Ponta s-a întâlnit cu şeful MI-6

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit la Guvern cu şeful Serviciului de Informaţii Externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - MI6, John Sawers, cu care a discutat despre colaborarea dintre instituţiile de securitate româneşti şi britanice în prevenirea şi combaterea terorismului.

451 afișări
Imaginea articolului Ponta s-a întâlnit cu şeful MI-6

John Sawers (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cu acest prilej a fost apreciată excelenta cooperare dintre instituţiile de securitate româneşti şi britanice în prevenirea şi combaterea fenomenelor care pot afecta securitatea cetăţenilor din cele două state sau care sunt îndreptate împotriva membrilor NATO şi ai Uniunii Europene. Între aspectele de interes special se află combaterea terorismului, a terorismului informatic şi a altor forme de activităţi ilegale la nivel regional şi global. A fost efectuat şi un schimb de opinii pe teme internaţionale de actualitate. În cadrul întrevederii a fost subliniată susţinerea pe care Guvernul României o acordă consolidării dimensiunilor de cooperare specifică, la nivel instituţional, cu partenerii strategici ai României din comunitatea Euro-Atlantică", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Şeful MI-6 s-a întâlnit, joi, şi cu preşedintele Traian Băsescu.

Sir John Sawers, în vârstă de 59 de ani, este şef al MI6 de la 1 noiembrie 2009.

Înainte de a conduce serviciile secrete britanice, Sawers a fost timp de doi ani ambasadorul Marii Britanii la ONU.

În perioada august 2003 - august 2007 a fost director politic la Foreign Office. Din această poziţie l-a consiliat pe ministrul de Externe pe probleme politice şi de securitate şi a negociat în numele MAE britanic cu partenerii internaţionali ai Londrei din cadrul G8, UE şi ONU, conform datelor postate pe site-ul MI6.

Între 2001 şi 2003 a fost ambasador în Egipt.

În perioada 1999 - 2001 a fost consilierul premierului Tony Blair, pe probleme de politică externă şi de apărare.

Şeful MI6 este numit de ministrul de Externe.

Şi directorul CIA, John O. Brennan, a venit, în vara lui 2013, în România. El a fost primit atunci de către preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, în 18 iunie. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul acelei întrevederi, preşedintele Băsescu şi directorul CIA "au abordat o serie de teme de interes pentru România şi Statele Unite ale Americii, printre care teme cu privire la probleme de securitate generate de Primăvara Arabă, situaţia din Orientul Mijlociu şi situaţia de securitate din Afganistan". De asemenea, Traian Băsescu şi John O. Brennan "au făcut o analiză asupra creşterii nivelului de securitate ca efect al Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România". Şi premierul Victor Ponta s-a întâlnit atunci cu directorul Central Intelligence Agency, la Palatul Victoria, cei doi discutând despre cooperarea dintre cele două state, în cadrul parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, a informat la acel moment Executivul.

Tot în iunie 2013, preşedintele Băsescu a avut o întrevedere cu secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, generalul Nikolai Platonovici Patruşev. Preşedintele Băsescu preciza, în 17 iunie 2013, că principalul motiv al vizitei lui Nikolai Patruşin a fost încheierea unui memorandum de cooperare în domeniul securităţii între CSAT din România şi organismul aferent de la Moscova - Consiliul de Securitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici