenţi ?", a întrebat retoric Ponta, la postul B1 TV.

El a arătat că preşedintele, ministrul de resort şi CSM vor discuta pe această temă şi a amintit că a propus ca în noua Constituţie să fie reglementată şi această problemă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că propune, ca soluţie de deblocare a impasului în desemnarea procurorului general şi a procurorului-şef al DNA, selectarea acestora de către CSM şi acceptarea persoanelor rezultate fără rezerve de către Ministerul Justiţiei şi Presedinţie.

Băsescu a arătat că această soluţie poate fi funcţională dacă Guvernul şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, se vor pune de acord cu el să accepte din start cele două persoane selectate de CSM şi să deruleze apoi rapid procedura de desemnare prevazută de lege.

El a precizat că s-a gândit la această soluţie după ce a avansat, marţi seară, în întâlnirea cu premierul Victor Ponta şi preşedintii Camerelor, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, propunerea ca selecţia celor doi procurori şefi să se facă de către o comisie în care să fie caâte doi reprezentanţi ai CSM, Ministerului Justiţiei şi Presedinţiei, variantă neacceptată de cei trei.

Potrivit lui Băsescu, odată acceptată şi aplicată soluţia responsabilizării CSM privind selecţia procurorului general şi a sefului DNA, acelaşi model ar putea fi extins şi la numirea adjuncţilor celor doi, precum şi la cea a şefilor de secţii din Parchete. "Putem extinde soluţia şi pentru celelalte funcţii de adjuncţi şi şefi de secţii", a spus el.

De asemenea, preşedintele a subliniat că acceptarea acestei soluţii ar permite şi o remediere a modului de reflectare în raportul MCV, pe care Comisia Europeană îl va prezenta săptămana viitoare, a subiectului nominalizării celor doi procurori şefi.

El a arătat că e importantă o soluţie cât mai rapidă şi evitarea unei tergiversări a procesului. Băsescu a amintit că îi aparţine decizia finală privind numirile la conducerea Parchetelor, lucru menţionat şi în acordul de coabitare încheiat cu premierul Ponta. Preşedintele a dezvăluit şi că a avut o întâlnire cu ministrul Pivniceru înainte de a respinge candidaturile lui Irimie şi Niţă, însă discuţia nu a fost "cu dosarele pe masă", iar Pivniceru nu a reuşit să îl convingă să îi desemneze.

Preşedintele a decis, recent, să respingă propunerile privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Tiberiu-Mihail Niţu, şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Ioan Irimie, trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

Băsescu a declarat, miercuri, că pentru a accepta o nominalizare la funcţiile de procuror general sau şef al DNA condiţia este ca persoana respectivă să fi avut performanţă, adică să fi avut "dosare grele" finalizate şi confirmate de instanţă.

Preşedintele Senatului şi al PNL, Crin Antonescu, că în discuţia cu premierul Victor Ponta şi cu preşedintele Traian Băsescu a fost abordat şi "impasul" privind numirea noilor procurori şefi, însă punctele de vedere pe acest subiect continuă să rămână diferite.

Victor Ponta a declarat, marţi, după discuţiile cu membrii Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, că pledează ca prin modificarea Constituţiei procurorii şefi, inclusiv procurorul general, să fie selectaţi şi numiţi de CSM, fără implicarea ministrului Justiţiei şi a preşedintelui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici