PPMT: Actuala revizuire a Constituţiei nu poate fi sprijinită de către comunitatea maghiară

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, susţine că actuala formă de revizuire a Constituţiei nu poate fi sprijinită de către comunitatea maghiară, formaţiunea pe care o conduce urmând să iniţieze discuţii cu UDMR pentru formularea unei poziţii comune a "elitei politice maghiare".

92 afișări
Imaginea articolului PPMT: Actuala revizuire a Constituţiei nu poate fi sprijinită de către comunitatea maghiară

PPMT: Actuala revizuire a Constituţiei nu poate fi sprijinită de către comunitatea maghiară (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că formaţiunea politică pe care o conduce nu poate spune "da" revizuirii Constituţiei, nici din motive generale, privind statul de drept, nici din motive speciale, privind drepturile speciale ale minorităţii maghiare.

"Noi, PPMT, nicicum nu putem spune «da» revizuirii Constituţiei, nici din motive generale, privind statul de drept, nici din motive speciale, privind drepturile noastre speciale. Vom face o tentativă de a ne aşeza la masă cu colegii de la UDMR, să încercăm să ajungem la un numitor comun, pentru a formula către comunitatea maghiară o poziţie comună a elitei politice maghiare privind revizuirea Constituţiei. Pornim de la ipoteza că actuala revizuire a Constituţiei nu poate fi sprijinită de către comunitatea maghiară", a spus Toro.

Acesta a criticat faptul că minoritatea maghiară a fost privată de o dezbatere publică legată de revizuirea Constituţiei, acuzând UDMR că şi-a apărat monopolul de reprezentare a maghiarilor în Parlament şi nu a tratat acest subiect "cu seriozitate", refuzând o astfel de dezbatere.

"Modificările aduse de UDMR la Constituţie nu rezolvă nimic din punctul de vedere al comunităţii maghiare. În plus, în comisia de revizuire a Constituţiei nu s-a vorbit de limba maghiară ca limbă regională, nici de dreptul la un statut special al unei regiuni", a subliniat Toro.

Acesta a menţionat că PPMT nu este de acord cu comasarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei cu alegerile europarlamentare, decizia nefiind corectă faţă de alegători.

"Sunt două evenimente distincte, care nu trebuie amestecate, pentru că iese un ghiveci", a spus liderul PPMT.

Guvernul va lua măsuri pentru organizarea, pe 24 şi 25 mai, a alegerilor pentru Parlamentul European şi a referendumului de modificare a Constituţiei, având baza legală prin OU 103/2009 aprobată de Guvernul Boc şi avizată de ministrul Justiţiei de atunci, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, premierul Ponta.

El a arătat că Ordonanţa de Urgenţă 103/2009, avizată inclusiv de actualul prim-vicepreşedinte PDL, Cătălin Predoiu, atunci în calitate de ministru al Justiţiei, prevede posibilitatea cumulării referendumului cu alte tipuri de alegeri.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, după şedinţa USL, într-o conferinţă de presă susţinută alături de Victor Ponta, că USL a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei odată cu europarlamentarele.

De asemenea, premierul Victor Ponta a fost întrebat dacă USL are în vedere desfăşurarea referendumului de revizuire a Constituţiei pe parcursul a două zile.

"Conform ultimei decizii a Curţii Constituţionale, care tocmai asta a sugerat, că este necesară o prezenţă cât mai importantă...şi da, în mod normal organizăm sâmbătă şi duminică", a afirmat Ponta.

Anterior, surse din USL declaraseră pentru MEDIAFAX că liderii Uniunii au decis, duminică seară, într-o reuniune informală, organizarea referendumului pentru validarea Constituţiei modificate simultan cu europarlamentarele din luna mai, consultarea populară urmând să aibă loc timp de două zile, cu prag de validare de 50%.

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, a afirmat că PDL respinge categoric comasarea europarlamentarelor cu referendumul pentru revizuirea Constituţiei, arătând că Victor Ponta şi Crin Antonescu sacrifică interesele românilor de dragul unor poziţii în stat, unor interese personale.

Miercuri, fostul premier Emil Boc a declarat că referendumul pentru revizuirea Constituţiei, care ar putea fi organizat odată cu alegerile europarlamentare, "legal, nu poate fi oprit" dar, moral, ar putea să nu fie organizat, pentru că nu ar trebui să se suprapună "peste problematica UE".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici