Ponta susţine că nu va pleca la reuniunea Consiliului European fără un mandat din partea lui Băsescu

Premierul Victor Ponta a asigurat că nu va pleca la reuniunea extraordinară a Consiliului European privind bugetul pentru perioada 2014-2020 dacă nu va primi un mandat în acest sens din partea preşedintelui Traian Băsescu.

891 afișări
Imaginea articolului Ponta susţine că nu va pleca la reuniunea Consiliului European fără un mandat din partea lui Băsescu

Victor Ponta (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Întrebat la RTV dacă va pleca la reuniunea extraordinară a CE chiar şi în lipsa unui mandat din partea preşedintelui, având în vedere că a mai procedat astfel, premierul a răspuns negativ, explicând că în acel caz nu exista o hotărâre a Curţii Constituţionale privind nivelul de reprezentare a României.

"Nu, pentru că nu exista o hotărâre a Curţii Constituţionale. Din moment ce fac cerere preşedintelui să îmi dea mandat...nu îmi dă mandat, se duce domnia sa, dar nu-i probema că se duce Băsescu sau Ponta, ci cu ce te întorci de la acea întâlnire. Dacă te duci cu toate documentele şi cu toate negocierile pe care noi le-am purtat până acum cu ceilalţi prim-miniştri şi cu preşedintele Comisiei Europene şi te întorci cu un buget bun pentru România în 2014-2020, care să îţi permită să te dezvolţi şi să plăteşti inclusiv pensia, maşinile şi casa domnului fost preşedinte Băsescu sau dacă te întorci aşa cum ai plecat", a spus Ponta.

El a precizat că este dispus să meargă şi la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu preşedintele Băsescu pe această temă, dacă şeful statului va dori o astfel de discuţie.

Premierul Victor Ponta a anunţat anterior că îi va solicita preşedintelui Traian Băsescu să îi acorde mandatul, conform deciziei Curţii Constituţionale, de a reprezenta România la summit-ul extraordinar al UE pe tema bugetului pentru 2014-2020, din 22 noiembrie, având în vedere că acest subiect este "de competenţa Guvernului".

El a arătat că încă nu a discutat cu preşedintele pe această temă.

Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, vineri, la Bruxelles, cu privire la faptul că premierul Ponta vrea delegare din partea şefului statului pentru participarea la următorul Consiliu European, el răspunzând: "Să ajungem până la următorul Consiliu. Îl aştept cu multă nerăbdare".

"Să ajungem până la următorul Consiliu. Îl aştept cu multă nerăbdare", a declarat Băsescu, întrebat de jurnalişti cu privire la afirmaţia premierului Ponta privind faptul că acesta ar dori să primească delegare de la preşedinte pentru a participa la Consiliul European din noiembrie, având în vedere tematica ce ţine de competenţele Guvernului, respectiv decizia privind cadrul bugetar multianual al UE 20.

Totodată, el a spus că participarea României la Consiliul European din noiembrie va fi "conform Constituţiei", însă a arătat că delegaţia României va fi constituită în acord cu "nevoile de asistenţă" pe care le va avea el.

"Delegaţia va fi în acord cu nevoile de asistenţă pe care le voi avea", a spus Băsescu.

După ce jurnaliştii au revenit cu întrebarea dacă va participa el sau îl va delega pe premier, Băsescu a spus că nu poate negocia Constituţia.

Guvernul a decis recent constituirea unui consiliu care să stabilească poziţia României în negocierile din UE privind bugetul 2014-2020, structură condusă de primul-ministru, dar în care nu sunt incluşi membri ai Preşedinţiei, reprezentanţii altor instituţii putând participa doar dacă sunt special invitaţi.

La jumătatea lunii septembrie, după ce premierul Victor Ponta a avut o discuţie la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Guvernul a anunţat că va fi înfiinţat un grup de lucru pentru negocierea alocărilor destinate României în bugetul UE 2014-2020, dar că deşi decizia finală asupra bugetului va fi în Consiliul European extraordinar din 22-23 noiembrie, unde va fi prezent preşedintele Traian Băsescu, Executivul nu se va consulta cu Preşedinţia.

"La nivelul Guvernului, împreună cu toate instituţiile şi beneficiind de exeprtiză din zona neguvernamentală, vom constitui un grup de lucru special pentru a cristaliza obiectivele principale ale României în cadrul bugetului 2014-2020, mecanismul de negociere şi priorităţile absolute ale noastre, în aşa fel încât să avem o poziţie consolidată cu care să putem negocia şi să pot negocia, ca prim-ministru, poziţia Guvernului României referitoare la acest subiect esenţial", a spus atunci Ponta.

Întrebat de jurnalişti dacă grupul de lucru va colabora cu Administraţia Prezidenţială, având în vedere că deciziile finale asupra bugetului se iau în Consiliul European, unde participă preşedintele României, premierul Ponta a răspuns că nu va exista o astfel de colaborare.

"Nu, preşedintele României nu are niciun fel de atribuţie constituţională în domeniul bugetar", a arătat primul-ministru.

Agenţia MEDIAFAX a relatat, la finele lunii septembrie, că şefa Unităţii pentru România din DG REGIO a atenţionat Guvernul că procesul de elaborare a poziţiei României faţă de viitoarea perioadă de programare a bugetului UE nu este derulat corespunzător, iar recomandările CE nu sunt luate în consideraţie integral, criticându-i lipsa de viziune şi strategie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici